Gluten nedir? Glutensiz ekmek neden tüketilmelidir? Glutensiz ekmek faydaları nelerdir?

Gluten Nedir?

Gluten, buğdayın içerisinde yer alan ve unun nişastası ayrıldıktan sonra geriye kalan protein maddesine verilen isimdir. Gluten, un içerisinde en fazla bulunan besin grubudur. Un içerisinde bulunan yaş gluten değeri ortalama 28 ile 32 aralığındadır. Yalnızca buğday içerisinde değil, arpa ve çavdar gibi diğer tahıl ürünleri içerisinde de gluten bulunmaktadır. Bilimsel adı prolamin olarak da bilinen gluten, özellikle ekmeklerin çiğnenebilir bir yumuşaklıkta olmasını sağlar. Bu da ekmeğe elastik bir yapı kazandırır. Gluten faydalı bir protein çeşidi olduğu kadar zarar da veren bir maddedir. Zira çeşitli hastalıklara ya da sindirim yollarında hassasiyetlere yol açabilir. Bu da tüketimi konusunda dikkatli davranılmasını göz önüne almayı gerektirir.

Glutensiz Ekmek Nedir?

Gluten diğer protein gruplarından farklı olarak mide asidi ile temas ettiğinde parçalanmayan bir protein çeşididir. Glutensiz ekmek, gluten hassasiyeti olan kişiler için bu maddenin ekmekten çıkarılarak üretilmesi ile oluşur. Bu tür ekmeklerin içerisinde normal ekmeklere oranla çok daha az bir seviyede protein vardır. Bunun yanında yalnızca protein bakımından değil, içerdiği lif bakımından da glutensiz ekmekler daha düşük değerdedir. Piyasada içerisinde gluten bulunmayan gıdaların kendine has etiketleri vardır. Glutensiz ekmek tüketilmesi gereken durumlarda bu etiketler, kişiler için doğru gıda tercihinde yönlendirici olacaktır. Glutensiz ekmek, başta fırınlar olmak üzere artık küçük marketlerde dahi bulunmaktadır.

Glutensiz Ekmeğin Faydaları Nelerdir?

Ekmek hamurunda ağa benzeyen bir yapıda olan gluten, ihtiyaç halinde ekmeklerin içerisinden çıkarılmaktadır. Glutensiz ekmek de bu ağsı yapının çıkarılması ile üretilir. Gluten yalnızca ekmekte değil, makarna ve bulgur gibi tahıl ürünlerinden yapılan her türlü gıda içerisinde bulunabilen bir maddedir. Gluten, insan cildinde zaman zaman döküntülere yol açan, yorgunluk ve halsizlik hissi veren ve sindirim bozukluklarına kadar zarar verir. Glutensiz ekmek tüketimi tüm bu zararlardan korunmanızı sağlamaktadır. Glutensiz ekmek tüketmek:

  • Kolay sindirim sağlar,
  • Gaz sıkışmalarını azaltır,
  • Bağırsak sağlığını koruyucu etki eder,
  • Şişkinlik hissini azaltarak hazımsızlık sorununu ortadan kaldırır,
  • Kan şekerini düzenler,
  • Ani acıkma hissinin önüne geçer,
  • Kilo verme konusunda yardımcı olur.

Kimler Glutensiz Ekmek Tüketmelidir?

Bireyler bazı rahatsızlıklardan dolayı gluten hassasiyeti ile yaşayabilirler. Ekmek başta olmak üzere pek çok tahıllı gıda içerisinde bulunan glutenden uzak kalmak bu konuda hassas olan kişilerin faydasına olacaktır. Glutensiz ekmek tüketmesi gereken grupları sıralamak gerekirse çölyak hastaları, huzursuz bağırsak sendromu rahatsızlıkları duyanlar, buğday alerjisi olan bireyler ve çölyak dışında gluten hassasiyeti olan kişiler olmak üzere sınıflandırma yapılabilir. Özellikle çölyak hastalığı gibi durumlarda ince bağırsak tarafından fazla emilmesi gerekir. Bu da sindirim bozukluğuna yol açar. Glutensiz ekmek kullanımında ise bu durum ortadan kalkar. Glutensiz ekmek tüketen kişilerde kan şekerinin yani glisemik indeksin yükselme hızı daha fazladır.

Glutensiz ekmek ve glutensiz atıştırmalıklar için glutensizekmek.com.tr sayfasını ziyaret edebilirsiniz.