Boğaziçi Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen Meclis toplantısında gündem dışı söz alan Pir, ürünlere gelen zamlardan dolar kurundaki dalgalanmaya kadar birçok konuda önemli açıklamalar yaptı.

Pir'in açıklamalarından satır başları şu şekilde:

AK Parti grubuna gönderme

CHP'li Meclis Üyesi Meltem Yücel Pir, AK Parti grubuna gönderme yaparak, "İçerisinde bulunduğumuz aralık ayı kah anma kah kutlama anlamında birçok önemli günü hatırlatıyor. Yılın bu son ayı hesap-kitap yapma ayıdır. İki yakamızı bir araya getirme konusunda hatta başarı ve başarısızlıklarımız manasında siyasetçisinden vatandaşına kadar herkes bize not verir. Bu ay yerli malı haftası, tutum geçirme haftası, yoksulla dayanışma haftası, vakıflar, madenciler Haftası, Dünya İnsan Hakları Haftası, Kadın Hakları Haftası gibi önemli günler vardır" diye konuştu.

CHP'li Pir'den ekonomi vurgusu

Tutum Yatırım ve Yerli Malı Haftası ile Yoksullarla Dayanışma Haftası'nı vurgulayan Pir, "Hakikaten tutumlu bir yılı geride bıraktık. Gördük ki tutum devletin kurumlarından başlıyor. TÜİK bu yıl tutumlu davrandı. Çarşıda, pazarda yüzde 55-60 olan enflasyonu yüzde 21 olarak açıkladı. Bu tutum hepimizi mutlu etti mi? Takdir sizin... Bu arada ÜFE üretici enflasyonu yüzde 54.62. Yani üreticimiz anma hizmeti yapıyor. Hatta domates, yumurta, peynir ve kıyma da bize tutumlu olmayı öğretti. Nasıl tutumlu olmayalım ki? İstinye Pazarı'na geçtiğimiz hafta gelen domatesin kilosu 6.5 ile 12 lira arasında gidip geldi. Domatesi görünce biz kızarıyoruz. Keza yumurtanı tanesi 1 lira 15 kuruş oldu. Peynir, ıspanak hatta kilosu 15 liraya kadar çıkan mandalina bile bize tutumlu olmayı öğretti. Sebze, meyve bize 'abla artık kiloyla alma devri bitti. Sen 2-3 tane al' der gibi nazire yapıyor" ifadelerini kullandı.

"Sarıyer'de ekmeğin gramajı düştü, fiyatı yükseldi"

Ekmek fiyatına da değinen Pir, "Hatta 3 lira kurtarmıyor, 4 lira olmalıymış. Halbuki biz çok fazla ekmek yiyip obez olmayalım diye zam yapılıyormuş! Bu arada fırıncı arkadaşlar alınmasın. Ellerinde olan bir şey yok, maliyetler yüksek. Maalesef eskiden tarım ülkesi olan Türkiye'de buğday milli olmaktan çıktı. Şaka bir yana tutum haftasında memleketimizde şahsım ve tüm mutfak yöneten kadınlar olarak başta Ankara'daki duyarsız sorumlular olmak üzere herkesi kendine gelmeye davet ediyoruz. 2 gün önce Cumhurbaşkanı uyardı. 'Bankalardaki dövizlerinizi yatırıma çevirin' dedi. Geçmişte tutumlu davranıp para biriktiren vatandaşlarımız neden yerli ve milli olan Türk Lirası yerine yabancı parasına güveniyor diye düşünmek lazım. Bankalardaki mevduatın yüzde 63'ü TL/döviz değil. Yoksa vatandaş da yerli ve milli olmayı bıraktı mı diye sormak lazım" dedi.

"Yatırım Haftası'nı yabancılar kutlamalı!"

Hazine garantisi ile yapılan projeler hakkında konuşan Pir, "Geçmediğim köprü için para öderken ne Yavuz Sultan Selim Köprüsü, ne Osman Gazi Köprüsü ne de 18 Mart'ta açılacak Çanakkale Köprüsü ne yerli ne de milli yatırım değil. Geçerken her ay zamlanan ücretler Amerikan dolarına bağlı. Yani vatanda, millete değil, dış güçlere hayırlı bir yatırım. Demek ki devleti yönetenler gelecek 25 yıl için zaten ortakları yabancı olan bu yatırımlar için cebimizden çıkacak parayı feda etmişler. Bence bu ay Yatırım Haftası'nı yabancılar kutlamalı! Bizi zamlarla karşı karşıya bırakan, böyle hatalarıyla dolduran yatırımlardan mutlu değiliz. Bu yatırımlardan sadece dövizden medet uman, artan döviz fiyatından 'ekonomi ne iyi gidiyor' diyen, doları yerli ve milli sanan bir avuç azınlık mutlu olur" şeklinde konuştu.

"Geliyor gelmekte olan"

Ülkemizde milyonlarca insan asgari ücretle geçiniyor. Vatandaşın emeğini dünyanın en ucuz iş gücü yapanlar yerli ve milli duruştan bahsedemez. Vatandaşın mutfağından domatesi, yumurtayı çekenler 'portakalı, mandalinayı kiloyla değil, taneyle alın' diyenler, 'fazla ekmek yemeyin kilo yapar daha az yiyin' diyenler ne yerlidir ne millidir. Ekonomiyi yanlış yönetip, hesabı yanlış yapıp enflasyonu horlatıp milleti fakirleştirenler yerli de olamaz milli de olamazlar. Yerli Malı Haftası da Tutum Yatırım Haftası da kutlayamazlar. Yoksullarla Dayanışma Günü'nde ise sokağa bile çıkmamalıdırlar. Çükü bu gururlu halkın onurunu akşam saatlerinde çarşıda, pazarda atık sebze ve meyve toplattıracak kadar incittiler. Sarıyer'in tüm pazarlarına giderseniz çaresizliği yaşarsınız. Cebinizdeki parayla sadece 1-2 vatandaşa destek olabiliyorsunuz. O yüzden bu hesap kitapta kutlanacak bir tutum görmüyorum. Cumhuriyet fabrikaları da satıldığına göre kutlanacak Yerli Malı Haftası da görmüyorum. Türk vatanını, halkını, vatandaşını kurtarmak için geliyor gelmekte olan" şeklinde konuştu.

SARIYER POSTA