Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile İstanbul Teknik Üniversitesi iş birliğiyle Maslak'ta bulunan İTÜ Ayazağa Kampüsü'ndeki Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Laboratuvarı'nda uydular için yerli güneş panelleri geliştiriliyor.

'Nano, Mikro, Küp Uydularda Çok Fonksiyonlu Güneş Paneli Ar-Ge Projesi'nde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Yapılan iş birliğiyle; İTÜ Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Laboratuvarı bünyesinde, İnovaTİM koordinasyonuyla yürütülen 'Nano, Mikro, Küp Uydularda Çok Fonksiyonlu Güneş Paneli Ar-Ge Projesi'nde çalışmalar da başlamıştı.

"UYDUYU UZAYA GÖNDERME İMKANIMIZ OLACAK"

Proje çalışmalarının yürütüldüğü İTÜ Ayazağa Kampüsü'ndeki Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Laboratuvarını'nda çalışmalar hakkında bilgi veren TİM Başkanı İsmail Gülle, "Süreç içerisinde ne kadar yol alındığını görmek için burada bir ziyaret gerçekleştirdik. Burada çok önemli bir Ar-Ge merkezi bulunuyor. Zamanında bu uyduyu uzaya gönderme imkanımız olacak. Proje nihayete erince, inşallah, düşük maliyet ve yenilikçi tekniklerle güneş panellerinin geliştirilmesi sağlanmış olacak. Proje kapsamında, 100'den fazla İnovaTİM'li öğrenci, iki yıl boyunca proje süreçlerine dahil olarak, know-how elde edecek" dedi.

"YAŞAMIN HER ALANINDA KULLANIYORUZ"

İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu ise, "TİM iş birliği ile yeni bir küp uyduyu uzaya göndermek gibi bir hedefimiz bulunuyor. Havacılık ve uzay sanayi çok önemli bir hale geliyor. Burada geliştirdiğimiz teknolojileri sadece havacılık ve uzay sanayinde değil, yaşamın her alanında kullanıyoruz" ifadelerini kullandı.

"UZAY'A GÖNDERİP TEST ETMEYİ PLANLIYORUZ"

Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Laboratuvarı Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan ise şunları söyledi: "Türkiye'nin dört bir yanından gelen öğrencilerimizle bu çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Burada önemli olan lise ve üniversite öğrencilerinin bu bilgilerle donanımlı olarak endüstrimize geçmesidir. Bütçemizi aldık, şu anda sistemleri nasıl tasarlayacağımız üzerine çalışıyoruz. Tedariklerimizi gerçekleştiriyoruz. Bu yılın sonunda çalışmalarımızı tamamlayıp, önümüzdeki yıl panelleri üretip bunları Uzay'a gönderip test etmeyi planlıyoruz."

SARIYER POSTA GAZETESİ