Geçmiş yıllarda Sarıyer Spor Kulübü'nde yöneticilik yapan Sarıyer Sivaslılar Derneği Başkanı (SASİDER) Başkanı Ali Genç, kulübün içinde bulunduğu durumdan gelecek yıllarda yapılması gereken çalışmalara kadar birçok konuda Sarıyer Posta Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Levent Pehlivanoğlu'na özel açıklamalarda bulundu. Genç, "Şampiyonluk gelmezse Saffet Başkanın ayrılması lazım" dedi.

Kulübün borç yükünden altyapıya, tesis sorunundan başkanlık hayaline kadar merak edilenleri yanıtlayan Ali Genç ile sahibi olduğu Korupark İstanbul'da samimi bir röportaj gerçekleştirdik.

"SARIYER HER YÖNÜYLE 1. LİGİ HAK EDİYOR"

Sarıyer yönetimine başarılar dileyen Genç, "Öncelikle geçtiğimiz aylarda yapılan Sarıyer Spor Kulübü kongresinin hayırlı olmasını ve seçilen yönetime de başarılar diliyorum. Sarıyer sevdalısı biri olarak başarılı olmalarını canı gönülden istiyorum. Ne kadar iyi futbolcu alırsanız alın günün sonunda iyi bir olmayı başaramazsanız tüm emekler boşa gider. İnşallah kulübümüz başarılı olur ve yıllardır beklediğimiz şampiyonluğu alırız. Bir kulübün içinde huzur varsa başarının gelmesi daha kolay olur" diye konuştu.

"SİYASETÇİLERİN SARIYER'E YÖN VERMESİ DOĞRU DEĞİL"

Seçilen yeni yönetim kurulu içinde siyasetçilerin olmasını değerlendiren Genç, "Açıkçası bu durum bir handikap oluşturur. Spora siyaset dahil edilmemeli. Futbolun birleştirici özelliği ön plana çıkarılmalı. 'Kimse kırılmasın', 'siyasi partilerden birer kişi alalım' düşüncesi yanlış. Sarıyer'in siyasetçilerden beklentileri olur ancak siyasetçilerin Sarıyer'e yön vermesi doğru değil. Çünkü Sarıyer siyaset üstü bir kurumdur. Umuyorum ki farklı siyasi düşünceye sahip olan insanlar kulübün içerisine siyaset sokmazlar. Eğer bu gerçekleşirse yönetimin çözülmesine neden olabilir" ifadelerini kullandı.

"SARIYER GÜCÜNÜ VE MARKA DEĞERİNİ KULLANAMIYOR"

Saffet Akkoyun'un adaylığı hakkında konuşan Genç, "Saffet Başkanı çok severim. Fakat her dönem aynı şeyi yapıyor. Son ana kadar 'Başkanlığı istemiyor. Bu sene son' deniyor ancak yine aday oluyor. Adaylığını çok kısa bir süre kala açıklıyor. Dolayısıyla artık bu tip davranışların inandırıcılığı kalmadı. Saffet başkanın düşüncesi şöyle olabilir, 'Ben başkan adayı olmadım ama kimse çıkmadı. Yine beni başkan seçtiniz. Sarıyer'in kahramanı benim' yaklaşımı Saffet Akkoyun'un çok hoşuna gidiyor. Egosunu da böyle tatmin ediyor. Ayrıca bu durum kulübe büyük zarar veriyor. Örnek verecek olursak kongresini,  transferini geç yapıyor. Ve doğal olarak sezon kampını geç tamamlıyor. Sarıyer yönetimlerinde hizmet etmek isteyen kişiler sırf bu davranış yüzünden aday olmak istemiyor. Böyle yaparak başkan olmak isteyenlerin önü bir şekilde kesiliyor. Sarıyer'in marka değeri var ama bunu kullanamıyor. Böylesine güçlü bir camianın kongresi bu kadar zayıf olmamalı" şeklinde konuştu.

