Derbent Mahalle Muhtarı Aydemir Görmez, başta Derbent olmak üzere Sarıyer'in mülkiyet ile tapu sorununu Sarıyer Posta Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Levent Pehlivanoğlu'na değerlendirdi. Mahalleler Birliği ile yaklaşık 250 bin vatandaşın mağduriyetini gidermek için çalıştıklarını söyleyen Görmez, "Haklı davamızdan asla vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın planlarda değişiklik yaparak askıya çıkartmasının ardından mahalle sakinleri de herhangi bir hak kaybına uğramamak için 26 Mart tarihinde bakanlığa itiraz dilekçelerini teslim etmişti. Aradan geçen yaklaşık 1 aylık sürenin ardından dava açmaya hazırlanan Derbentliler, yasal sürecin başlatılması amacıyla imza kampanyası başlatıldı.

HUKUK MÜCADELESİNİ SÜRDÜRÜYOR

1987 yılında başlayan mülkiyet ve tapu mücadelesi, 2006 yılında hukuk mücadelesine dönüştü. Sarıyer'in büyük bölümünü yakından ilgilendiren problemin çözümüne ilişkin başlatılan mücadelenin çıkış noktası ise Derbent Mahallesi oldu. Daha önce 2 kez riskli alan ilan edilen ve açılan 9 plan iptal davasını da kazanan Derbent, mücadelesini hukuk alanında da sürdürüyor.

"10. KEZ DAVA AÇMAYA HAZIRLANIYORUZ"

Derbent Mahalle Muhtarı Aydemir Görmez, “Derbent halkı olarak uzun yıllardır bu mücadeleyi veriyoruz. Mahallemizle ilgili birçok planlar yapılıyor, güncelleniyor, küçük değişikliklerle yeniden gündeme getiriliyor ve askıya çıkartılıyor. Bugüne kadar plan iptal davasını açmaktan kaçınmadık. Mahallemiz için yapılan planların iptali için 9 kez dava açtık ve hepsini kazandık. 2021 yılının Mart ayında askıya çıkartılan planların iptali için de 10. kez dava açmaya hazırlanıyoruz. Haklı davamızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Bizim başlatmış olduğumuz bu mücadele yalnızca Derbent'in değil, mülkiyet sorunu yaşayan 14 mahalleyi de yakından ilgilendiriyor. Bu da yaklaşık 250 bin vatandaşı ilgilendiriyor" diye konuştu.

GÖRMEZ'DEN 2981 VURGUSU!

Derbent Mahallesi'nin 2 kez riskli alan ilan edildiğini belirten Görmez, "Öncelikle bu riskli alanın ne olduğunu bilmek gerekiyor. Dönüşüm yaparken mahalle riskli alan ilan edilirse inşaat firmaları için bazı kolaylıklar oluyor. Biz de diyoruz ki sizler istediğiniz kadar riskli alan ilan edin, planlar yapın. Bu halkı ikna etmediğiniz sürece, talepler yerine getirilmezse hukuk zemininde mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Bizim istediğimiz dönüşüm değil, 2981 sayılı yasanın bize verdiği haklardan yararlanmak. Halk inşaat firmalarıyla muhatap olmak istemiyor. Kendi imkanlarımız ve planlar dahilde dönüşümü yaparız. Bu gücümüz var. Bu konu sadece Derbent için değil, 14 mahalle için de geçerli. Vatandaşımız üzerinde yaşadığı mülkün tapusunu ve devrini istiyor. Bununla ilgili İBB İmar A.Ş., Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı ve Sarıyer Belediyesi ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Bu sorunun çözümü 2981 sayılı yasının içindeki enstrümanlardan geçiyor" ifadelerini kullandı.

"TÜM PARTİLERİN DESTEĞİ GEREKİYOR"

Yaşar Kemal Kültür Merkezi'nde yapılan imar ve mülkiyet çalıştayı hakkında konuşan Görmez, "Çalıştayın ardından yapılan seçimlerde İBB yönetimi değişti. Yeni bir anlayış geldi. Hazırlanan raporların önemi kalmadı gibi bir durum söz konusu değil. Biz yeni yönetime düşüncelerimizi, önerilerimizi ve taleplerimizi raporlar halinde sunduk. İBB ile 8 kere toplantı gerçekleştirdik. 7 toplantı da Sarıyer Belediyesi ile yaptık. Bu kurumlar kendi içerisinde kurulan komisyonlarda görüşmelerini yapıyor. Bizim tek amacımız yıllardır oturduğumuz mahallerdeki hakkımızı almak. O yüzden bu sorunun çözümü için hazırlanacak planların Meclis'ten tüm partilerin desteğiyle geçmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

"ÇÖZÜM İÇİN KADEMELİ OLARAK İLERLEMEMİZ GEREKİYOR"

Görmez, "Bu sorunun çözümü için kademeli olarak ilerlememiz gerekiyor. Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç bizlere tam destek veriyor. Dolayısıyla bizi İBB'de en iyi şekilde temsil ediyor ve bizler için en iyi ortamı sağlıyor. Bizim arzumuz hazırlanacak tasarıyı öncelikle İBB Meclisi'nden geçirmek. Daha sonra konuyu TBMM'ye taşıyacağız. AK Parti ve MHP'nin de destekleriyle TBMM'de de kabul edileceğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

"HİÇBİR SİYASİ PARTİNİN ARKA BAHÇESİ DEĞİLİZ"

"Biz hiçbir siyasi partinin arka bahçesi değiliz" diyen Görmez, şunları söyledi: "Bizim amacımız sadece hakkımız olanı almak. On binlerce vatandaşın sorununun çözümü için mücadele ediyoruz. Ayrıca bu konu siyasetin de üzerindedir. Şuan da Sarıyer Belediyesi Cumhuriyet Halk Partisi'nde olduğu için onlarla bu yolu yürüyoruz. Dolayısıyla mülkiyet sorununu hangi parti çözerse biz onunla çalışmak zorundayız. Şuan yerel yönetimde olanlar çalışıyoruz diye CHP'nin arka bahçesiyiz gibi bir durum söz konusu değil."

SARIYER POSTA GAZETESİ