Bugün iş hayatında pek çok kişi iş bulmak için birtakım işyerlerine iş başvurusu yapıyor. Yapılan iş başvurularının daha fazla ciddiye alınması ve başvuruların değerlendirilmesi için pek çok işyeri de cv hazırlanmasını zorunlu kılıyor. Peki CV nedir? CV ne işe yarar? CV nasıl hazırlanır? Bu sorular da sık sık araştırılıyor. CV, iş başvurusu yapmak isteyen kişinin, mesleği ile ilgili olarak tüm becerilerini, deneyimlerini ve niteliklerini tek bir yerde toplayarak yazdığı metinlerdir. Ancak CV hazırlanırken dikkat edilecek bazı hususlar vardır ve muhakkak bu hususlara uyulmalıdır.

CV Nedir?

Aslında CV kişinin kendini tanıtması amacıyla yazılan bir özgeçmiş metnidir. Ancak kişi kendini tanıtırken başvuru yaptığı işin niteliklerine göre sahip olduğu mesleki yeterlilikleri yazmalıdır. Özgeçmiş, yeterlilik, eğitim ve iş deneyiminin belirli kurallara göre yazılı olarak hazırlanmış halidir. Bugün tüm özel kurumlar, bazı kamu kurumları iş başvurularında özenle hazırlanan cv isterler muhasebeciler ve mali müşavirler için de bu durum aynısı olarak kabul ediliyor.

Özgeçmişler çeşitli nedenlerle kullanılabilir, ancak en yaygın olanı onları yeni bir iş ararken potansiyel yöneticilere ve şirketlere göndermektir. Bu nedenle özgeçmiş hazırlamanın güzel ama önemli kuralları vardır. Özgeçmiş şablonları incelemek için linke tıklayabilirsiniz.

CV Hazırlanırken Hangi Bilgiler Yazılır?

CV hazırlanırken, resmi bir özgeçmiş yapısı olmamasına rağmen, bazı önemli bilgiler her zaman dahil edilmelidir. İş başvurusu yapılan işyerinin ciddiyeti, kurumsal olması ve yapılacak başvurunun dikkate alınması için bu hususlar herkes tarafından önemsenir.

Özgeçmişler hazırlanırken, yazılan metinde hangi bilgilerin olması gerektiği şöyle sıralanabilir;

  • İsim, soy isim, adres ve iletişim bilgilerini içeren özel bilgiler bölümü
  • Kim olduğunuzu ve ne istediğinizi anlatan kişisel beyan bölümüm
  • Başvuru yapılan meslekle ilgili temel yeterliliği ve deneyimi bildiren temel yeterlilik bölümü
  • Ters kronolojik sıra ile hazırlanan iş deneyimi bölümü
  • Ters kronolojik sıra ile hazırlanan eğitim ve kişisel nitelikler bölümü

Bunların haricinde kişinin daha iyi tanınması için kişisel beceriler, hobiler ve referans bilgileri de etkili bir CV için bulundurulmalıdır.

CV Ne İçin Kullanılır?

Genellikle bir iş başvurusunun ilk aşamasında, genellikle bir ön yazı veya başvuru formu ile birlikte özgeçmişi hazırlanması istenir. İşveren daha sonra çalışanın özelliklerine göre bir karar verebilir ve şirket uygun olup olmadığını görmelidir.

Özgeçmiş Formatı Nasıl Olmalıdır?

Özgeçmişin görünümü, bir aday olan başvuru sahibi hakkında çok şey söyler ve sunum, içerik kadar şekil de önemlidir.

Özgeçmişler net, tutarlı, kısa ve okunması kolay hale getirmek için bu temel kuralları takip etmek her zaman en iyisidir;

  • Kısa, öz ve anlaşılır şekilde hazırlanmalıdır
  • Kesinlikle yazım kuralları ve imla kurallarına uyulmalıdır
  • Bilgisayarda yazılmalı ve profesyonel bir yazı tipi seçilmelidir
  • Şekil özelliklerine dikkat edilmeli ve etkili bir başlık atılmalıdır
  • Kişi ile ilgili detaylara mutlaka yer verilmelidir.

Etkili ve doğru bir şekilde hazırlanan cv kişinin işyeri tarafından muhatap alınmasını ve değerlendirilmesini sağlar.

CV Ne Kadar Uzun Olmalı?

Özgeçmiş hazırlanırken yazılacak olan A4 kağıdının boyutu, şekli ve kâğıt düzeni kesinlikle önemlidir. Özgeçmişler ne gereğinden çok uzun ne de çok kısa yazılması uygun değildir. Aslında, işe alım uzmanlarının büyük çoğunluğu tarafından iki ila üç sayfalık bir Word belgesini mükemmel bir özgeçmiş uzunluğu olarak görülmektedir.

Sadece başvurduğunuz pozisyon için uygun olanı ekleyin ve gereksiz ayrıntılarla aşırıya kaçmayın. Ön yazınızı ayrıntılı olarak açıklamak için CV'de listelenmeyen herhangi bir uzmanlığı her zaman kullanabilirsiniz. İş başvurusu yapıldıktan sonra işyerinde görevli bulunan kişiler tarafından özgeçmişler incelenir ve ilk değerlendirmeler yapılır. Genel olarak hazırlanan cv türü ve sayfa düzenine göre ilk kararların 7 saniye içinde verildiği ve kısa sürede verilen kararların genellikle doğru sonular verdiği kabul edilir. Bu nedenle, bir görüşmeye davet edilmek istiyorsanız kısa ve açık bir özgeçmiş oluşturmanız kesinlikle çok önemlidir.

Cv hazırlama ile ilgili merak ettikleriniz için https://cvhazirlama.cool/ adresinden detaylı bilgi alabilirsiniz.