Depremler dünyanın pek çok yerinde meydana gelen doğal olayların başında geliyor. Dünyada her yıl yaklaşık 3 milyon 500 bin deprem meydana gelirken, Türkiye’de de geçmişte yaşanan depremler ve ardından gelen kayıplar bu konuya olan hassasiyeti artırdı.

İstanbul’da yaşanması beklenen büyük Marmara depremi ile ilgili uzmanlar tarafından son dakika uyarıları gelmeye devam ederken biz de Sarıyer Belediyesi Sivil Savunma Ekibi ile vatandaşları bilgilendirebilmek için bir röportaj yaptık. Sarıyer’de belirlenen deprem toplanma alanlarını sizler için derledik.

Peki deprem öncesi hazırlıklarımız neler olmalı, deprem anında nasıl bir tuttum izlemeliyiz ya da depremden sonra neler yapılmalı?

Afete hazırlık küçük adımlardan oluşur

Afete hazırlık, herkesin kolaylıkla atabileceği ve atması gereken bir seri küçük adımın toplamından başka bir şey değil. Hazırlık bir gecede yapılıp tamamlanamaz ancak atılan her küçük adım önemli.

Risk değerlendirmesi ve aile toplantıları önemli

Depreme hazırlık olarak, okul çağındaki çocuklar da dâhil olmak üzere tüm aile üyelerinin katılımı ile bir aile toplantısı yapılır. Bu toplantıda deprem öncesi hazırlıklar, deprem sırasında ve sonrasında öncelikle yapılacaklar ele alınır. Bulunduğunuz mekânlarda tehlikeli yerleri belirleyin. Örneğin; pencere önleri, asılı duran büyük ve ağır aydınlatma araçları, büyük, ağır ve devrilebilen eşyaların yanları ve ocak gibi yangına neden olabilecek eşyaların yanından uzak durun. Korunabileceğiniz daha güvenli yerleri belirleyin. Örneğin; sağlam bir masanın altı, sağlam bir koltuk ya da divanın yanı başı, yatağınızın yanı, bir köşe dibi ya da iç duvarlardan birinin yanı. Çöküp, kapanıp, tutunmak için en güvenli yeri bulun.

Deprem sırasında bunlara dikkat!

Deprem sırasında her şey çok çabuk olur. Bu yüzden düşünüp ne yapacağına karar vermek için zaman yoktur. Deprem sırasında yapılması gerekenleri refleks haline getirene kadar deprem tatbikatlarının yapılması çok önemlidir.

SARIYER POSTA