İnsan yapımı nesneleri aşınmadan koruyan boyalar; bağlayıcı, çözücü, pigmentlerden ve diğer katkı maddelerinden oluşan kimyasal ürünlerdir. Herhangi bir nesneye renk vermek amacı ile kullanılan boyaların önemi oldukça fazladır. İçerisinde bulunan renkler sayesinde insan hayatında olumlu etkiler bırakmaktadır. Ancak boyaların önemi bina, altyapı ve ekipmanların paslanıp parçalanmasını önlemesi ile ortaya çıkmaktadır. Gelişimi süren boya türleri sayesinde çevre koruma olgusu her gün artmaktadır.

Pasif yangın koruma boya özelliği olası yangın durumlarında, binaların yapısal çeliği ısıtmasından kaynaklı olarak binalar iki saat veya daha uzun süre ayakta kalabilmektedir. Bu sebeple boyanacak alanın özelliklerine göre seçim yapılması gerekmektedir. Boya konusunda 1978’den beri donanımlı bilgi kurucusu olan eboyam.com‘un yöneticisi Serhan Vardar Bey’e konu ile alakalı sorular yöneltilmiştir.

Boya Çeşitleri ve Kullanım Alanları Nelerdir?

Boya çeşitleri kullanım alanlarına göre değişim göstermektedir. Kullanılacak alanda verimli sonuçlar alınması için astar boya kullanılması tavsiye edilmektedir. Boya çeşitleri iç cephe boyaları, dış cephe boyaları, ahşap boyaları, metal boyalar olarak ayrılmaktadır. Bu ayrım boyanın içeriğine ve özelliklerine göre yapılmaktadır.

Dış Cephe Boyası Neden Önemlidir?

Dış cephe boyası bir binanın dışında kalan tüm yüzeylerini ifade etmektedir. Dış cephe boyaları ıslak zemine uygun olarak tasarlanmaktadır. Mevsim şartlarına uygun olarak direnç gösteren boyaların kullanılması önerilmektedir. Nemli ve ıslak alanlarda suya dayanıklı ürünlerin kullanılması gerekmektedir. Dış cephe boyaları, silikonlu boya, elastik boya, akrilik boya ve grenli boya olarak markalara göre değişim göstermektedir.

İç Cephe Boyası Neden Önemlidir?

İç cephe boyası olarak tercih edilen su bazlı boyalar binanın iç kısmında, oda, koridor, ofis, banyo, mutfak gibi kapalı ortamlarda en çok tercih edilen boyalardır. Bu boya türlerinin içeriği su, bağlayıcı, dolgu, pigment ve katkı maddelerinden oluşmaktadır. Boyanın sahip olduğu özelliklere göre boya içerisindeki bu maddelerin çeşitleri ve oranları değişim göstermektedir. İç cephede kullanılan boyalarda aranan temel özellik iyi bir örtücülük, insan sağlığına zararlı madde içermemesi ve estetik görüntü sağlamasıdır. Kir tutmama, parlaklık, silinebilme gibi özellikler de kullanıcının tercihine göre istenmektedir. Yağlı boya, saten boya ve akrilik boya çeşitleri genellikle iç cephe boyaları olarak kullanılmaktadır.

Ahşap Boyası Nerelerde Kullanılır?

Ahşap boya, iç veya dış mekanlarda ahşap yüzeylerin korunması ve güzel görünmesi için kullanılmaktadır. Su bazlı, akrilik veya yağ bazlı olarak farklılık gösteren bir yapıya sahiptir. Akrilik boyalar kuruması hızlı olmasından ötürü ahşap nesnelerde başarılı sonuçlar elde etmektedir. Ahşap üzerindeki boya örtücülüğü daha fazladır. Mobilya alanında sürekli kullanılan ahşap boyalarda, boya yapılmadan önce astar ile zımpara yapılması çok önemlidir. Yüzeyin pürüzsüz bir şekilde toz ve kirden arındırılmış olması gerekmektedir. Boyanın iki kat geçilmesi ve verniklenmesi ile kusursuz sonuçlar elde edilmektedir. Ahşap boyalar, ikinci el mobilyaların yenilenmesi alanında karşımıza çıkmaktadır.

Hedef Halk Sitesi