Kastamonu’nun Cumhuriyet arşivi ve şapka koleksiyonu, Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi (DMKİ) ve Sarıyer Belediyesi işbirliği ile düzenlenen “Bir Liman, Bir Han, Bir Devrim” sergisi ile İstanbullularla buluştu.

kastamonu

Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlama etkinliklerine katkı sunmayı amaçlayan ve 1 Eylül tarihine kadar Sarıyer Belediyesi Ana Hizmet Binası’nda yer alacak serginin açılışına katılan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, “İnebolu’nun Sarıyer ile doğrudan bir bağlantısı var. Bu memleketin kurtuluşunda silahlar, balıkçılarla birlikte Sarıyer’den İnebolu’ya gitti” dedi.

sergi (4)

Kastamonu ve İnebolu’nun yakın tarihte oynadığı rolü anlatmak üzere kurgulanan serginin küratörlüğünü İsmail Aziz Karahan ve Dr. Murat Karasalihoğlu yaptı. Türk Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında kilit rol oynayan İnebolu Limanı ve Ankara’ya uzanan İstiklal Yolu ile Atatürk’ün 1925 yılında gerçekleştirdiği Şapka ve Kıyafet İnkılabına ev sahipliği yapan Kastamonu’nun yöre halkı ve kadınlarının kullandığı şapkaların yer aldığı serginin açılışına çok sayıda davetli katıldı.

sergi (3)

GEÇMİŞİMİZE BORCUMUZ VAR

Sergiye ev sahipliği yapan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, konuşmasında şunları söyledi: “Türkiye Cumhuriyeti kültürü Kastamonu’dan çıktı aslında. İnebolu’nun Sarıyer ile doğrudan bir bağlantısı var. Bu memleketin kurtuluşunda silahlar balıkçılarla Sarıyer’den yüklenip İnebolu’ya gitti. Oradan yüklendi cepheye gönderildi. Bu kültür unutturulmak isteniyor. Kastamonulular her yerde olmuşlar ama hiçbir yere taşınmamışlar. Vatanın kurtuluşunda, Cumhuriyetin kuruluşunda olmuşlar. Bir toplumun kültürünün gelenekleri ile beraber taşınmaması halinde bir yere varılamayacağını ve nereye gideceği belli olmayan bir karanlık dünya gözükeceğini bilmek zorundayız. Geçmişimize borcumuz var. Daha onu ödeyemedik. Atatürk’ü çok seviyoruz, devrimlerine sahip çıkıyoruz diyoruz ama bunu hep slogan düzeyinde taşıyoruz. Bu sergide sunulanları kendimize yaşam biçimi yapmamışsak devamını getiremeyiz”.

sergi (5)

BU SERGİ ÇOK SES GETİRDİ

Açılışta konuşma yapan DMKİ Başkanı Zeynep Esen, “Cumhuriyetin 100. Yılı Kastamonu ve ilçesi İnebolu’nun milli mücadele dönemindeki önemli ve hayati rolüne ışık tutmaktadır. İlk olarak 2021 yılında İnebolu’da sunulan bu sergi çok ses getirmişti. Bizlerde Kastamonu İnisiyatifi olarak serginin İstanbul’da da açılmasına katkıda bulunarak geniş kitlelere duyurulmasını ve Kastamonulu hemşerilerimizin sahip oldukları değerlerle gurur duymalarını arzu ettik. Burada envanter, arşiv ve gerçek evrakların yanı sıra şapkalar yer alıyor. Sergiyi Sarıyer Belediyesi binasında açıyor olmak herhangi bir mekanda sergi açmaktan çok daha keyifli. Projelerimizi bizim kadar heyecanla destekleyen Sayın Şükrü Genç’e çok teşekkür ediyorum.” dedi.

BİR KENTİ TAÇLANDIRIYORUZ

Serginin küratörlüğünü yapan Dr. Murat Karasaliholğu, “Milli mücadele ruhunun, Cumhuriyet’e giden yolda döşenen taşların Anadolu’nun birçok yerinde olduğu gibi Kastamonu’da da ne büyük cefalarla yapıldığını göstermek, o ruhun yaşatılabilmesi, o tarihin bizim için bir bilinç önderi olması için hazırladık. Yaklaşık 2 yıldır sergiyi geliştirerek Kastamonu ve İnebolu’nun milli mücadeleye katkısı ve bu katkıda devleşen Kastamonu kadınının önemini göstermek istedik. İnebolulu kayıkçılardan, kadınların yönettiği kağnılarla çekilen özgürlük yolunun sonunda Mustafa Kemal Atatürk’ün devrimleri arasında halkla, yegane, baş başa yapmış olduğu, biz Kastamonu halkını onurlandırdığı şapka devrimi ile bir kentin taçlandırılmasını göreceğiz” şeklinde konuştu.

sergi (6)

BEDELİNİ BİLMEYEN, DEĞERİNİ BİLMİYOR

İnebolu’dan başlayan ve İstanbul’a uzanan bu yolda devrim tarafını vurgulayarak bu sergiyi açmanın çok faydalı olduğunu düşündüğünü ifade eden Küratör İsmail Aziz Karahan, “Onlar, yalnızca bir şapka değil, gıcırdayan kağnı tekerlekleri. Onlar, kürekle kağnının yarattığı mucizeler. Onlar uygarlaşma yolunda yapılan devrimler. Onlar, Atatürk ilkelerinin temeli. Bizim atalarımız bu savaşın birebir içindelerdi ve onlar bunu yaşadılar. Bir sonraki nesillerse Cumhuriyet’in kurulduğu yıllarda devrimlerin coşkusu ile hareket ettiler. Bizler ise onlardan dinlediklerimizle bunları öğrendik. Bizden sonraki nesle bu bedeli anlatabilmemiz lazım. Çünkü bedelini bilmeyen, değerini bilmiyor” dedi.

F3vbJ5EW0AAU84l

BU ÜLKENİN KURULUŞUNDA KANIMIZLA, CANIMIZLA VARDIK

KASDER Genel Başkanı Remzi Şen ise, “Kastamonu, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda ve kurtuluşunda en büyük paya sahip vilayettir. Her Kastamonulunun çocuğuna bırakacağı en büyük miras budur. Bu ülkenin kuruluşunda kanımızla, canımızla vardık. Sadece gençlerimizi askere göndermekle kalmadık, kadınlarımızla bu Cumhuriyetin kurulmasında mücadele verdik” şeklinde konuşarak duygularını ifade etti.

İlk gün ki inançla yola çıkılarak arşiv ve şapkalardan oluşturularak hazırlanan sergi Sarıyer Belediyesi Ana Hizmet Binası fuaye alanında 1 Eylül’e kadar ziyarete açık olacak.