Sarıyer'de bulunan Rumeli Feneri Kalesi adeta ahıra döndü. Kalenin içinde oturan inekler ve yerlere atılmış çöpler görenlere 'pes' dedirtirken, tarihi kale harabeyi andırıyor.

İstanbul'un en uç noktasında yer alan kale geçen yıllar içinde çürümeye terk edildi. Kalenin duvarlarında çatlak ve çökmeler oluştu. Ziyaretçiler ve çevredekilerin verdiği zarar da kaleyi adeta harabeye çevirdi. Atıl bir şekilde duran kalenin içerisinde ve dışarısında bulunan çöpler görünürken, çevresinde kötü kokular da oluşmaya başladı.

ZİYARETÇİLERİ İNEKLER KARŞILIYOR!

Duvarları sprey boya ile boyanan kalenin içinde oturan inekler ise ziyaretlerini şaşkına uğratıyor. Kaleyi ziyarete gelen yerli ve yabancı turistler gördükleri manzara karşısında üzüldüklerini belirtiyor. Hafta sonu tatilini Sarıyer'de değerlendirmek isteyen Rezzak Karaçay, "İçeride ahır var, içeriye girdiğinizde inekler karşılıyor seni. Ayrıca kötü bir koku var, bizle içeride yorum yaptık az önce bunlar muhtarlığın inekleri mi, neden bir önlem alınmıyor diye. İçeride çöpler var. Bira şişeleri ve çocuk bezleri vardı. Bakım ve ilgi yok bakımsız. Çok fazla talebi var İstanbul'da gezilecek yerler deyince Rumeli Feneri Kalesi çıkıyor. Biraz hayal kırıklığı oldu" diye konuştu.

RUMELİ FENERİ KALESİ TARİHÇE

17. yüzyıl döneminden kalma kaledir. İstanbul Boğazı'nın Karadeniz tarafından en uç noktada yer alan kalenin kemerli bir giriş kapısı bulunmaktadır. Cumhuriyet döneminde askeri karakol olarak kullanılmıştır. İki büyük kulesi olan ve 17. yüzyılda IV. Murad zamanında yeniden inşa edilen kalede, o dönem 60 asker evi, 100 top, cephanelik, buğday ambarları, bir camii vardı ve 300 asker yaşıyordu.

SARIYER POSTAGAZETESİ