Osmanlı İmparatorluğu döneminde Sultan 3. Mustafa tarafından 1757-1774 yılları arasında yaptırılan tarihi Garipçe Kalesi otoparka döndü. Kalenin önüne çok sayıda araç park edilirken, vatandaşlar “Garipçe Kalesi’nde otopark mı işletiliyor?” yorumunda bulundu.

Sarıyer Posta Gazetesi olarak defalarca gündeme getirdiğimiz kalede bu kez otopark krizi yaşanıyor.

Sorumluluk Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda

Garipçe Kalesi Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından 2008 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edilmişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı da 2010 yılında aldığı karar ile kale ve kulenin 5225 sayılı Kültür Yatırımları ve Girişimlerini Teşvik Kanunu kapsamında 49 yıllığına kiraya vermişti. Tarihe inat direnen kale tüm olumsuzluklara rağmen cazibe merkezi olmaya devem ediyor.  İzlenme rekorları kıran bir çok dizinin çekimlerine ev sahipliği yapan kale, klip çekimleri içinde yönetmenlerin tercih ettiği mekanların başında geliyor.

Eski ihtişamından çok uzakta

Kale, İstanbul Boğazı'nın güvenliğini sağlamak amacı taşıyordu. Milli miras olan Garipçe Kalesi, artık o eski ihtişamından çok uzakta. Tarihi kalenin duvarlarına havalandırma sistemi ve klima bile monte edilmiş. Son yıllarda İstanbul'un merkezinden buraya artan günübirlik ziyaretler, kalenin duvarlarına ve burçlarına zarar vermiş.

SARIYER POSTA