Türkiye tüm kurumlarıyla ve gelişen teknoloji ile kadına karşı şiddeti durdurmak için mücadele ediyor.

Melisa TUNÇ

2018 yılında kullanılmaya başlanan KADES uygulaması, 2021 Akdeniz Parlamenterler Asamblesi tarafından ödüle layık görülerek birçok ülkeye başarıları ile örnek oldu.

KADES uygulaması cep telefonlarına ücretsiz olarak indiriliyor! Uygulamayı hızlı kullanmak içinse konumunuzun açık olması önem taşıyor. Şiddet gören ya da maruz kalan birini gördüğünüz zaman tek tuşla 112 acil çağrı merkezine düşen ihbar ile en yakın ekip en fazla 3 dakika içerisinde olay yerine intikal ediyor. KADES uygulamasında ki diğer tedbir ise elektronik kelepçe. Mahkeme kararı ile takılan elektronik kelepçeler Acil Durum Merkezi’nden 7 gün 24 saat izleniyor. Aynı anda bin 500 vakanın takip edildiği sistemde, uzaklaştırma kararı olan erkek kadına yaklaştığında sistem uyarıyor ve ekipler anında müdahale ediyor.

SARIYER’DE ORAN AZ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da KADES ile ilgili yaptığı son açıklamada, Türkiye genelinde 27 Ekim itibariyle 4 milyon 105 bin kadın uygulamayı telefonuna indirdi. 536 bin ihbarın 318 bini gerçek ve tehlike içeren ihbar olduğu kaydedildi. Bizde Sarıyer Posta Gazetesi olarak açıklanan son veriler ışığında, Sarıyer İlçe Emniyet Müdürlüğü Kadına Şiddetle Mücadele Büro Amirliği ile görüştük; Sarıyer’de kadına karşı fiziksel şiddet oranın diğer ilçelerle karşılaştırıldığında yok denecek kadar az olduğunu ve Sarıyer’de sözlü şiddet oranın daha yüksek olduğu vurgulandı.

SARIYERLİLERE DUYARLI OLUN ÇAĞRISI

Sarıyer’de KADES uygulamasının deneme amaçlı daha çok kullanıldığını ifade ederek uyarılarda bulundu: “KADES uygulaması gerçek mi? Hemen geliyorlar mı? diye deneme amaçlı butona basıyorlar. Olay yerine giden ekiplerimiz bu konuda gerekli uyarıları yapıyorlar. Biz gelen her ihbarla zaman karşı mücadele ediyoruz. Hayati önem taşıyan bu uygulamayı indirelim ama lütfen deneme amaçlı kullanmayalım” diyerek Sarıyerlilere duyarlı olmaları için çağrıda bulundu.

PARAYA ÇEVRİLEMİYOR

Şiddete uğrayan kadınların polise haber vermesinin önemine dikkat çeken emniyet yetkilisi, “Zaman kaybetmeden mutlaka polis aranmalı. Adli kolluk kuvvetleri olarak darp ve cebir raporunu verebiliyoruz. Bu durum hastanelerde de aynı. Şiddet mağdurları hastanelerde darp gördüğünü beyan ederek adli rapor düzenletebilir. Sonrasında hastane polisimize bildirilen olay hemen bize yönlendiriliyor. Bizde mahkemeden uzaklaştırma kararını talep ediyoruz. 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında ise alınan uzaklaştırma kararı ihlal edilirse de hapis cezası veriliyor. Bu kanunu diğer kanunlardan ayıran en önemli özelliği ise, erteleme ve hapis cezasının asla paraya çevrilmemesi” ifadelerini kullandı.