Dengeli ve besleyici bir beslenme programı, saç uzaması ve güçlenmesi için ihtiyacınız olan vitamin ve mineralleri almanın en iyi yoludur. Bununla birlikte beslenme programınızda yeterli vitamin ve mineral bulunduğunu düşünmüyorsanız saç uzamasına yardımcı olacak takviyelerinden kullanmaya başlayabilirsiniz.

Saçınızı daha uzun ve sağlıklı hale getirmeye çalıştığınızda süreç, sonsuza kadar sürecekmiş gibi görünebilir. Amerikan Dermatoloji Derneği’ne göre saçlar, her yıl ortalama 15 cm kadar uzar. Bazıları için imrenilecek bir saç görünümü bir gecede ortaya çıkıyor gibi görünse de sağlıklı görünen ve çabuk uzayan saçlara sahip olmak, günlük saç bakım rutinini doğru şekilde oluşturmaktan geçer.

‘Saç nasıl uzatılır?’ sorusuna yanıt ararken saç fırçanızı veya saç kurutma makinesinin başlığını değiştirebilir, saçı besleyen yağlar kullanabilir, uzama süresini hızlandırmak için beslenme rutininizi değiştirebilir, saç uzamasını destekleyen gıda takviyeleri kullanabilir veya yastığınızın kumaş özelliklerini tekrar gözden geçirmek isteyebilirsiniz.

Hedefiniz ne olursa olsun saçı uzamaya teşvik etmek için temelde altta yatan nedene inmek, saçınızın mevcut sağlığını korumayı ve artırmayı hedeflemek önceliklidir. Bu yolda yapabileceğiniz bilimsel çalışmalarla desteklenmiş bazı ipuçlarına gelin birlikte göz atalım.

Saç Derisini Temizleyin ve Canlandırın

Saç uzamasını arttırmak istediğinizde sorunun kaynağından yani kafa derinizden başlamak, problemin odağına inmenin ilk yoludur. Kafa derisinde meydana gelen kuruluk, kepeklenme gibi cilt sorunları, oksidatif stres ve dermatit gibi nedenler kronik olarak iltihaplanma yaratarak saç dökülmesine ve incelmesine neden olabilir. 2018 yılında yapılan bir araştırma, özellikle oksidatif stresin neden olduğu iltihaplanmanın yetişkinlerde erken saç dökülmesine neden olduğunu işaret eder. Bunun nedeni, iltihabın saç folikülünü örtmeye başlaması, sonuç olarak büyümeyi sınırlaması ve uzamayı geciktirerek sonunda dökülmeye yol açmasıdır. Bu tip sorunlar kronik hale geldiğinde saçın sağlıklı yapısını bozabilir veya uzamasını önleyebilir.

Saç uzamasını önleyen ve sağlıksız bir görünüme neden olan engelleri ortadan kaldırırken yapmanız gereken uygulamalardan biri, saç derinizi düzenli olarak ve dairesel masaj hareketleriyle yıkamanızdır. Özellikle şampuanlama sırasında parmak uçlarınızla nazikçe yapacağınız masaj, bölgedeki kan akışını arttırır, gerginliği azaltır ve canlanması için saç köklerini uyarır. Saç derisi masajları sayesinde artan kan dolaşımı, saç folikülüne yeterli besin ve oksijenin verilmesine yardımcı olur. Düzenli olarak saç diplerine yapılan masajın saç yoğunluğunu artırdığı tespit edilmiştir.

Sağlıklı Beslenin, Gerektiğinde Takviye Alın

Kolajen, biotin gibi takviyeler, potansiyel saç sağlığını desteklemesi ve büyüme faktörleri içermesi nedeniyle giderek artan bir popülerliğe sahiptir. Ancak bunlar gerçekten işe yarıyor mu? Saç büyümesi için biotin kullanımı hakkında yapılan araştırmalar sınırlı olsa da araştırmalar biotin eksikliğinde saç dökülmesinin arttığını gösterir. Kırmızı kan hücrelerinin oluşmasına katkıda bulunan biotin, deniz ürünleri ve koyu yapraklı sebzelerde yoğun olarak bulunur. Kolajenler ise saçın bir bileşeni olmamasına rağmen yüksek amino asit içeriği sayesinde saçın yapı taşlarının onarılmasına yardımcı olur. Hidrolize kolajen peptitleri doğal kolajen üretimini uyararak nem seviyesinin, saç yoğunluğunun ve elastikiyetinin artmasına yardımcı olur.

