Corona virüs salgını nedeniyle 65 yaş üstü ve işi olmayan vatandaşların dışarıya çıkmamasının yanı sıra trafik yoğunluğunun da yaşanmaması hava kirliliğinde yüzde 30 azalma meydana getirdi. İstanbul’da en temiz havaya sahip olan ilçeler arasında Sarıyer’de yer alıyor.

Yeni tip corona virüs salgını nedeniyle insanlar evlerine kapandı. Toplu taşıma, özel araç kullanımının azalması, kafeterya gibi birçok işyerinin kapalı olması, fabrikaların üretim hızının düşmesiyle fosil yakıt kullanımı büyük oranda düştü. Bütün bu etkenlere bağlı olarak İstanbul genelinde hava kalitesi arttı.

“HAVANIN KALİTESİNDE İYİLEŞMELER OLDU”

Sanayi tesislerinin varlığı, trafik yoğunluğu ve havaların soğumasına bağlı olarak ısınma araçlarının artmasıyla hava kirliliğinin yoğun yaşandığı İstanbul'da hava kalitesi 1 hafta içinde orta seviyeden iyi seviyeye yükseldi. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Dr. Hüseyin Toros, atmosfere çıkan kirleticilerin üç ana nedeni olduğunu söyleyerek, “İlki ulaşım, ikincisi sanayi tesisleri, üçüncüsü ise ısınma amaçlı kullanılan araçlar. Dolayısıyla havayı kirleten üç etken azalınca havanın kalitesinde de ciddi iyileşmeler oldu” dedi.

“DAHA TEMİZ BİR HAVAYI SOLUYORUZ”

En temiz ve kirli havaya sahip olan ilçeler ile ilgili bilgiler veren Toros, “Ocak ayında partikül madde değerleri 50 mikrogram olarak ölçülürken şu anda yüzde 30 azalarak 30 mikrograma düştü. Artık daha temiz bir havayı soluyoruz. Hava kirliliğinin en fazla olduğu ilçeler, Gaziosmanpaşa, Başakşehir, Esenyurt, Kartal. En temiz havaya sahip ilçeler ise Sarıyer, Şile, Beykoz diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

SARIYER POSTA