Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan ziyaretinde kayıp gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, düzenlenen basın toplantısında Kaşıkçı ile ilgili gelen soruya, “Başkonsolosluk yetkilileri ‘Buradan çıktı’ demekle kendilerini kurtaramaz. İspat edeceksiniz. Kalkıp da Türk makamlarına ‘Nerede bu?’ diye soranlar önce ‘Bu nasıl oldu?’ diye sormaları lazım” dedi.

“Siyasi ve insani görevimizdir”

Kayıp gazeteci ile ilgili sürecin yakından takip edildiğini aktaran Erdoğan, “Bu olayın ülkemizde İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda cereyan etmiş olması bizler için çok çok önemli. Türkiye Cumhuriyeti olarak Cumhurbaşkanı sıfatıyla da bu süreci takip etmek, kovalamak bizim hem siyasi hem insani görevimizdir. Bunu bazı çekinceler içinde kalarak kendi haline bırakamayız. Bunun uluslararası camiadaki akışı nedir, bunları az çok biliyoruz. Bu kişi bir gazeteci ve nişanlısıyla beraber gelmiş olduğu başkonsoloslukta nikah ile ilgili muamelelerini yapacakken, nişanlısı içeri alınmıyor. Kendisi içeri giriyor. İçeri girdikten sonra dışarı çıkıp çıkmadığını kimin ispat etmesi lazım? Tabi ki başkonsolosluk görevlilerinin. Sizin kameranız yok mu? Hepsi var. Peki bunu niçin ispat etmiyorsunuz? İspat etmeniz lazım. Nişanlısı dışarıda bekleyen bir gazeteci, sıradan birisi değil. Washington Post’un köşe yazarı. Dışarı çıktığı zaman tekrar nişanlısıyla buluşacağı yere gitmesi gerekmez mi?” diye konuştu.

“Biran önce netice almalıyız”

Ellerinde belge, bilgi ve bulgunun bulunmadığını belirten Erdoğan, şöyle konuştu: “Tabii bize müracaat edildiği andan itibaren şu anda gerek emniyet gerek istihbarat teşkilatımız, hepsi bununla ilgili seferber olmuş durumdalar. İlk andan itibaren Adalet Bakanlığı’na verdiğimiz talimatla İstanbul Başsavcılığımız bu noktada hemen teyakkuza geçmiş, bununla ilgili işin hem hukuki hem adli hem idari, aramasını yapıyor. Bu çalışmalar devam ederken hedefimiz bir önce neticeye ulaşabilmek. Şu anda bakıyoruz tabi, yazılı ve görsel medyada konuyla ilgili çok çok farklı haberler çıkıyor. Bunlar ister istemez bizi düşündüren konular. Sorumluluk makamında, mevkiinde olan insanlar olarak buradan biran önce neticeyi almak durumdayız.”

Havaalanı mercek altında

Havaalanına giriş ve çıkışların kontrol edildiğini söyleyen Erdoğan, şöyle konuştu: “Bunların hepsi inceleniyor. Giriş çıkışlarda da şu anda Suudi Arabistan’dan gelen bazı kişiler var. Bunlarla ilgili de başsavcılık her türlü çalışmasını, araştırmasını yapıyor. Bizler de bu konuda özellikle ilgili birimlerimize emniyete, istihbarat teşkilatımıza Dışişleri Bakanlığı ile birlikte çalışmalarınızı yapacaksınız, ona göre de savcılığımızın vereceği raporları göreceğiz diyoruz.”