Sarıyer yalnızca İstanbul'da değil, Türkiye genelinde balık ve börek denince akla ilk gelen ilçelerden biri. Fakat Boğaz'ın incisi olan ilçemiz aynı başarıyı tarım sektöründe gösteremiyor. Köyler bölgesinde yetiştirilen ürünler, sadece Sarıyer’in ihtiyacını karşılayabilirken, dış pazara ise ihracat yapılamıyor.

Bir zamanlar Sarıyer’in köylerinden İstanbul pazarlarına sebze ve meyveler araçlarla taşınırken, aradan geçen yıllar bu durumu ortadan kaldırdı. Sarıyer artık tarım ile özdeşleşen bir ilçe olmaktan çıkmış durumda.İstanbu

İLÇEMİZİN TARIMDAKİ YERİ

İstanbul genelinde 155 bin 285 hektarlık devlet arazisi (da) üzerinde örtü altı tarımı yapılırken, Sarıyer bu alandaki örtü alanı tarımının yüzde 12,8’ini, plastik sera varlığının yüzde 57,2’sini oluşturuyor.

ÜRETMEK İÇİN DEVLETE PARA ÖDÜYOR

İlçede tarımsal üretimin sınırlı olmasının en büyük sebebi, arsaların büyük çoğunluğunun hazineye ait olması. Bunun akabinde tarımsal faaliyetler küçük aile işletmesi olarak yapılırken, üreticiler kullandıkları araziler için Milli Emlak’a ‘haksız işgal tazminatı’ anlamına gelen ecri misil ödüyorlar.

TARIMIN MERKEZİ GÜMÜŞDERE KÖYÜ

Sarıyer’de tarımsal faaliyetin en yoğun olduğu Gümüşdere Köyü’nde plastik seralarda sebze ve süs bitkileri yetiştiriciliği ön planda tutuluyor. Uskumruköy’de ise 35 da alan üzerinde açıkta ve plastik seralarda süs bitkileri yetiştiriciliği yapılıyor.

SARIYER’DE ÜRETİLEN SEBZELER

Seralarda ve açık alanda, yazın domates, biber, patlıcan, roka, salatalık, fasulye, bezelye ve semizotu; kış mevsiminde ise kereviz, pırasa, havuç, turp, lahana, ıspanak, roka, marul ve maydanoz gibi sebzeler yetiştiriliyor.

SARIYER POSTA'DAN AŞI ANKETİ

ANKET LİNKİ: https://www.sariyerposta.com/sariyerliye-soruyoruz-anket,10.html

SARIYER POSTA GAZETESİ