Sarıyer’in gündeminden düşmeyen ıslah imar planı ile ilgili tartışmalar devam ederken, ilçe halkı sorunun bir an önce çözülmesini istiyor. 250 bin Sarıyerlinin merakla beklediği plan hakkında açıklamalarda bulunan Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Sevgi Atalay mülkiyet sorununun 2981 sayılı yasa ile çözülebileceği vurgusunu tekrarladı. 

Uzun yıllardır Sarıyer kamuoyunun gündemini meşgul eden ıslah imar planı ile ilgili çözüm umudu olarak, 2981 sayılı yasa görülüyor. Vatandaşlara mülkiyet hakkının verilmesine yönelik hazırlanan planla ilgili açıklama yapan Belediye Başkan Yardımcısı Sevgi Atalay, Sarıyer Belediye Meclisinde tartışmalara neden olan 2981 sayılı kanunun mülkiyet sorununu çözeceğini bir kez daha hatırlattı.
2981 SAYILI KANUN BAZ ALINACAK

Boğaz mülkiyetine ilişkin 11 farklı kanun olduğunu anlatan Atalay, Boğaz’da oturan vatandaşların yüzde 80’nin kamu mülkü, yüzde 20’sinin kendi mülkü üzerinde oturduğunu anımsatarak şunları kaydetti: “Bu sorun 250 bin insanımızı ilgilendiriyor. Bunun çözümü için 2981 sayılı yasa ile işlem yapılabileceğini ısrarla dile getiriyoruz. Bugüne kadar İstanbul’da 2981’e yönelik birçok işlem yapılmış.”
ANAYASA MAHKEMESİ VE DANIŞTAY’IN YORUM FARKI

2981 sayılı kanuna açıklık getiren Atalay, “Bu kanun tapu tahsis belgesi almış mülklerin tapuya dönüştürülmesidir. İstanbul’da herkes bu işten yararlanmış; boğazlar, özel Boğaz Kanunu dolayısıyla faydalanamamış. Ancak Anayasa Mahkemesi 1989’da açılan dava sonucunda boğazdaki tapu tahsis belgelerinin geçersiz olduğuna hükmetmiş. Daha sonra Danıştay’a dava açılmış. Danıştay, Anayasa Mahkemesi kararının, imar planı bulunmadığı için sadece Boğaziçi ön görünüm bölgesini kapsadığını; geri görünümde 2981 sayılı yasanın geçerli olacağı kararını vermiş” dedi.
“2981’İ VATANDAŞIN LEHİNE KULLANACAĞIZ”

Danıştay’ın kararına rağmen uygulamada Anayasa Mahkemesi kararının baskın geldiğini ifade eden Atalay, “İstanbul Hukuk Fakültesi Dekanlığına danıştıklarını ve Sarıyer’de de 2981 sayılı kanunu uygulamanın hiçbir sakıncası olmadığını öğrendik. Ancak biz bunu bir mahkeme kararı olarak bakmıyoruz. Halkımızın lehinde kullanmak istiyoruz” diye konuştu.
“HERKESİN ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMASI LAZIM”

Ayazağa’da 2981 sayılı yasadan parsel satışı gerçekleştirdiklerini dile getiren Belediye Başkan Yardımcısı Atalay, “Sarıyer’de 250 bin insanımızı ilgilendiren bu sorun, 2981’le kesinlikle çözülür. Söz konusu alan bizim kendi mülkümüz olsaydı biz bu şekilde devrederdik. Çünkü yasa bütün adımları yazmış” ifadelerini kullandı. Sorunun çözümü için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini vurgulayan Atalay, sözlerine şöyle son verdi: “Bu iş sadece CHP, AK Parti veya MHP ile olmaz. Herkes oy verdiği partiden bunu istemeli. 40 yıllık bu sorunun artık çözülmesi gerekiyor. Sarıyer’e herkes cemevi yapılırken örnek bir şekilde bir araya geldi. Mülkiyet sorununun çözümü için de aynı birlik ve beraberliğe ihtiyacımız var.”
SORUN ADALETLE ÇÖZÜLMELİ

Sarıyerlilerin onlarca yıllık beklentisi olan mülkiyet sorununun çözümü için 2981 sayılı yasa vatandaşlar için büyük umut taşıyor. Ancak vatandaşın aklında bir soru var: Kolaylıkla çözülebilecek bir sorun Sarıyer’de siyasi rant beklentisiyle mi öteleniyor? Tüm bunlara rağmen halkın asıl beklentisi, kangren haline gelen sorunun rantsız, çıkarsız ve hesapsız bir şekilde adil olarak çözüme kavuşması.