"SARIYER AMATÖR ZİHNİYETTEN KURTULAMADI"

Sarıyer’in profesyonelce yönetilmesi gerektiğini vurgulayan Genç, "Amatör ruh ile mücadele etmek güzel. Ama bu da bir yere kadar. Sarıyer amatör zihniyetten maalesef kurtulamadı. Yalnızca ekonomik güç değil, mesleki kariyer, futbol bilgisi, sosyal çevresi geniş olan, sözüne itibar edilen yöneticiler olmalı. Fakat Sarıyer'de yönetim kurulu oluşturulurken tek kriter 'ne kadar para vereceksin?' sorusu oldu. Tabiri caizse yönetim kurulu üyelerini neredeyse açık artırmaya çıkardılar. Para vermeyi kabul edenler işin içine girdikten sonra ya para vermiyor ya da bir an önce kaçmaya çalışıyor. Bu da kulübü maddi anlamda zayıflattı. Açıkçası maddi imkan olmadan pek bir şey yapamazsınız. Fakat radikal kararla alıp uyguladıktan sonra başarının gelip gelmeyeceğini görürsünüz" dedi.

"BAŞKAN OLSAYDIM TESİSLEŞME SORUNUNU ÇÖZERDİM"

Tesisleşme ile ilgili düşüncelerini aktaran Genç, "Eğer ben başkan olsaydım tesisleşme sorununu çözmek için her türlü girişimde bulunur, çözerdim. İstanbul'un en nadide köklü kulüplerinden biri Sarıyer'dir. Marka ve isim değeri çok yüksek. Her konuda olduğu gibi tesisleşmede de bu gücü kullanamıyoruz. Bir dönem sahalarında yendiğimiz takımlar şu an üst liglerde. Sarıyer her yönüyle 1. ligi hak ediyor. Eğer bu başarı gelmiyorsa herkes oturup düşünmeli, şapkasını önüne koymalı. Şu an Süper Lig'de mücadele eden Kasımpaşa'nın geçtiğimiz yıllarda maçlarını oynayacağı sahası yoktu. Aynı şekilde Başakşehir Futbol Kulübü içinde geçerli. Bunlar Sarıyer'in yanında bir zamanlar esemesi okunmuyor. Fakat şu an onlarla aramızda ciddi bir fark var. Onlar bu tesisleşmeyi nasıl yaptılarsa biz de yapabiliriz. Sarıyer'de tesis yapılabilecek çok sayıda yer var. 6 sene önce de söyledim, yine söylüyorum. Hacıosman'da yıllarca atıl vaziyette olan bölgeye çok güzel bir park yapıldı. Peki, yıllarca biz neden orayı değerlendirmedik? Bin 100 dönümlük alanın 100 dönümünü İBB bize tahsis edebilir. Eğer bu yapılırsa binlerce genç oraya yapılacak tesislerden faydalanacak. Bu yatırımları kulüp maddi yönden karşılamayabilir. O zaman ismini belirttiğimiz diğer kulüpler ne yaptıysa sen de onu yapacaksın. Herkesin siyasi düşüncesi farklı olabilir. Fakat hepimizin ortak paydası Sarıyer. Oluşturulacak iyi bir ekip ve hazırlanacak proje ile Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gidilseydi tesisleşme sorunu çözülürdü. Gerekirse stadın adını da Recep Tayyip Erdoğan koyardık. Bunun yanı sıra İBB'ye ait olan ve yaklaşık 400 dönüm büyüklüğündeki Büyükdere Fidanlığı var. Yine orada 100 dönümlük bir alan Sarıyer'e tahsis edilebilir. Burada siyaset veya isim önemli değil. Bahsettiğim iki hususta kime müracaat edebilirsiniz? Recep Tayyip Erdoğan ve Ekrem İmamoğlu. Demek ki istediğinizi alabilmek için hem ulusal hem de yerel iktidarın kapısını çalmanız gerekiyor" diye konuştu.

