Tarihi ve doğası ile Sarıyer’in en güzel mahalleleri arasında yer alan Rumeli Feneri’nde, tarihi kaleyi ziyarete gelen bazı duyarsız ve bilinçsiz vatandaşların kültürel mirasımıza yaptığı saygısızlık büyük tepkiye neden oluyor.

Rumeli Feneri Kalesi’ne sprey boyalarla yazı yazıldı. Daha önceden de yazılan ve tepki çeken yazıların, duyarsız yurttaşlar tarafından kalenin diğer duvarlarına da yazılması tepki çekti. Yazı ve şekillerle dolu olan kalede her ne kadar temizlik yapılsa da bilinçsiz kişilere engel olunamıyor.

Çekim yapanların uğrak adresi

Kaleye zarar verenler arasında nişan, düğün, dizi ve film çekimleri yapanlar da yer alıyor. Çekim sırasında kullanılan malzemeleri işleri bittikten sonra gelişigüzel yere atanlar çevre kirliliğine neden oluyor. Aynı zamanda çekim amacıyla kalenin duvarlarına da zarar veriliyor. Bu kapsamda bazı yerlere kalın çiviler çakıldı.

Kalenin müdavimleri inekler

İstanbul'un en uç noktasında yer alan kale, geçen yıllara rağmenayakta durmayı başarırken, bazı ziyaretçilerin verdiği zarar nedeniyle zaman zaman çöplüğe dönüyor. Aynı zamanda başıboş hayvanların kalenin içerisine girmesi yüzünden kötü kokular da oluşmaya başladı.

Rumeli Feneri Kalesi tarihçe

17. yüzyıl döneminden kalma kaledir. İstanbul Boğazı'nın Karadeniz tarafından en uç noktada yer alan kalenin kemerli bir giriş kapısı bulunmaktadır. Cumhuriyet döneminde askeri karakol olarak kullanılmıştır. İki büyük kulesi olan ve 17. yüzyılda IV. Murad zamanında yeniden inşa edilen kalede, o dönem 60 asker evi, 100 top, cephanelik, buğday ambarları, bir camii vardı ve 300 asker yaşıyordu.

SARIYER POSTA