Yağmur suyu hasadı sistemi ile başta yağmur suyu olmak üzere tüm atık suların geri dönüştürülmesi ve yeniden kullanıma sunulmasını sağlayan Ateş İnşaat, aynı zamanda farkındalık yaratarak olası susuzluğun ve su israfının da önüne geçmeyi hedefliyor.

İLETİŞİM: 0555 623 49 68 - İnstagram: atess_insaat

Günümüz çağının en büyük sorunlarından biri azalan su kaynakları ve kuraklık. Her kadar ülkemizin 3 tarafı denizlerle kaplı olsa da doğal su kaynakları her geçen gün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Ateş İnşaat da gerek yağmur sularının geri dönüşüm ile yeniden kazandırılması gerekse su kaynaklarının boşa harcanmaması için ‘Herkes yapabilir, sen de yap’ sloganı ile faaliyetlerini sürdürüyor.

“Her ev sahibi bir mimardır”

Ateş İnşaat'ın sahibi Aytek Polat, “Sakarya Üniversitesi Jeofizik Bölümü mezunuyum. 12 yıl boyunca yer biliminin tüm alanlarında çalıştım. Şantiye şefliğinden başlayıp genel müdürlüğe kadar yükseldim. Akabinde yaklaşık 5 yıl madencilik ile ilgili çalışmalarım oldu. 1 yıldır da Ateş İnşaat bünyesinde başta yağmur suyu hasadı olmak üzere çok sayıda projemiz mevcut. Aynı zamanda yaşam alanlarımızı mimarisinden iç dekorasyonuna kadar anahtar teslim iş yapıyoruz. Salgından önce dışarıya çıkıp vakit geçirebiliyorduk ancak pandemiyle birlikte vaktimizin büyük bir bölümünü evimizde harcıyoruz. Dolayısıyla yaşadığımız yerin çok büyük önemi var” diye konuştu.

Yağmur suyu hasadı yapan ilk firma

Dünyanın birçok ülkesinde sistemin kullanıldığını belirten Polat, "Amerika’da ve Avrupa’nın pek çok ülkesinde yağmur suyu hasadı yöntemi uygulanıyor. Türkiye’de de yeni yeni hayata geçiriliyor. Ateş İnşaat olarak yağmur suyu hasadını yapan tek firma özelliğini taşıyoruz. Bu proje sayesinde bir projemiz de 52 sifona sistemi kurduk ve zayi olan suların 3’te 2 oranında tasarruf sağlandığın gördük. Bu sistem için çatılara veya yollara yağan yağmur sularını binaların kenarları ile bodrum katlarında depoluyoruz ve kullanım amaçlarına göre vatandaşlarımızın hizmetine sunuyoruz. Bu sular bahçe sulamasından şebeke suyuna kadar çeşitli alanlarda kullanılabiliyor. Elektrik kesintisi olduğunda jeneratörün devreye girdiği gibi sular kesildiğinde de yağmur sularını en ileri fiziksel ve kimyasal ayrıştırmalara tabi tutup kullanıma sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

“Toplumun geneline yaymayı hedefliyoruz”

Yağmur suyu hasadının farkındalık projesi olduğuna dikkat çeken Polat, "Biz yağmur suyu hasadı sistemini yaparken maddi çıkarları bir kenara koymak istiyoruz. Çünkü bu bir bakıma sosyal farkındalık projesidir. Hem su kaynaklarımızın tüketimini azaltıyoruz hem de geri dönüşüm ile yağmur sularını kullanma imkanı sunuyoruz. Evinizin alt katına 1tonluk depo koyup oradan elde ettiğiniz suları bahçe sulamada kullanırsanız bu da yağmur suyu hasadı oluyor. Fakat biz bunu toplumun geneline yaymayı hedefliyoruz” dedi.

“Temiz su pis suyla karışıyor”

Türkiye’deki yağmur suyu sistemlerinin büyük bölümünün kanalizasyonlara veya yollara verildiğini söyleyen Polat, "Normal şartlarda yağmur suyu süzülüp toprakla buluşması gerekiyor. Fakat betonlaşmanın hızla arttığı şehirlerimizde bu pek de mümkün değil. Dolayısıyla su baskınlarına neden oluyor. Biz suyu 3’e ayırırız. Birincisi beyaz su (musluktan akan su), ikincisi gri su (tuvalet suyu karışmamış atık su), üçüncüsü ise siyah su (tuvalet suyu). Ne yazık ki temiz sularımız pek çok şehirde siyah sulara karışıyor. Biz bunun da önüne geçmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

“Her bütçeye uygun sistem imkanı”

Maliyetlere değinen Polat, "Yağmur suyu hasadı sisteminde maliyet tamamen isteğe ve talebe bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Suyu toplayıp fiziksel ve kimyasal analizlere sokulması talep edildiğinde fiyat biraz daha artıyor. Ayrıca depolanmasını istediğiniz su miktarını artırdığınızda dolaylı olarak maliyet de yükseliyor. Dolayısıyla her bütçeye uygun yağmur suyu hasadı sistemi kurabiliyoruz" dedi.

