GSM: 0532 311 7263 - Tel: 0212 342 43 42

2014 yılından itibaren Re/Max Ahenk bünyesinde Gayrimenkul Danışmanı olarak hizmet veren Mehmet İdemen, gayrimenkul alımı ve satışına ilişkin Sarıyer Posta Gazetesi'ne önemli açıklamalarda bulundu. İdemen, "Gayrimenkul danışmanı ile çalışmak size çok yardımcı olur" ifadelerini kullandı.

Özellikle corona virüs salgınından sonra yoğunluğun az olduğu ve doğa ile iç içe yerleşim yerlerinden gayrimenkul alımları ciddi oranda arttı. Buna karşın konut sahibi olmak isteyenler dolandırılmaktan yüksek maliyete kadar birçok sorunla karşı karşıya kalabiliyor. İdemen, bu tür problemler ile karşılaşılmaması adına gayrimenkul danışmanı ile çalışılması gerektiğini belirtti.

"TÜRKİYE'DE GAYRİMENKUL SAHİBİ OLMAK KOLAY DEĞİL"

"Türkiye'de gayrimenkul sahibi olmak kolay değil" diyen İdemen, "Sahip olduğumuz gayrimenkuller dolayısıyla bizler için değerli. Hayatımızın her döneminde herhangi bir ihtiyaçtan dolayı mülkümüzü satmak zorunda kalabiliyoruz. Bir gayrimenkulü satmak aslında kolay gibi görünse de mülkün pazarlanması sürecinin göründüğü kadar kolay olmadığını işi bizzat yönetmek istediğinizde görebilirsiniz. Bir satıcı adayı olarak mülkünüzü kendiniz satmaya başlamadan evvel kendinize şu soruları sorun; Hayatınızda kaç kere gayrimenkul sattınız? Kendinizi bu konuda tecrübeli buluyor musunuz? Sizi her arayan kişiye cevap verebilecek zamanınız mevcut mu? Mülkünüzün fiyatını nasıl belirleyeceksiniz? Mülkle pazarlanması için yeterli iletişim ağınız mevcut mu? Mülkünüzü almaya niyetlenen müşteri adayı kredi kullanmaya niyetli ise, kredi işlemleri, ekspertiz sürecini nasıl yöneteceksiniz? Bunlara benzer birçok soruyu cevaplamanız gerekecek" diye konuştu.

"GAYRİMENKUL PAZARLAMA SİTELERİNDE YAYINLANAN İLANLARI İNCELEYİN"

Gayrimenkul danışmanı ile çalışmanın önemini vurgulayan İdemen, "Gayrimenkulünüzün bulunduğu bölgede son satılan/kiralanan fiyatlardan haberdar mısınız? Unutmayın ki siz gayrimenkulünüz için fiyat tespit ederken doğru belirlenmemiş fiyat yüzünden gayrimenkulünüz pazarda hareket etmeyecek. Uzun zamandan beri pazarda olan gayrimenkuller internet sitelerinde mevcut. Bu ilanlar sadece emlak sitelerini doldurmaya yarar. Mülkünüzün ekspertizi konusunda, bölgeyi tanıyan, doğru fiyatı tespit edebilecek güvenebileceğiniz bir gayrimenkul danışmanı ile çalışmak size çok yardımcı olur. Bir Gayrimenkulü pazara açarken, hazırlanacak tanıtım ilanının niteliği çok önemli. İlan deyip geçmeyin. Lütfen gayrimenkul pazarlama sitelerinde yayınlanan ilanları inceleyin. Bazı ilanların fotoğrafları karanlık, mülkün içini net olarak bile göremiyorsunuz. Geniş açılı bir kamera ile çekmek, hatta 3 boyutlu sanal tur ile, mülkün içini gezebilecek çekim teknikleri uygulamak, mülkünüzü daha dikkat çeker hale getirecektir.  Bu sayede mülkünüzü inceleyen Gerçek Müşteri adayları gözünde mülkünüz güven kazanacaktır. Ayrıca gayrimenkulü ön plana çıkartan özelliklerini anlatan metin çok önemli" ifadelerini kullandı.

