Sarıyer Tıp Merkezi Uzman Klinik Psikolog Miray Yalaz, Sarıyer Posta Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Levent Pehlivanoğlu'na pandemi sonrası bireylerin psikolojisi ve kaygı bozuklukları üzerine özel bir röportaj verdi.

RANDEVU TEL: 0212 242 25 50

1983 yılından beri sağlık sektörünün çeşitli alanlarında hizmet veren Opr. Dr. Cengiz ALP tarafından kurulan Sarıyer Tıp Merkezi'nde görev alan Uzman Klinik Psikolog Miray Yalaz Sarıyer Posta Gazetesi'ne konuştu.

"Daha sağlıklı nasıl ilerleyebiliriz?"

Yetişkin ve ergen psikolojisi üzerine çalışmaları bulunan ve aile terapisti olarak hizmet veren Klinik Psikolog Miray Yalaz, bireylerin daha yapıcı bir bakış açısına sahip olması gerektiğini belirterek, "Pandemi ve sonrasında özellikle sosyal izolasyon sürecinde çok büyük sorunlar yaşadık. Bu zorlu süreçte kendimize 'Daha sağlıklı nasıl ilerleyebiliriz?' sorusunu sorduk ve bunun sonucunda biz ruh sağlığı çalışanları olarak insanlara daha yapıcı ve işlevsel bakış açısı getirmemiz gerektiğini düşünüyorum." dedi.

"İnsanın hayatta kalması için gerekli yegâne duygu kaygıdır"

Kaygının çok doğal bir duygu olduğunu vurgulayan Yalaz, "Yaşadığımız süreç içinde can kayıpları ve hastalıklar insanların çok fazla kaygılanmasına sebep oldu. Fakat bilmenizi isterim ki insanın hayatta kalması için gerekli yegâne duygu kaygıdır. Kaygı sayesinde insanlar kendilerini koruyabilirler. Endişe duygusunun fazla olduğu durumlarda uzmanlara danışılmalıdır."

"Mutsuzluk depresyona yol açıyor"

Ekonomik sorunların birey üzerindeki etkileri hakkında bilgiler veren Yalaz, "Çeşitli vakalarla karşılaşıyoruz fakat danışanlarımızda özellikle tükenmişlik sendromu görüyoruz ve bu sendroma sıkça çalışan bireylerde rastlıyoruz. Çalışma saatlerinin çok fazla olduğunu fakat emeklerinin karşılığını alamadıklarını dile getiren hastalarımızda öncelikle mutsuzluk ve daha sonra depresyon belirtileri görüyoruz." diyerek konuştu.

"Eğitim asla bitmez"

Mesleğine sevdalı olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Miray Yalaz, "Bir psikoloğun mesleğini icra ettiği son güne kadar eğitimi devam eder. Alanımda yüksek lisans eğitimi aldım. Bu mesleğin püf noktası, eğitimin ve kişisel gelişimin asla bitmemesidir. Mesleğimi severek yapıyorum ve bir daha dünyaya gelsem bu mesleği yapmak isterdim." diyerek röportaja son verdi.