Türk resminin en önemli isimlerinden Osman Hamdi Bey'e ait olan ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ isimli tabloların Rumelikavağı’ndaki tarihi kalenin içerisinde yapıldığı iddia edildi. Eserdeki duvarın, kale içerisindeki bir dehlize büyük oranda benzediği öne sürüldü.

1892 yılında Sultan 2. Abdulhamit döneminde yaptırılan tarihi kale, Osman Hamdi Bey’in unutulmaz eseri ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ isimli eserin yapım aşamasına ev sahipliği yaptığı rivayet ediliyor.

Kaplumbağa Terbiyecisi eseri nedir?

Kaplumbağa Terbiyecisi, bilinenin aksine tek bir tablo değildir. Birçok uluslararası ünlü oryantalist ressam gibi Osman Hamdi Bey’de beğendiği Kaplumbağa Terbiyecisi tablosunun 1906 ve 1907 yıllarında iki farklı versiyonunu çizmiştir. Resim de belinde sıkı bir kemerle bağlanmış kırmızı uzun bir giysi giyen sakallı bir derviş, mavi çinilerle kaplı eşyasız ve bakımsız bir odada, yarı arkası dönük şekilde dikilmektedir. Ellerini arkasında kavuşturmuş olan bu adamın elinde bir ney bulunmaktadır. Başına, etrafına gelişigüzel bir yemeni sararak arakiye takmıştır. Sırtında ise bir nakkare asılıdır ve buna bağlı bir mızrap da boynundan aşağıya sarkmaktadır. Dervişin ayaklarının yanında, yerdeki yaprakları yemekte olan kaplumbağalar vardır. Odanın duvarlarındaki sıvalar ve çiniler yer yer dökülmüştür. Tablonun tek ışık kaynağı dervişin önündeki alçak penceredir.

rumeli-kavağı