B2 vitamini olarak da bilinen riboflavin, besini tüm hücrelerin ihtiyaç duyduğu enerjiye çevirerek metabolize eder. Yeterli kolajen üretimini de bu yolla destekleyen riboflavin, saç uzamasında büyük rol oynar. Glutatyon adı verilen güçlü bir antioksidanın oluşumunu tetikleyerek serbest radikallerin hücrelere zarar vermesini önler. Böylelikle saç dökülmesini önlerken gelişimine de yardımcı olur. Saç uzamasında etkili olan bir diğer mineral olan selenyum, başta metabolizma ve tiroit fonksiyonları olmak üzere vücuttaki önemli süreçlerin çoğunda rol oynar. Saç sağlığına yönelik yapılan tedavilerde kullanılmasının yanı sıra kanser türlerine ve kalp hastalıklarına karşı etkilidir. Yapılan araştırmalar selenyumun saç oluşumuna olan katkısını destekler niteliktedir. Doğal yolla alınan vitaminlere ek olarak alabileceğiniz vitamin ve mineral çeşitleri için yazımızı okumaya devam edin.

B Vitaminleri

Saç büyümesi için bilinen en iyi vitaminlerden biri de B vitaminleridir. Yapılan çalışmalar biotin eksikliğini saç dökülmesiyle ilişkilendirir. B1, B2, B3, B5, B6 ve B12 vitaminleri, saç dökülmesi tedavisini desteklemek için kullanılır. Bu vitaminler kafa derisine ve saç köklerine oksijen, besin gibi yaşamsal maddeleri taşıyan kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardımcı olur.. Takviyelerin yanı sıra günlük olarak alabileceğiniz B vitamini kaynakları arasında ise tam tahıllar, badem, et, balık, deniz ürünleri ve koyu yapraklı sebzeler bulunur.

E Vitamini

E vitamini, oksidatif stresi önlemeye yardımcı olan önemli bir antioksidandır. Antioksidan özellik, hücre hasarını azaltmaya ve saç büyümesini iyileştirmeye odaklanır. Saça ekstra bir koruma katmanı sağlayamaya ve parlaklığı artırmaya yardımcıdır. E vitamini içeren gıdalar ve takviyeler bu katmanın oluşumunu destekleyerek saçın yıpranma sonucu kaybettiği parlaklığını geri kazanmasına yardımcı olur. Temel E vitamin kaynakları arasında ıspanak, avokado, badem ve ay çekirdeği bulunur.

Çinko

Akut bir saç dökülmesi durumunuz veya ciddi bir çinko eksikliğiniz olmasa bile vücudunuzda uzun süre yeterli çinko bulunmaması saç sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Çinko, foliküllerin etrafındaki yağ bezlerinin verimli çalışmasını sağlamasının yanı sıra saç dokusunun büyümesinde ve onarımında önemli rol oynar. Sağlıklı saç uzaması için bir diğer önemli vitamin olan biotin ile birlikte çinko, vücudun saç oluşturmak için kullandığı temel bileşenlerdendir. Çinkonun doğal olarak bulunduğu gıdalar arasında hindi, tavuk, kırmızı et, yer fıstığı, kabak çekirdeği ve mercimek yer alır.

Saç Nasıl Uzatılır?

Saçlar vücuttaki en kuru bölgelerden biridir. Saçınızın kuru ve kırılgan olduğunu mu düşünüyorsunuz? O halde muhtemelen saçınızda açık halde bulunan kütiküller mevcuttur. Kütiküller, saçın en dış tabakası olduğundan aynı zamanda saç telini koruyan tek katmandır. Bu yapılar suyun ve besin maddelerinin saça hapsedilmesini sağlamakla kalmaz aynı zamanda kütiküllerin kapanmasını sağlayarak saç tellerinde meydana gelebilecek kırılmaları önler. Doğal olarak kuru olan saç diplerini nemli tutmak kritik öneme sahiptir. Yeterli neme sahip olmayan saçlar kırılmaya açık hale gelebilir ve yoğun kırıklar, saçların cansız görünmesine neden olur. Alacağınız takviyeler ve vitaminler, zedelenmiş kütiküllerin kapanmasına yardımcı olur.

Dengeli ve besleyici bir beslenme programı, saç uzaması ve güçlenmesi için ihtiyacınız olan vitamin ve mineralleri almanın en iyi yoludur. Bununla birlikte beslenme programınızda yeterli vitamin ve mineral bulunduğunu düşünmüyorsanız saç uzamasına yardımcı olacak takviyelerinden kullanmaya başlayabilirsiniz.