Aromaterapi adını koku anlamına gelen - aroma ve tedavi anlamına gelen – terapi kelimelerinden almıştır. Yaşam kalitesinin sağlanmasında bitkilerin vücudumuza olan mucizevi etkilerinin payı oldukça büyüktür. Doğanın insanlığa cömertçe sunabildiği, tamamlayıcı ve destekleyici doğal yöntemlerden biri olan aromaterapi, botanik biliminin bitki varyasyonu içinde, bitkilerin ağaç, meyve, çiçek, dal, tohum, yaprak gibi bölgelerinden buhar distilasyonumetoduyla elde edilen, farklı frekansları ve titreşimleri olan, kendine has kokusu ve tedavi edici özelliği bulunan uçucu yağların, ruhsal bedensel ve zihinsel iyilik hali için kullanıldığı tedavi yöntemidir. Gül yağı, gülün yapraklarından, lavanta yağı, lavanta bitkisinin saplarından, turunçgil yağı soğuk proses ile kabuklardan elde edilir. Uçucu yağlar sekondermetobilitlerdir. İçinde bulunan analjezik etkili bazı bileşenlerin varlığı sayesinde uçucu yağların ağrı dindirici özelliği ön plana çıkmıştır. “İyilik hali” , denilen aromaterapi ilk olarak mumya yapımında kullanılmasıyla beraber günümüzde uykusuzluk, depresyon, anksiyete, baş ağrısı, solunum yolu enfeksiyonları gibi olumsuz durumların iyileştirme sürecinde kullanılmaktadır. Hastalıkları önlemek ve tedavi etmek amacıyla kullanılan uçucu yağlar, beynin en derin noktalarına doğru ilerleyerek hipotalamus aracılığı ile vücudun tüm bölgelerine iletilir. Uyarıcı etkiye sahip olup vücudun dengede kalmasını sağlar. Uçucu yağlar, serotonin ve dopamin salgılayarak duygu durum bozukluğu tedavisinde de kullanılır. Varlığını hissettirerek psikolojik rahatlama sağlar. Beyni ve vücudu gevşetir. Yaraların ve cilt sorunlarının onarılmasını sağlar.

aromaterapi-nedir-sariyer-posta

Aromaterapi Uygulamaları

Doğal iyileştirme gücüne sahip uçucu yağlar, inhalasyon, masaj, kompres, topikal ( jel,losyon) şeklinde uygulanarak etkisini gösterir. Kronik hastalıklarda, gebelik ve emzirme sürecinde, alerji durumlarında, uçucu yağları kullanmadan önce doktordan görüş istenmelidir. Citrus ( Naranciye) türlerinden de elde edildikleri için, göz temasından kaçınılmalıdır. Cilde sürüldükten sonra güneş ışığına çıkılmamalıdır. Uçucu yağların oranı %1-%5 arasındadır.  Bu oran, ciddi bir risk içermez. Uçucu yağları, normal yağ ve suya 1-2 damla damlatarak uygulayabilirsiniz.

Sık Kullanılan Uçucu Yağlar

·        Gül uçucu yağı (Rosadamascenaeaetheroleum) : Afrodizyak etkisi olan bu yağ, enerji yağı olarak bilinir. Ruhsal iyileşme sağlar. Rahim ağrılarını gidermede yardımcı olur. Lenf akışını destekleyerek hormonları düzenler.

·        Okaliptus uçucu yağ (Eucalyptiaetheroleum) :  Duygular üzerinde serinletici bir etkiye sahiptir. Cilt temizlenmesinde önemli yeri vardır. Sindirim sisteminde yatıştırıcı etkiye sahiptir.

·        Nane uçucu yağı (Menthaepiperitaeaetheroleum ) : Doğal ağrı kesici özelliğine sahiptir.  Zihin fonksiyonlarında etkilidir. Öksürük ve grip ile ilişkili semptomların giderilmesi için kullanılır.

·        Çay ağacı uçucu yağı (Melaleucaalternifolia) : Sivilcelerin giderilmesine yardımcı olur. Cilt destekçisidir. Anti-avian etkisi vardır.

·        Defne yaprağı uçucu yağı (Laurusnoblis) : Doğal bir cilt temizleyicisi olup, cildi nemlendirir. Konsantrasyon, odaklanma duygularını destekler.

·        Melisa yağı (Melissaoficinalis): Antibakteriyel ve hücreleri yenileme özelliğine sahiptir.  Masaj şeklinde uyguladığında kramp ve ağrıları azaltır. Yatıştırıcı etkiye sahiptir.

Tıbbı destekleyici tedavi yöntemlerinden biri olan aromaterapiye olan yoğun ilgi her geçen gün artmakla beraber; Sağlık, kozmetik ve psikolojik olarak etki mekanizmasını sürdürmüştür. 

  • Hande AKSU