Sarıyer'in de aralarında bulunduğu Türkiye genelindeki ilçeler bazında 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksi' hazırlandı. Çalışma Marmara, Ege, Akdeniz bölgelerinde toplumsal cinsiyet eşitsizliği aralığının azaldığını, kadınların güçlendiğini, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ise iyileşme yaşanmadığını ortaya koydu. Peki, Sarıyer'de tablo nasıl? Detaylar haberimizde...

Yanındayız Derneği, Kanada Büyükelçiliği ve İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle hazırlanan raporda, dikkat çekici sonuçlar yer alıyor. Endekste 81 ilin 100 bin ve üzeri nüfusa sahip olan 234 ilçesi baz alındı. Politik katılım ve karar alma, eğitim, ekonomik yaşam ve kaynaklara erişim ile sağlık ve spor olmak üzere dört ana kategoride, 27 alt göstergeye göre hazırlandı. Sarıyer rapora göre, Türkiye genelinde 19. sırada yer aldı.

EN İYİ DURUMDAKİ İLÇELERDE BİLE EŞİTSİZLİK VAR

Endeks sonucuna genel olarak bakıldığında, eğitim ile sağlık ve spor kategorilerinde ilçelerin büyük kısmının skor değerleri en yüksek puan olan 1’e yaklaşırken, politik katılım ve karar alma ile ekonomik yaşam ve kaynaklara erişim açısından değerlendirildiğinde en iyi durumdaki ilçelerin bile eşitlikten uzak olduğu görülüyor. Çalışma Türkiye’nin batısında toplumsal cinsiyet eşitsizlik aralığında azalma olduğunu, kadınların güçlenmesinin Marmara, Ege, Akdeniz bölgelerinde artış kaydettiği, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ise cinsiyet eşitliğinde ve kadınların güçlenmesinde iyileşme yaşanmadığını ortaya koydu.

İŞTE SARIYER'DEKİ TABLO

SARIYER POSTA GAZETESİ