'SUNİ BORÇ' ELEŞTİRİSİ

Borçlar hakkında konuşan Genç, "Kulübün ciddi anlamda borçlu olması bana ilginç geliyor. Yaklaşık 8 milyon TL'lik bir borçtan bahsediliyor. Açıkçası bu borç lafı Saffet Akkoyun'a yakışmıyor. Galibi birilere Saffet Başkana 'kulübü borçlandır, kimse kulübü alamasın' diyor. Başkan adayları çıkmayınca ve kulüp kendisine kalınca da bu kişiler kulübün içerisinde yer almaya devam ediyor. Bu borcun suni olduğunu düşünüyorum. Bu sadece başkanı ilgilendiriyor. Eğer bu sene de şampiyonluk gelmezse borçları sıfırlayıp ve 1,5 milyon TL bütçe bırakıp Saffet Başkanın ayrılması lazım. Hem yıllarca başkanlık yapacaksın hem de borcu katlayacaksın. Sonra da giderken paranı isteyeceksin. Yok öyle bir şey... Açık ve net söylüyorum bu tefeciliktir. Kimsenin kulübü borçlandırmaya hakkı yok. 'Başkan iyi, yöneticiler kötü' düşüncesi de doğru değil. Hem geçmiş hem de bu yönetimde çok değerli isimler var. Yüz binlerce lirayı bu kulüp için harcayanlar oldu. Herkese çamur atmak etik bir davranış değil. Ayrıca bir kurumsal firma yöneticisi milyonlarca lira destekte bulundu. Hiç bir dönemde yönetim kurulunda yönetici bu kadar nakit para desteğinde bulunmadı. Ortada başarı da yok. Peki bu borç nereden çıktı?" ifadelerini kullandı.

"ALTYAPIDAN A TAKIMA OYUNCU YETİŞTİRMELİYİZ"

Genç, "Geçtiğimiz yıllarda Saffet Başkan ile aynı yönetimdeyken bazı eleştirilerde bulunmuştum. Özellikle altyapıdan Sarıyerli çocukların A takıma çıkartılması konusunda düşüncelerimi ifade etmiştim. Fakat o zaman da buna şiddetle karşı çıkanlar oldu. 'Altyapıda oyuncu yok' diyorlardı. Bugün de aynı sözleri sarf edenler var. Altyapıda oyuncu yoksa kapatın gitsin. Ayrıca Hatayspor'a transfer olan Bertuğ Yıldırım altyapıdan nasıl yetişti? Benim en büyük idealim Sarıyerli hocaların çalıştırdığı, Sarıyer'in çocuklarının futbol oynadığı bir takım oluşturmak. Tabi A takıma oyuncu vereceğiz diye hak etmeyen, yetenekli olmayan ama sırf yönetici akrabası var diye hiç bir oyuncuya ayrıcalık tanınmamalı" dedi.

GENÇ'TEN BAŞKANLIK AÇIKLAMASI

Başkan adayı olup olmayacağına ilişkin konuşan Genç, "Ben Saffet Başkana da söyledim. Kendisi aday olduğu sürece karşısına rakip olarak çıkmam. Her ne kadar yönetici olduğum yıllarda bazı kişiler tarafından 'Ali Genç'e dikkat et. Başkan adayı olabilir. Karşına çıkar' dense de bu sözüm hala geçerli. Aynı zamanda Saffet Akkoyun'a karşı olan bir yönetimde de olmam. Kongreden önce basında günlerce başkan adayı olmadığı için kayyuma gideceği yazıldı. Eğer bir gün gerçek anlamda kayyum riski ortaya çıkarsa işte o zaman başkanlığa talip olurum. Bu şerefli görevi seve seve kabul eder, gerekeni de yaparım. Sarıyer gibi köklü bir camia kayyuma gitmez. Buna izin vermeyiz" şeklinde konuştu.

"SARIYER'İN BAŞARILI OLMASI HER ŞEYİN ÖNÜNDEDİR"

Genç, sözlerini şöyle sonlandırdı: "Birçok kişi 'nasılsa kulüp şampiyon olamaz' düşüncesi ile bazı taahhütlerde bulunabilir. Fakat ben kulüp çok iyi giderken taahhütte bulunmuştum. 2 sezon önce Serdar Bozkurt ile takımımız iyi bir performans sergiliyordu. Ben de hem oyunculara motivasyon hem de kulübe destek olmak amacıyla şampiyon olmaları halinde 1 milyon TL prim açıklamıştım. Şampiyon olduktan sonra bazı Sarıyerlilerden de bu primin devamının gelebileceğini ifade etmiştim. Biz Sarıyerliyiz, Sarıyer sevdalısıyız. Bu desteği vermek için bir görevimin olmasına gerek yok. Takımımız yine başarılı gitsin elimizden gelen tüm desteği yine veririz. Sarıyer'in başarılı olması her şeyin önündedir."

SARIYER POSTA GAZETESİ