Sarıyer Belediye Meclisi kasım ayı 1. oturumu Boğaziçi Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleşti. Gündem dışı konuşmaların ağırlıkta olduğu toplantıda, 6 gündem maddesi oybirliği ile komisyonlara havale edildi.

AK Partili Meclis Üyesi Ergin Durdu, Sarıyer Belediyesi ile belediyeye ait şirketlerin toplam borcu ve kiralanan araçlarla ilgili 2 adet yazılı soru önergesi verdi.

"Türk Kızılayı'nı güçlendirmek, geleceğimizi güçlendirmektir"

AK Partili Meclis Üyesi Abdullah Günaylı, "Kurulduğu 1868 yılından bu yana Kızılay, çocukları çok seven, anne-baba şefkati ile hiçbir ırk ve insan ayrımı yapmadan felakete uğramış kişileri kucaklayan, onlara barınma, yemek ve yaşamlarını sürdürebilecekleri imkanları sağlayan bir kurumdur. Türk Kızılayı, ülke çapında yaygınlaştırdığı afet müdahale ve afet lojistik sistemleri ile dünyanın en iyi afet örgütlenmelerinden birine sahip. Bölge kan merkezleri, kan bağış merkezleri ve mobil kan bağış araçlarıyla ülkemizin ihtiyacı olan kanın tamamını gönüllü ve sürekli bağışçılardan karşılamayı hedeflemektedir. 147 farklı ülkede doğal ve insan kaynaklı afetlere müdahale ederek, yardım elini uzattı.

Türkiye genelinde hizmet veren şubeleri aracılığıyla yıl boyunca ihtiyaç sahiplerinin yanında olur. Modern teknolojilerin uygulandığı hastaneler ve tıp merkezlerinde uzman sağlık kadrolarıyla hizmet veriyor. Bünyesindeki ilkyardım merkezlerinde düzenlediği eğitim programlarıyla toplumda ilkyardım bilincinin yaygınlaşmasını amaçlıyor. Göç ve mülteci hizmetleri kapsamında geçici koruma altındaki kişilere barınma, beslenme, psiko-sosyal hizmetler sunan Kızılay, kurban kesimlerinde Türkiye ve yurtdışında çok önemli işler yapıyor.

Türk Kızılayı'nı güçlendirmek, geleceğimizi güçlendirmektir. Bu yüzden Kızılay'a sahip çıkalım, yardımlarımızı esirgemeyelim. Buradan iş adamlarına çağrıda bulunuyorum. Kızılay'a yapacağınız yardımları verginizden düşebilirsiniz. En zor günümüzde yanımızda gelecek, kapımızı çalacak, bizi hayata bağlayacak ve sahip çıkacak tek kurum Türk Kızılayı'dır" diye konuştu.

Unan'dan engelli vatandaşlar için önerge

AK Partili Meclis Üyesi Altay Unan, "Sarıyer'in daha sağlıklı ve yaşam kalitesi yüksek bir ilçe olmasını hepimiz istiyoruz. Bu durumu göz önünde bulundurarak engelli kardeşlerimizi spora teşvik ederek, evlerinden çıkmalarını sağlamamız gerekiyor. Sportif yarışmalar ve etkinlikler düzenleyerek morallerini artırarak, toplumda önemli olduklarını hissettirmeliyiz. Bunun en güzel örneklerini Ampute Milli Takımımız 2 kez Avrupa şampiyonu olarak gösterdi. Ayrıca Golbol Kadın Milli Takımımız da Tokyo Paralimpik Oyunları'nda şampiyon oldu. Belediyemiz tarafından program dahilinde engelli çocuklara Gümüşdere Tulya Kurtulan Tesisleri'nde 1 gün hipoterapi eğitimi veriliyor. Bunun yanı sıra SARFİT'te de yüzme dersleri var" dedi. Unan, konuşmasının sonunda belediye tarafından su sporları ile ilgili ve engelli vatandaşlar için herhangi bir çalışmanın yapılıp yapılmayacağına ilişkin yazılı soru önergeleri verdi.

