Clinique Dent Beaute bünyesinde çalışmalarını sürdüren Pedodontist Dr. Burcu Nur Doğan, ebeveynlere “Çocuklarda düzenli diş kontrolü son derece önemli” uyarısında bulunarak, diş sağlığı ile ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

Büyüme ve gelişme çağındaki çocuklarda ağız ve diş sağlığının önemli olduğunu vurgulayan Dr. Burcu Nur Doğan, Clinique Dent Beaute olarak verdikleri sağlık hizmetlerini anlatırken, anne - babalara önemli önerilerde bulundu.

2008 yılından bu yana çalışmalarını Clinique Dent Beaute'de sürdüren Doğan, “Clinique Dent Beaute olarak çocuklarda diş dolgusu, kanal tedavisi, diş çekimi, ağız içindeki gerekli tüm cerrahi işlemleri ve ortodontik tedavileri yapıyoruz. Her yaşa ve her probleme cevap verebilecek teknik kadro ve ekipmana sahip bir sağlık kuruluşuyuz. Gerekiyorsa çocuklarda sedasyon ve genel anestezi ile işlem yapabiliyoruz” dedi.

Ebeveynlere diş sağlığı önerisi

Diş sağlığı konusunda ailelere önerilerde bulunan Doğan, “Aileler yavaş yavaş çocuk diş sağlığı ile ilgili bilgileniyorlar. Fakat bir çağrıda bulunmak istiyorum. Çocukları diş kliniğine götürmende önce “hiç acımayacak, korkacak bir şey yok” gibi sözler söylemesinler. Korku ve acı gibi durumları dile getirmezler ise zaten o çocukların aklına bunlar gelmez. Çocukları ortama alıştırdıktan sonra tedavi süreci çok daha kolay oluyor. Bu yüzden tedavi sürecini iyi anlatmak gerekiyor. Fakat tüm bunlara rağmen geçmişte kötü bir tecrübe yaşadıysa veya farklı problemleri varsa genel anestezi yöntemiyle de tedavi uyguluyoruz” diye konuştu.

“Her çocuğa aynı tedavi yöntemi uygulanamaz”

Doğan, “Biz, çocuk büyüme aşamasındayken çeneler arası ilişkileri de inceliyoruz. Alt çene geride mi, önde mi veya gelişimi yetersiz mi? Bunlar ortodontik ile alakalı değil. Daha çok çeneler arası ilişki bozukluklarından kaynaklanıyor. Bu tarz durumlarda fonksiyonel çene ortopedisi tedavisi uyguluyoruz. Ortodonti normalde 12 yaşında başlıyor. Fakat bu tarz tedaviler daha küçük yaşlarda da olabiliyor. Aslında çocuk diş hekimi muayenesi, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 2 yaşında yapılması gerekiyor. Hatta biraz daha erken gelirlerse onlara ağız hijyenliğinin nasıl sağlanması gerektiğini, çocuğun özel durumuna göre ve ailedeki çürük sıklığına göre farklı yöntem ve materyaller önerebiliriz. Çünkü her çocuk için aynı diş macun ve fırça kullanılmaz” ifadelerini kullandı.

Diş sağlığında florür ve fissür yöntemleri

Tedavi yöntemleri ile ilgili bilgiler veren Doğan, “Bunların dışında koruyuculuk uygulamalarımız mevcut. Florür ve fissür örtücü adı altında iki tür koruyucu yöntemimiz var. Florürür uygulaması bütün dişlerin yüzeyine sürülen bir ciladır. Bu da dişlerin daha sert olmasını sağlıyor. Konunun uzmanı olmayan kişiler florun zararlı olduğunu ve bu yöntemin kullanılmaması gerektiğini söylüyorlar. Biz sistemik dolaşıma katılmasını doğru bulmuyoruz. Bu yüzden profesyonel kişiler tarafından bu yöntem uygulanmalı. Çürükten korunmada etkin bir yöntem. Fakat her çocuğa uygulamıyoruz. Dişlerin durumuna göre karar veriyoruz. Literatüre göre 2,5 yaşından sonra yapılabiliyor. Ancak biz çok ekstra bir durum olmadığı takdirde 4 yaşından küçük çocuklara bu yöntemi uygulamıyoruz. Flor söylenildiği gibi zararlı bir madde değil, özellikle belirli bir yaşın üzerinde olanlar için. Bunun yanı sıra fissür örtücü koruyucu yöntemimizde de azı dişlerin üzerindeki girintiler ile ilgili. O girintiler bazen çok derin olabiliyor. Bu durumda ne kadar sık fırçalasanız da çürümesine engel olamazsınız. O yüzden dişlerin doğal dokusunu kaldırmadan yüzeye bir örtücü yerleştirerek daha düz hale getiriyoruz. diş arası boşluklarına gıda artıklarının giremeyeceği hale getiriyoruz” şeklinde konuştu.

“Düzenli diş kontrolü son derece önemli”

Ebeveynlere, çocuklarda düzenli dişkontrolü yaptırmaları konusunda dikkat çeken Doğan şunları söyledi: “Düzenli diş kontrolü çok önemli. Bir problem olmadığını düşünebilirler, fakat belirli aralıklarla çocukları özellikle 1 yaşından itibaren kontrole götürmeliler. Çünkü diş hekimliği sadece çürük dişi tedavi etmek değildir. Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği kriterler vardır. Çürüksüz nesil yetiştirmek için verilen ağız hijyenliği eğitimi veya önerilen korucuyu uygulamalar hem çocukların dişlerinin çürümesini engeller hem de olabilecek çene bozukluklarının önüne geçilebilir.”

Fokal enfeksiyon uyarısı

Diş sağlığında en çok fokal enfeksiyon problemi ile karşılaştıklarını söyleyen Doğan, “Hastalardan en çok apse yapan dişin ağrısından sonra başlayan ağız kokuları şikayeti geliyor. Bu durum yalnızca çocuklarda değil, yetişkinlerde de olabiliyor. İnsanlar bunun farkında olmayabilir, fakat vücut bunu sürekli iyileştirmeye çalışıyor. Maalesef bu da bağışıklık sistemini yoran bir durum. Uzun vadede yetişkinlerde hipertansiyon, damar bozukluklarına, damar hastalıklarına neden olabilir. Eğer o kanal tedavisi yapılmazsa bütün sisteme zarar veriyor. O yüzden takip çok önemli” dedi.

Maslak Mah, Sun Plaza, Bilim Sk. Kat:1 No:5

İletişim: (0212) 222 93 93

İnstagram: cliniquedentbeaute