"İNTERNET ORTAMINDA PAZARLAMAK YETERLİ OLMAYABİLİR"

Gayrimenkulün özelliklerine göre farklı pazarlama metotları uygulanabileceğini belirten İdemen, "Her gayrimenkulü internet ortamında pazarlamak yeterli olmayabilir. Mülklerin özelliklerine göre bir gazete ilanı veya gazete ile dağıtılması için bir tanıtım broşürü hazırlamak pazarlama faaliyetlerini hızlandırmak açısından önemlidir. Pazarlama faaliyetlerini planlı şekilde hazırlamak ve uygulamak için bir gayrimenkul danışmanı ile çalışmak çok avantajlı olacaktır. Mülkünüz için ilan verdiğiniz andan itibaren sizi sürekli telefonla arayan insanlar olacak. Bu arayanların hangilerinin gerçek alıcı olduğunu ayırt etmeniz genelde zor bir süreçtir. Her arayan ve evinizi görmek isteyen kişiye gayrimenkulünüzü göstermek ne kadar doğru bir karar olabilir? Mülkünüzü siz pazarlayacak iseniz, her arayan kişiye hemen cevap vermeniz, hatta mülkünüzü dakikalarca anlatmak zorundasınız. Biraz daha ilerleyelim. Bir müşteri adayı ile görüştünüz ve fiyat konusunda anlaştınız. Ne kadar kaparo alacaksınız? Satış işleminde kaparo aldığınızda alıcı adayının vazgeçmesi durumunda mağdur durumda kalmamanız için bir “Ön Satış Vaadi Sözleşmesi” düzenlemeniz gerekecektir. Aynı mağduriyet alıcı için de geçerli olabilir. Bu kontratta alıcı ve satıcının sorumluluklarını doğru biçimde ifade etmeniz lazım. Satış esnasında dikkat edilmesi gereken konular nelerdir? Satış yapmadan evvel, tapu dairesindeki organizasyonlar nelerdir? Özellikle bu covid döneminde tapu dairesinde kalabalık ortamda oyalanmadan hızlı bir şekilde satış işlemini nasıl gerçekleştireceksiniz? Para transferi nasıl olacak? vb. Eğer mülkünüzü satmaya karar verdiyseniz, bu süreçleri doğru ve hızlı yönetecek bir gayrimenkul danışmanı ile çalışmanızı öneriyoruz" şeklinde konuştu.

"KİRACI ADAYLARINI HANGİ KRİTERE GÖRE SEÇECEKSİNİZ?"

Gayrimenkul sahiplerine ipuçları veren İdemen, "Mülkünüzü kendiniz kiralamaya karar verdiyseniz pazarlama faaliyetlerinde yukarıda bahsettiğimiz bütün hususları birebir tavsiye ediyoruz. Kiralama sürecinde dikkat edilmesi gereken farklı konular gündeme gelecektir. Gayrimenkulünüzü kiraya verirken, kiracı adaylarını hangi kritere göre seçeceksiniz? Doğru kiracı adayını seçtiğinizden nasıl emin olabileceksiniz? Kontrat düzenleme aşamasında sizin ve kiracı adayının haklarını koruyacak, güncellenmiş kanunlara uygun sözleşmeyi hazırlayabilecek misiniz? Tecrübelerimize dayanarak söylemek isteriz ki; kiralama sürecinde her gayrimenkul tipi için farklı öncelikler mevcuttur. Örneğin kira kontratlarında belirtilen genel şartlar aynı olsa da site içerisinde bir daire için hazırlanacak kira kontratı ile müstakil bir villa için hazırlanacak kira kontratı arasında farklılıklar gösterecektir. Bir apartman dairesi ile villa için öncelikli olacak sair hususlar elbette farklı olacaktır. Bir dükkan veya fabrika binası kiralarken aynı tip kira kontratını kullanmanız söz konusu değildir" dedi.

