Vakıflar Genel Müdürlüğü, Sarıyer Yenimahalle Caddesi üzerinde bulunan Ali Kethüda Cami’nin restorasyon çalışmalarına başladı. Tarihi yapıdaki bakım-onarım işlemlerinin 2021 yılının Temmuz ayında tamamlanması öngörülüyor.

Sarıyerlilerin ibadetlerini yerine getirdiği en önemli camilerden biri olan Ali Kethüda Cami, III. Mustafa dönemi Sadrazam kethüdası Ali Efendi tarafından 17. yy’da yaptırılmıştı. Sarıyer merkezinde bulunan tek tarihi yapı olma özelliği taşıyan cami uzun bir süre kaderiyle baş başa bırakılmıştı.

BİRÇOK KEZ GÜNDEME GETİRMİŞTİK

Sarıyer Posta Gazetesi olarak daha önce birçok kez gündeme getirdiğimiz tarihi Ali Kethüda Cami’de restorasyon çalışmalarına nihayet start verildi. Restorasyon için caminin etrafını demir bariyerler ile çevreleyen ekipler, vatandaşların zarar görmemesi için gerekli tüm önlemleri alıyor.

ÇALIŞMALARIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Sarıyer’in en kıymetli değerlerinden biri olan Ali Kethüda Cami’nin bu içler acısı durumuna kayıtsız kalmayan gazetemiz konuyu defalarca sayfalarına yansıttı. İlçemizin değerlerine sahip çıkan anlayışla çalışmaya devam eden Sarıyer Posta Gazetesi, çalışmaları yakından takip etmeye devam edecek.

OLAĞANÜSTÜ ÇİZGİLERLE TASARLANMIŞ

Kaderine terk edilen Ali Kethüda Cami’nin üst katında batı yönündeki pencerelerden beş tanesi kapı olarak kullanılıyor ve bu açıklıklardan sonradan yapıya eklenen kadınlar bölümüne geçiliyor. Kuzeydeki ana girişte de doğu duvarında bir yan giriş bulunuyor.  Duvarlar dışarıdan, kesme taş örgüsüne benzer şekilde taraklı mozaikle kaplı olan caminin bütün cephelerinde iki sıra halinde, dikdörtgen açıklıklı ve kesme taş söveli pencereler sıralanıyor. Gerek pencere söveleri gerekse de aynı özellikleri gösteren cümle kapısı söveleri pilastr şeklinde yontulan yapının yalnızca ana girişinin üstünde daire şeklinde bir pencere açılmış.

BENZER HABER: ASIRLIK CAMİNİN DURUMU İÇLER ACISI

HABER LİNKİ: https://www.sariyerposta.com/gundem/asirlik-caminin-durumu-icler-acisi-h37706.html

SARIYER POSTA GAZETESİ