Genç ve ekibi ‘imar barışı’ toplantılarına afet yasası kapsamında “Riskli alan” ilan edilen Derbent Mahallesi sakinleri ile dün akşam Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde devam etti.

3194 sayılı İmar Kanunu’na ilave edilen geçici maddenin Bakanlar Kurulu’ndan geçmesiyle gündeme gelen imar barışı hakkında vatandaşı bilgilendiren teknik ekip merak edilen soruları yanıtladı. Vatandaşların yoğun katılım gösterdiği programda, ‘İmar Barışı’nın başvuru aşamasında neler yapılması gerektiği, kanunun kapsamı ve eksiklikleri gibi konular masaya yatırıldı. Yasa hakkında vatandaşların sorularını yanıtlayan Başkan Genç, “Derbent bir kale, düşerse tüm bölge düşer” dedi.

Genç: Benim de tapu tahsis belgem var

 Toplantıda Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç şöyle konuştu: “Biz durumun imar affı ile çözümü yerine 2981 sayılı tabu tahsis belgesinin tapuya dönüştürülerek mülkiyet problemini çözmenin en doğru yol olduğunu söylüyoruz. Bu konuda önemli çalışmalar var. Islah imar planları hazırlandı. Bu planlar doğrultusunda insanların yaşadığı alanlar kendilerine devredilmeli. Biz bu konuda ısrarcıyız. Bu belge tapu yerine geçmiyor. İleride bir dönüşüm söz konusu olduğunda herhangi bir hakkınız bulunmuyor. Sizin gibi benim de tapu tahsis belgem var biz 2981 sayılı yasa dışında başka bir şekilde tapularımıza kavuşamayız. Israrla bunu savunuyoruz. Yasa 5 yıl daha uzatıldı. Bu 5 yılı en iyi şekilde değerlendireceğiz."

"Riskli alan ilan etmek Sarıyer'in sorununu çözmez"

 Başkan Genç, "İnsanların yaşadığı alanlar insanlara devredilmeli. Fakat Derbent, Baltalimanı ve Fatih Sultan Mehmet mahallelerinin diğer bölgelerden bir farkı var. Bu bölgeler afet riskli alan ilan edildi. Ama mahalleleri riskli alan ilan ederek Sarıyer’deki mülkiyet sorunu çözülmez. Biz kararı vatandaşa bırakıyoruz. Başvurup başvurmamak sizin kararınız. Bu açıdan Derbent mahallesi büyük önem arz ediyor. Derbent bir kale, düşerse tüm bölge düşer" dedi.

"Kentsel dönüşüm başlarsa bu belge geçersiz"

Derbent Muhtarı Aydemir Görmez ise “Mahallemize dağıtılan broşürlerde imar barışının Çamlıtepe (Derbent) Mahallesi'nin tamamını kapsadığı yazıyordu. Oysa gerçek öyle değil. İmar barışı mahallemizin tamamını kapsamıyor.  Bu konuda bir kaos var. Başvurular neye göre alınıyor, ücretlendirme neye göre yapılıyor belli değil. Aynı mahalle oturan komşularımızın biri başvurabilirken diğerinin başvuramayacağı söyleniyor. Bu neye göre belirleniyor. Bu yasa çok açık. Kentsel dönüşüme girdiği andan itibaren bu belge geçersiz. Derbent Mahallesi kentsel dönüşüm planları askıya çıktı. İşin özü bu. Bu yasayı bizim mahallemiz için konuşmamıza gerek yok. Kimseye parayı yatırmayın demiyoruz ama şuan ki hali bu. Kararı siz vereceksiniz.” dedi.

 2981 sayılı yasa nedir? 

 Kentsel dönüşüm projelerine dayanak oluşturan ve 2012 yılında yürürlüğe giren 6306 sayılı 'Afet Riskli Altındaki Alanların Dönüştürülmesi' hakkındaki kanunun 23. Maddesi olarak yürürlüğe giren 2981 sayılı İmar ve Gecekondu Mevzuatıdır. Sarıyer Belediyesi, yaklaşık 250 bin kişinin etkilendiği tapu sorununun çözümü için 2981 sayılı yasa çerçevesinde gecekondu mahallelerinin imar ıslah planlarını hazırlayarak bu konuyu gündeme getirdi. Planları belediye meclisinden geçiren Sarıyer Belediyesi bu konuda öncü oldu.

İmar barışı nedir? 

"Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun’’ kapsamında uygulanacak olan imar barışı düzenlemesiyle herhangi bir yapı kaydı bulunmayan ya da ruhsata aykırı yapılar için ‘’ Yapı Kayıt Belgesi’’ verilecek.İmar barışı ile ruhsatı bulunmayan ya da imar mevzuatına aykırı olan yapılar kayıt altına alınacak. 31 Aralık 2017 tarihinden önce tamamlanan konut ya da iş yerleri, 31 Aralık 2018 tarihine kadar başvurunun ve istenilen şartların sağlanmış olması durumunda Yapı Kayıt Belgesi almaya hak kazanacak. Yapı Kayıt Sistemi’ne girilen bilgilerde yapı sahibinin beyanı esas alınacak. Tespit edilen arsa ve emlak  yapı değeri üzerinden konutlarda % 3, iş yerlerinde ise % 5 oranında kayıt bedeli alınacak. Sarıyer Belediyesi 'İmar Barışı' yasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte mahallelerde bilgilendirme toplantıları yapmaya başladı. Düzenlenen toplantılarda imar barışı yasasının kapsamı ve Sarıyer'e nasıl yansıdığı konusunda mahalle sakinlerini bilgilendiriyor.