Geçtiğimiz günlerde göreve gelen Sarıyer İmam Hüseyin Cemevi Başkanı Musa Özcan'ı makamında ziyaret eden Sarıyer Posta Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Levent Pehlivanoğlu, 'hayırlı olsun' temennisinde bulundu. Özcan, Pehlivanoğlu'na çalışmalardan Alevilerin sorunlarına kadar birçok konuda özel açıklamalar yaptı.

Alevilerin en büyük sorununun cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmemesi olduğunu söyleyen Musa Özcan, 26 Nisan 2016 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin aldığı kararı hatırlattı. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bütçesinde cemevleri için pay olması gerektiğini vurgulayan Özcan, "Biz de bu ülkenin vatandaşlarıyız. Diyanet'in sunduğu kamu hizmetlerinden biz de faydalanmak istiyoruz" dedi.

"Hepimizin ortak amacı insanlara hizmettir"

İmam Hüseyin Cemevi hakkında bilgiler veren Özcan, "Cemevimiz 16 Haziran 2015 tarihinde hizmete girdi. 6 katlı ve 3 bin 120 m² kapalı alanı mevcut. Kurucu başkanımız Ebu Zeyit Kral'ın çok büyük emekleri oldu. Cemevimizin her tuğlasında Zeyit Bey'in katkısını görebiliyoruz. Kendisiyle 3 yıl görev yaptım. Akabinde Hıdır Uluer ve Ferhat Yıldız arkadaşlarımız görev yaptı. Bu bir bayrak yarışıdır. Hepimizin ortak amacı insanlara hizmettir" diye konuştu.

"İnsan Hakları Mahkemesi'nin aldığı karar ülkemizde uygulanmadı"

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin aldığı karara değinen Özcan, "Mahkemenin cemevleri ile ilgili aldığı karar yalnızca aleviler için değil, demokrat düşünen herkes için çok önemli. Bu konu sadece Türkiye Cumhuriyeti ile sınırlı değil, evrensel bir konudur. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 26 Nisan 2016 tarihinde Fransa'nın Strasbourg şehrinde 'cemevleri Alevilerin ibadethaneleridir. Alevilere din hizmeti kamu hizmeti olarak verilmelidir' kararını aldı. Akabinde de Türkiye Cumhuriyeti'ne tevdi etti. Fakat Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin aldığı karar ülkemizde uygulanmadı. Üzülerek ifade ediyorum ki eğer bu karar hayata geçirilmezse bundan sonraki hükümetlerin karşısına büyük bir sorun olarak çıkacak" ifadelerini kullandı.

"Biz de bu ülkenin vatandaşlarıyız"

Cemevlerinin maddi zorluklar yaşadığına dikkat çeken Özcan, "Türkiye'deki tüm cemevleri maddi giderlerini gönüllü bağışlar ve destekler ile karşılıyor. Diyanet'in bütçesinden herhangi bir yardım alamıyoruz. Kamu yararına yapılan hizmetlerden faydalanamıyoruz. Kısıtlı imkanlarımızla çalışanların ve etkinliklerin giderleri ile diğer tüm masrafları karşılamaya çalışıyoruz. Ülkemizin din işleriyle ilgilenen Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bütçesi 11 bakanlıkla eş değerde. Biz de bu ülkenin vatandaşlarıyız. Aleviler ayrıcalık, tüzel bir imtiyaz istemiyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Sünni vatandaşlarımıza sunduğu hizmetlerden biz de faydalanmak istiyoruz. Diyanet'in kamu hizmetlerinden eşit yurttaşlık ilkesi doğrultusunda yararlanmayı talep ediyoruz. Fakat aldığımız duyumlara göre Diyanet'in 2022 bütçesinde cemevlerine ilişkin herhangi bir pay ayrılmadı. Açıkçası bu da bizi üzüyor" şeklinde konuştu.

"Burada görev yapmak hem gurur verici hem de zor"

Özcan, "Cemevi gibi yerlerde görev yapmak bir yandan çok gurur verici, diğer yandan da oldukça zor. Her şeyden önce zamanından, ailenden, sosyal hayatından ödün vermen gerekiyor. Dolayısıyla hiç beklemediğin bir zamanda telefonumuz çalar ve o andan itibaren cemevinde olmak durumundasın. Dini, dili, ırkı fark etmeksizin herkesle diyaloğun iyi olmak zorunda. Tüm bu zorlukları bilerek görevi kabul ettim. Gönüllülük esasına göre yaptığım bu görev, Alevi toplumuna hizmet etmek beni mutlu ediyor" dedi.

Sosyal ve kültürel etkinliklere de ev sahipliği yapıyor

İmam Hüseyin Cemevi'nde ibadet etmenin yanı sıra birçok faaliyetlerin yapıldığına dikkat çeken Özcan, "Sarıyer'de yaklaşık 150 bin, Türkiye genelinde ise 33 milyon alevi yurttaşımız yaşıyor. Canlarımızın ibadetlerini yerine getirmeleri için toplam 3 adet cemevi bulunuyor. Fakat cemevlerimiz yalnızca ibadet yerleri olarak hizmet vermiyor. Pandemi sürecini göz önünde bulundurarak çeşitli etkinliklere ve faaliyetlere de ev sahipliği yapıyoruz. Cenaze töreni ve cem ibadetinin yanı sıra sosyal ve kültürel çalışmalarımız da oluyor. Konferans salonumuzda seminer, panel ve toplantı gibi etkinlikler oluyor. İngilizce kursu başlattık ve 23 öğrenci eğitim alıyor. Ayrıca 4 saz hocamızla birlikte 87 kursiyer ders görüyor. İbadethanemizde 45 kişiye de 12 hizmet eğitimi veriliyor. Türk Halk Müziği kadın koromuz mevcut. Koronun şefliğini de Birgül Mutlubaş var. Kendisi bizim için büyük kazanç. Bunların yanı sıra önümüzdeki günlerde diksiyon, işaret dili ve okuma-yazma kursları başlayacak. Bununla ilgili Sarıyer Halk Eğitim Merkezi'nden talepte bulunduk" diye konuştu.

Sarıyer Posta