İstanbul  Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, İstanbul'da geçen ay yağan karın barajların doluluğuna etkisinin fazla olmayacağını belirterek, “Her durumda su tasarrufu yapmamız gerekiyor. Barajları yüzde 100 doluluğa ulaştıramazsak yağışlı da geçse, kurak da geçse bu kadar nüfusun toplandığı büyük kentlerde suyu yetiştirmemiz mümkün değil” diye konuştu.

Türkiye üzerindeki etkileri, hava olayları, barajlardaki doluluk,  kuraklık, su tasarrufu, su hasadı gibi konulara ilişkin açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Doğanay Tolunay, önemli uyarılar yaptı.

"Yağışların azaldığını görüyoruz"

Prof. Dr. Tolunay, yıl içerisinde de yağış miktarında sıklıkla değişikliklerin yaşandığını ve yağışların bütün yıla düzenli olarak dağılmadığını söyledi. Yaz aylarındaki yağışların azaldığını vurgulayan Tolunay, "2020’nin ilk 6 ayı ortalamaların üzerinde yağışlıydı ancak son 6 ay önceki yıllarla karşılaştırıldığında yağışlar yüzde 50 azaldı. Tek bir yılla iklim değişikliğinin yaşanıp yaşanmadığına karar veremezsiniz. Son 20-30 yılın verilerine baktığımızda yağışların mevsimlere dağılışının kötüleştiğini, daha çok kış yağışlarının arttığını, kar yağışlarının azaldığını ve aslında tarımsal ve kentsel kullanım açısından en gerekli olan yaz ve sonbahar aylarındaki yağışların ise azaldığını görüyoruz" ifadelerini kullandı.

"Su kesintisi çok doğru bir karar değil"

Su tasarrufu için kentlerde uygulanan su kesintilerinin su politikası için doğru bir yaklaşım olmayabileceği konusuna değinen Prof. Dr. Tolunay, “İnsanlar pandemi koşullarında hijyene dikkat etmek zorunda kaldıkları için su kesintilerine gidildiği zaman suyu depolamaya yönelebilirler. Bu da baraj seviyesinin hızla aşağıya düşmesine neden olabilir. Bunun yerine su tasarrufu kültürünün oturtulması gerekiyor” dedi.

SARIYER POSTA GAZETESİ