Sarıyer başta olmak üzere birçok ilçenin su ihtiyacını karşılayacak olan Ömerli Emirli 2. Kademe İçme Suyu Arıtma Tesisi, düzenlenen tören ile hizmete açıldı.

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından çalışmalarına 2017'de başlanan ve 540 milyon TL’ye mal olan Ömerli Emirli 2. Kademe İçme Suyu Arıtma Tesisi, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun katıldığı tören ile faaliyete geçti.

Darlık ve Ömerli Barajları’ndan alınan sular arıtılıyor

Yerleşkede, Melen ve Yeşilçay regülatörleri ile Darlık ve Ömerli Barajları’ndan alınan sular arıtılıyor. Günlük arıtım kapasitesi 500 bin metreküp olan tesisin toplam kapasitesi, günlük 2 milyon 50 bin metreküpe ulaşacak. Tesiste arıtılan sular, Ömerli İçme Suyu Arıtma Tesisleri’nde yer alan diğer tesislerde olduğu gibi, Anadolu Yakası’nın tamamı ile Fatih, Bakırköy, Beşiktaş, Sarıyer ve Zeytinburnu’nun su ihtiyacını karşılayacak. Tesisin hizmete girmesi ile birlikte, İSKİ’nin içme suyu arıtma kapasitesi yüzde 11,5, Ömerli İçme Suyu Arıtma Tesisleri’nin kapasitesi ise yaklaşık yüzde 32 oranında artacak.

"İSKİ ciddi yatırımlar yaptı"

Törende konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İskoçya’nın Glasgow kentinde düzenlenen “İklim Zirvesi”nde yaptığı konuşma ve görüşmelere değindi. İmamoğlu, dünya ülkelerinin en önemli gündem maddesinin, küresel ısınmadan kaynaklı sorunlara karşı alınacak ortak tedbirler olduğunun altını çizdi. İBB’nin kadim kurumu İSKİ’nin bu kapsamda yaptığı çalışmalardan örnekler sunan İmamoğlu, "İklim değişikliği sebebiyle, ani yağışların sele sebep olduğu dünyamızda, su baskınları, seller İstanbul'un en kritik sorunlarından birisiydi. Net ifade edelim ki; İSKİ'nin bu dönemki yönetimi, ciddi bir süreci işletmiş, neredeyse İstanbul'u bu tür sel baskınlarında sıfır riske doğru taşımakta ciddi yatırımlar yaptı" dedi.

SARIYER POSTA