Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı kahramanlarından Selahaddin Adil Paşa'nın kişisel eşyalarının bulunduğu bina, defineciler ve madde bağımlıları tarafından talan edildi.

2012 yılında Semih Adil'in vefatının ardından sahipsiz kalan bina ve müştemilatın bir dönem tapu mafyası tarafından el değiştirilmeye çalışıldığı, ancak bu teşebbüsün sonuçsuz kaldığı ortaya çıktı. 7 bin metrekare alana sahip olan ve defineciler ile madde bağımlıların uğrak yeri haline gelen binada bulunan değerli eşyalar çalındı.

“Defineciler ve tinerciler mesken edindi”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ali Açıkgöz, “Atatürk'le beraber aynı yıl doğan Selahaddin Adil Paşa'nın oğlu Semih Adil'e ait burası. Tarihi bir yer olarak görünmeyebilir ancak, Yeniköy'de bulunan yalının satışının ardından bütün değerli eşyaları buraya naklediliyor. Bunların arasında mermer lahitler, sedef takımlar, paha biçilemez tablolar yer almaktadır. 2003 yılında Semih beyle beraber gezip bunlara şahit olmuştum. 2012 yılında Semih beyin ölümünün ardından definecilerin, tinercilerin ve evsizlerin mekanı haline geldi. Her sene geldiğimde burayı kontrol ederdim. Buradaki değerli eşyaların birileri tarafından götürüldüğüne şahit olduk. Buranın tapu mafyası tarafından birilerine satışı yapılırken son anda fark edilerek satışın iptal olduğunu öğrendik” ifadelerini kullandı.

“Değerli tablolar çalındı”

Kimliği belirsiz kişilerin değerli tabloları çaldığını belirten Açıkgöz, “Son olarak Şubat ayında buraya 8 kişilik bir ekip geliyor. Bu ekibin içinde askeri kamuflajlı birinin de olduğu iddia ediliyor. Bu insanlar müştemilat içerisinde bulunan bir lahiti ve duvardaki tabloları alıp götürmüşler. Bu yaşananlar sırasında çevredekileri yaklaştırmamışlar ve özel bir araştırma yaptıklarını söylemişler. İşlerini bitirdikten sonra alacaklarını alıp gitmişler” şeklinde konuştu.

“Selahaddin Adil Paşa'nın hatırası yaşatılmalı”

Selahaddin Adil Paşa'nın hatırasına sahip çıkılması gerektiğini ifade eden Açıkgöz, “Kültür Bakanlığı, Anıtlar Kurulu ve bütün ilgili kurumlara seslenmek istiyorum. Osmanlıdan kalan tarihi eserler nasıl canlanıyorsa Selahaddin Adil Paşa'nın hatırasının yaşatılmasını istiyorum. Kendileri adsız bir kahraman. Büyük kahramanlıklar yapıyor. Kendisini rahmetle anıyor ve eserlerine sahip çıkılmasını istiyorum” diyerek yetkililerden yardım istedi.