"Mahalleleri baraj gibi kullanalım"

Yerel yönetimlere yeni bir öneri getiren Polat, "Barajlar iki şekilde su topluyor. Birincisi kendi su yüzeyi alanı, ikincisi de barajların çevresindeki etki alanı. Dolayısıyla Zekeriyaköy’e yağan yağmurun Alibeyköy Barajı’na faydası yok. İşte burada bir proje gerçekleştirmemiz gerekiyor. Devlet desteğiyle veya yerel yönetimlerle birlikte çatılara yağan yağmur sularını toplayalım ve mahalle bazlı yer altı depoları yapalım. Tüm çatıları yüzey alanı olarak, mahalleleri de baraj gibi kullanalım. Çünkü çok basit gibi gözüken bu tutarları birleştirdiğimizde ne kadar önemli olduğunu görebiliriz” ifadelerini kullandı.

“Sarıyer Belediyesi’yle görüşmeler sürüyor”

Yağmur sularını aktif kullanmaya yönelik projeler dünyada bir çok ülkede geliştiriliyor. Ülkemizde de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, yağmur suyunun bahçe zemini altında bir depoda toplanmasını sağlamak amacıyla yeni binalara “yağmur suyu toplama sistemi” kurulması zorunluluğu getirildi ve Resmi Gazete’de yayımlandı. İlk projesini Kadıköy Belediyesi’nin Hasanpaşa’daki ekolojik parkında yaptıklarını belirten Polat, “Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı projemize çok sahip çıktı. Hemen ardından İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu bin metrekareden büyük inşaat alanlarında yağmur suyu hasadını zorunlu hale getirdi. Bu kararın üzerine Kadıköy Belediyesi inisiyatif alarak ilçe sınırlarındaki 400 metrekarelik inşaatlarda bu sistemin yapılmasına karar verdi. Sarıyer’de ise Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Coşkun ve Fen İşleri Müdürü Veysel Kahraman projelerimizle yakından ilgileniyor” diye konuştu.

“Herkes kendi evine bu sistemden kurmalı”

Türkiye'de su israfının olduğuna dikkat çeken Polat, "TÜİK rakamlarına göre 1 kişi günde 220 litre suyu doğrudan tüketiyor. Bunun yaklaşık 90 litresini sadece sifonlardan kaynaklı tüketiliyor. Çok büyük sitelerin çatılarına kurulacak sistemle elde edilecek suların yalnızca sifon beslemesi yapması veya ortak alanlar için kullanılması halinde hem sudan hem de faturadan büyük bir tasarruf sağlanmış olur. Devlet eliyle bu sistemin yapılması yetmez, vatandaşlar da kendi evlerine bu sistemden kurmalı” şeklinde konuştu.

Sistemin faydalı özelliklerinden bazıları:

1- Doğal su kaynaklarının korunmasında yardımcı olur.

2- Kanalizasyonlara giden atık su miktarı yağmur suyu ile karşılanacağından dolayı belediyeler tarafından yapılan ve yüksek maliyetlere sahip olan su arıtma işlemi azalacağından, tesislerin yatırım maliyetleri düşecektir.

3- Şebeke suyu kullanım oranı azalacağından şebeke suyu dağıtım ücretleri düşecektir.

Yağmur suyu toplama tankı nerelere yerleştirilir?

1- Bina, apartman, iş merkezi gibi yüksek yapıların çatılarından akan yağmur sularının toplanması için kullanılmaktadır.

2- Otopark, park gibi üstü açık alanlarda biriken yağmur sularının toplanması için kullanılmaktadır.

3- Yürüyüş yollarının bulunduğu alanlarda biriken yağmur sularının toplanması için kullanılmaktadır.

4- Eğimli alan veya araziler içerisinde biriken yağmur sularının toplanması için kullanılmaktadır.

Yağmur suyu toplama sistemi nasıl kurulur?

Yağmur suyu depolanması yapılacak alanda yağmur sularının toplanacağı alana uygun olarak drenaj boruları yerleştirilmelidir. Drenaj borularının bitimi yağmur suyu toplama tankına bağlantı yapılacak yere kadar getirilmelidir. Kullanacağınız yağmur suyu toplama tankının ebadına göre toprak altında alan açılması veya ev bodrumlarına yerleştirilerek, yağmur suyu toplama tankı bağlantılarının yapılması gerekmektedir. Yağmur suyu toplama tankı içerisinde depolanan yağmur suyunun kullanım alanına göre tank içerisine çeşitli filtrelere takılarak ev içi veya ev dışı ihtiyaçlarınız için çözümler sunuyoruz.

Depolanan yağmur suları nerelerde kullanılır?

1- Bahçelerinizin sulama işlemlerinde

2- Tuvalet gibi kullanım alanlarında gider suyu olarak

3- Sera gibi meyve ve sebze yetiştiriciliği yapılan alanlarda

4- Ev içi kullanımları için

5- Araba ve araç yıkama yerleri için

6- İş yerleri, ofisler, AVM gibi toplu insan alanlarının olduğu yerlerde

Yağmur suyu depolama işlemi nasıl yapılıyor?

Esnek su depolama tankları yerine daha sağlam malzemelerden yapılmış ve su sızdırmazlığı yüksek olan tanklar ile yağmur suyu depolama işlemi yapılmaktadır. Polietilen yağmur suyu toplama tankı veya polyester yağmur suyu toplama tankı ile pratik, hızlı ve güvenli çözümleri sizler için sunuyoruz. 100 ton (100.000 litre) kapasiteye kadar yağmur suyu toplama tankı üretimlerimiz için satış danışmanlarımız ile görüşebilir ve daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.