"PAZARLAMA FAALİYETLERİNİ YAZILI OLARAK İSTEYİN"

İdemen, "Satış ve özellikle kiralama sürecinde gözlemlediğimiz bir konu daha var. Mal sahibi ile müşteri arasında yapılacak mülakatta, görüşülmesi gereken konuları birbirleri ile görüşemiyorlar. Çeşitli vesilelerle atlanabiliyor. Bu durumda yine gayrimenkul danışmanları, görüşülmesi gereken hususları gündeme getirip taraflar için yardımcı olacaktır. Mülkünüz için ilan verdiğiniz andan itibaren sizi sürekli telefonla arayan insanlar olacak. Bu arayanların hangilerinin gerçek alıcı olduğunu ayırt etmeniz genel de zor süreçtir. Her arayan ve evinizi görmek isteyen kişiye gayrimenkulünüzü göstermek ne kadar doğru bir karar olabilir? Mülkünüzü siz pazarlayacaksanız her arayan kişiye hemen cevap vermeniz, hatta mülkünüzü dakikalarca anlatmak zorundasınız. Bu süreçlerin hepsini birden yönetecek bir gayrimenkul danışmanı ile çalışmanızı tavsiye ediyoruz. Gayrimenkul danışmanı ile çalışmadan evvel, iş tecrübesini öğrenin, hatta referans mektubu bile isteyebilirsiniz. Mülkünüzün pazarlama faaliyetlerini yönetecek ise kendisinden pazarlama faaliyetlerini yazılı olarak isteyin" ifadelerini kullandı.

"BU FİKRİ HİÇ DOĞRU BULMUYORUM"

İdemen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bazı mal sahipleri ister kiralık, ister satılık gayrimenkulünü kendisi pazarlama yolunu seçtiğinde kendisini arayan bütün emlakçılara “Gayrimenkulüm için pazarlama yetki sözleşmesi vermiyorum. Mülkümü kim satarsa hizmet bedelini ona öderim” şeklinde bir görüşe sahipler. Baştan söyleyeyim. Bu fikri hiç doğru bulmuyorum. Çünkü gayrimenkul danışmanı öncelikli olarak, kendisine güvenen, hizmet bedelini alacağı garanti olan portföyleri için pazarlama çalışmaları yapar ve bu pazarlama çalışması için zamanını ve parasını harcar. Hizmet bedelini alabilmek için gayrimenkulü en hızlı biçimde satmaya/kiralamaya çalışır. Motivasyonu her zaman en üst seviye de kalır. Pazarladığı gayrimenkul sözleşmeli olduğu için diğer emlak firması ve gayrimenkul danışmanları ile rahatlıkla paylaşır."

"DEĞİŞİKLİKTEN HER EMLAKÇI HABERDAR OLMAYABİLİR"

Bir gayrimenkul birden fazla emlak firması tarafından pazarlanması halinde hiçbir emlak firması veya gayrimenkul danışmanının elini taşın altına koyup mülk için para ve zaman harcamayı istemeyeceğini söyleyen İdemen, "Çünkü alacağı hizmet bedeli garanti değildir. Bununla beraber internet sitelerinde aynı gayrimenkule ait birden fazla ilanlar olduğunda mal sahibi mülkünün durumunu takip edemez ve müdahale de bulunamaz. Mal sahibi mülkü ile alakalı fiyat revizyonu yaptığında bu değişiklikten her emlakçı haberdar olmayabilir. Aynı gayrimenkul için birden fazla ilan da farklı fiyatlar yayınlandığında alıcı adayının zaten o gayrimenkule, dolayısıyla o mal sahibine güveni kalmaz. Bir de buna ek olarak aynı gayrimenkul için farklı fotoğraflar ve ilan metni olması da muhtemeldir ki. Gerçek alıcı/kiracı bu mülk ile ilgili somut bilgi edinemeyeceği kanaatine varır. Bu durum güvensizlik oluşturur ve gayrimenkulün satışını/kiralanmasını zor duruma sokar" ifadelerini kullandı.

www.mehmetidemen.com

www.remaxahenk.com

Zekeriyaköy Mah. Alaserçe Sok. No: 2/1 Sarıyer

SARIYER POSTA GAZETESİ