Dünya Balık Göç Günü kapsamında Kısırkaya’da düzenlenen etkinlikte göç eden balıkların sorunlarına dikkat çekildi. Sarıyer Belediyesi ve İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi iş birliği ile gerçekleştirilen programda sahilde ve dere kenarında kıyı temizliği yapıldı.

İnsan yaşamında, kültüründe önemli yer tutan balıkların, nehirlerin, göllerin ve denizlerin sorunlarına dikkat çekmek için gerçekleştirilen Uluslararası Balık Göç Günü Sarıyer’de kutlandı. Kısırkaya-Karanlık Deresi’nde yapılan etkinlikte İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi öğrencileri, akademisyenler ve SAGEM öğrencileri kıyı temizliği yaptı. Her yaş grubundaki bireyin bu konudaki hassasiyetini artırarak, sorunlara dikkat çekmek için yapılan programa; İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Meriç Albay ile Prof. Dr. Devrim Memiş, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Coşkun, İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Begüm Çelik Delen, İBB Tarımsal Hizmetler Başkanı Ahmet Atalık ve muhtarlar katıldı.

“16 yaşayan dere var”

Dereler’in bütün dünyada çok önemli olduğunu söyleyen Prof.Dr. Meriç Albay, “Bugün birçok ülkede bu gün kutlanıyor. Su demek hayat demek. İstanbul’da hemen hemen bütün dereler kirli ve kullanılamaz halde. Ama Sarıyer’de 16 tane yaşayan dere var. Bu konuda duyarlı olmak zorundayız. Derelerin korunmasında bilimsel katlı sunmak boynumuzun borcu. Yaşayan dereleri gelecek nesillere taşımak çok kıymetli” dedi.

“Balıklardan mahrum kalabiliriz”

İBB Tarımsal Daire Başkanı Ahmet Atalık ise; “Dünyayı en çok kirleten canlı insan. Göç yolları üzerinden bir olumsuzluk oluşturduğumuzda en sağlıklı besin kaynağımız balıklardan mahrum kalabiliriz. İlk hedefiniz kendinizin kirletmemesi, ikincisi ise çevrenizdekileri uyarmak” dedi.