Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında açılması planlanan Büyükdere Fidanlık Okulu’nun dönüşüm planının Sarıyer’de bulvar yapılarak geneline yayılmasını talep eden Abdülkadir Bilge, “Büyükdere’den başlayarak Çayırbaşı’na kadar bulvarın açılmasını ve bunun fidanlıkla birleştirilmesini istiyoruz” dedi.

Türkiye’nin ilk Bahçıvanlık Okulu’nu barındıran tarihi Büyükdere Fidanlığı için geri sayım başladı. 29 Ekim 2023’de tamamlanması öngörülen projeye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Belgrad Ormanı Koruma Gönüllüleri Derneği ve Sarıyer Kent Konseyi Çevre, Sağlık ve Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Abdülkadir Bilge, Sarıyer’in kalkınmasına öncülük edecek dönüşüm projesindeki eksiklikleri ve talepleri Sarıyer Posta Gazetesi ile paylaştı. 

cayirbasi-fidanligi-3-1

“32 STK BİR ARAYA GELDİ”

Sürecin 2 yıl önce başladığını hatırlatarak konuşmasına başlayan Bilge, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Büyükdere Fidanlık Okulu’nun tanzimi ve restorasyon çalışmalarının yapılacağı duyurusunu aldık. Daha öncesinde de İBB’nin Hacıosman’daki Atatürk Kent Ormanı projesine büyük katkılarımız olduğu için burada da aynı şekilde fayda sağlayabileceğimizi ümit ederek, bünyemiz içersinde daha önce kurmuş olduğumuz 32 Sivil Toplum Örgütü (İstanbul Sürdürebilir Projeler Eşgüdümü) yapısı altında bu fidanlıkla ilgili çalışmalara başladık. Orman Fakültesi’nde görevli öğretim görevlileri ile beraber müşterek çalışmalarımız sonunda fidanlık dönüşüm projesi hayata geçti” dedi. 

cayirbasi-fidanligi-büyükdere-1

“RANT KAPISI OLARAK GÖRÜLDÜ”

Büyükdere Fidanlığı Okulu’nun 1928 yılında Atatürk tarafından, eksik olan meyve çeşitlerinin karşılanması amacıyla kurulduğunu bildiren Bilge, fidanlık bünyesinde Türkiye’nin ilk bahçıvan okulunun yer aldığını ifade etti. 2001 yılında okulun kapandığını söyleyen Abdülkadir Bilge, Boğaz’ın incisi niteliğindeki bu yerin, partiler tarafından rant kapısı olarak görüldüğü için atıl hale getirerek değersizleştirmeye çalıştıklarını ifade etti. 

“BAHÇE SANATI ENSTİTÜSÜ KURULMALI”

Bilge, 2019 yılında yerel yönetimlerdeki değişimle beraber dönüşün başladığını dile getirerek, İBB ve Sarıyer Belediyesi’ne çağrıda bulundu; “Burasının yapısıyla ilgili bazı önerilerde bulunuyoruz. Bahçıvanlık Okulu bu yerin simgesi. Biz Bahçıvanlık Okulu’nun içeride bir yapı şeklinde oluşturmasını ve burada Bahçe Sanatı Enstitüsü’nü kurulmasını istiyoruz. Enstitünün yanında Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde kendine özgü yapısıyla Türk Bahçelerinin yeniden hayata geçirilmesini talep ediyoruz. Bu sosyal hizmet anlayışı içinde elzem bir durum. Hem vatandaşlar için rahatlatıcı bir unsur olacak hem de İBB’ye gelir getirecek. Bu proje içerisinde çocuklarımıza ve gençlerimize beceri atölyeleri kurulmasını ve çocukların bilgisayar başından kalkarak toprakla bütünleşecekleri alanlar yaratılarak yapının değer kazanmasını hedefliyoruz. Aynı zamanda Seyrantepe Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hasta yakınlarının hastalarını bekleyebilecekleri bir park alanı yok. Fidanlık bölgesi içinde, hastanenin tam karşısında çay bahçesi oluşturulmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.  

cayirbasi-fidanligi-büyükdere-2-1

“BULVARI OLMAYAN KÖYDÜR”

Sarıyer’e hak edildiği değerin verilmediğini ifade eden Bilge, en büyük eksikliğin bulvar olduğunu belirtti. Sarıyer’in hala köy yapısı içerisinde devam ettiğini anlatan Abdülkadir Bilge, “Bulvarı olmayan bir merkez köydür. Ancak bir bulvar nitelik kazandırır. Bu da, Sarıyer Belediyesi’nin ve İBB’nin müşterek çalışmasını gerektirecek bir olay. Büyükdere’den başlayarak Çayırbaşı’na kadar böyle bir bulvarın açılmasını ve bunun fidanlıkla birleştirilmesiyle ilgili bir projenin hazırlanmasını istiyoruz. Sarıyerliler hafta sonları başka ilçelerde vakit geçirmek yerine bulvarda kurulacak butik alışveriş ve yaşam alanlarında aileleri ile beraber vakit geçirebilir ve ilçe ekonomisine katkı sağlayabilir. Ama bunun sadece bir seçim vaadi olarak havada kalmasını da istemiyoruz. Çünkü bundan önceki dönemlerde de belediye başkan adayları gelip bizlerle görüştükleri zaman bunun sözünü bize verdiler hatta yerel gazeteler manşetlerine de taşıdılar ama verilen sözler yerine getirilmedi” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü;  

“TRAFİK SORUNU ÇÖZÜLECEK”

“Çayırbaşı’nın oradaki eski caminin yanında bir bölge var, eskiden semt pazarı kuruluyordu. Alan oradan başlayarak içeriye doğru genişletilebilir. Orada küçük gecekonduların yapmış olduğu bir bölüm var. İçeriye doğru girildiğinde orada yaşayan insanlara bu yapı içersinde ticari amaç kazandırılabilecek imkânlar sunulursa eğer orası büyük bir cazibe merkezi olur. O meydanın altıda boşaltılarak büyük bir otopark haline getirilir ve trafik sorunun rahatlamasına da yardımcı olur. Çayırbaşı ve Büyükdere arasında atıl durumda bırakılmış binalarda yeniden düzenlenerek Sarıyer’in imaj notu yükseltilebilir. Biz çevre sorumlusu olarak bunu hissediyoruz ve yapılmasını bekliyoruz. Bunlar bir bütün içerisinde çalışılarak yapıldığı zaman çok güzel proje ortaya çıkacak.”  Proje sonrasında İBB’nin bütçe konusunda sıkıntı çekmeyeceğine de dikkat çeken Bilge, alana yapılacak yer altı otoparkı ile hem bu sıkıntının giderileceğini hem de ek gelir sağlanabileceğini vurguladı.  “El ele verirsek Sarıyer’i hak ettiği değere getireceğiz” diyen Bilge STK’lar olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını bildirdi.