MHP'li Delihasan Atatürk'ü ve Türkeş'i andı

MHP'li Meclis Üyesi Mehmet Delihasan, "Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu lideri, Türk Milleti'nin kurtuluş simgesi, milli mücadelenin yol başçısı, ilk Cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü vefatının 83. yılında rahmet, minnet ve saygıyla yad ediyorum. Büyük bir kumandan olduğu kadar muktedir bir siyasetçi, mahir bir diplomasi ustası, müstesna bir devlet adamı olarak milletimizin gönlünde taht kuran Atatürk, ilkeleriyle, fikirleriyle, hedefleriyle, ülküleriyle ve ülkesine ve milletine sevdasıyla tanınmalı, tasdik ve takdir edilmelidir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, inanmış bir Tük milliyetçisi, çağını kavramış bir inkılapçı, değişim dinamiklerini yönünü iyi okumuş bölgesel ve küresel gelişmeleri milli gerçeklere uygulamış siyaset dehasıdır. Ona karşı yapılan saldırıların, atılan iftiraların, aslı astarı olmayan ithamların temelinde Türklüğün bekasına ve Türkiye Cumhuriyeti'nin varlığına yönelik hazımsızlık olduğu ayan beyan bellidir. Aziz Atatürk'ün ruhu şad, mekanı cennet olsun.

25 Kasım 1917 yılında dünyaya gelen partimizin kurucusu ve ilk Genel Başkanımız Alparslan Türkeş'i doğumunun 104. yıl dönümünde saygı, rahmet ve minnetle anıyorum. Başbuğumuz, inanmış bir dava adamı, Türk devlet ve siyaset hayatına derin izler bırakmış mücadele insanı, 80 yıllık hayatını Türklük şuuruna, İslam ahlak ve değerlerine adamış olan, yaşadığı döneme damga vuran vatan sevdalısıydı. Türklük ülküsüyle Türk milliyetçiliği davasının günümüze kadar uzanan şerefli geçmişinin en önemli şahsiyetlerden biri olan Başbuğumuzun yaktığı meşale sönmeyecek, zamanlar üstü çağrı silinmeyecek. Türk Milleti'nin son Başbuğu'nun ruhu şad, mekanı cennet olsun" ifadelerini kullandı.

Ağma'dan diyabet vurgusu

CHP'li Meclis Üyesi Ayşen Ağma, "Dünya Sağlık Örgütü, yaklaşık 5 yıldır dünyanın önemli hedeflerini 5 grupta topluyor. Bunlar; diyabet, çocuk kanserleri, çevre, açlık ve körlük. Birçok STK bunlarla ilgili çok önemli projeler geliştirdi. 1991 yılında 14 Kasım, Diyabeti Anlama ve Anlamlaştırma Günü olarak kabul edildi. Diyabet; dünya genelinde başlıca ölüm nedenlerinden biridir. Türkiye'de diyabet hasta oranı dünyadaki hasta oranının 2 katıdır. Ülkemizde bu sayı 2020 yılında 12 milyon olarak tespit edildi. Her anlamda Sarıyerlilerin yanında olan belediyemiz, bu konuya da hassasiyetle yaklaşmış ve Maden Mahallesi'nde Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci Sosyal Yaşam Rehabilitasyon Terapi Diyabeti Önleme ve Diyabetle Yaşam Merkezi'ni hizmete açtı" şeklinde konuştu.

"Şiddet, yetersiz kimsenin son barınağıdır"   

CHP'li Meclis Üyesi Nihal Yeşilbaş, "1999 yılında kadına yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık yaratmak amacıyla BM genel kurulu kararıyla 25 Kasım, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan edildi. Tüm dünyada ve ülkemizde kadınlara yapılan şiddet ve cinayetlere ne yazık ki dur diyemiyoruz. Hemen hemen her gün 1 kadın ya şiddete maruz kalıyor ya da cinayete kurban gidiyor. Şiddet, yetersiz kimsenin son barınağıdır. Kadınlara yönelik şiddete karşı alınan önlemlerin yetersiz kaldığı gibi bir an önce imzalanmasını beklediğimiz İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesi düşündürücüdür. Öncelikle zihinlerimizdeki kadını özgürleştirmemiz gerekiyor. Kadına şiddet toplumsa bir hastalıktır. Bir ülkede kadınlar ve çocuklar şiddet görüp öldürülüyorsa o ülkenin geleceği de ölüyor demektir" diye ifadelerini kullandı.

SARIYER POSTA