Sarıyer Posta Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Levent Pehlivanoğlu, Youtube üzerinden yayın yapan Üniversite TV’deki Mesleki Gündem programına konuk oldu. Yerel basın üzerine konuşan Pehlivanoğlu, “Sarıyer’i dünyaya tanıtıyoruz” ifadelerini kullandı.

Moderatörlüğünü Sevda Yıldız’ın yaptığı programda, sosyal medyanın yerel basına etkisi, gazetecilerin sorunları ve mevcut basın düzeni gibi konular masaya yatırıldı.

"SORUMLULUĞUMUZUN VE MİSYONUMUZUN FARKINDAYIZ"

Sarıyer Posta Gazetesi’nin kuruluş amacını ve misyonunu anlatan Pehlivanoğlu, “Yıllar önce Sarıyer’deki yerel basın eksikliğini gördüm. İnternete Sarıyer yazınca birkaç basit fotoğraf çıkıyordu. Şu an ise ilçede yaşanan, var olan her şey çıkıyor. Dolayısıyla Sarıyer’i dünyaya tanıtıyoruz. Bu yüzden taşıdığımız sorumluluğun ve edindiğimiz misyonun farkındayız. Sarıyerli bir gazete sahibi olarak bu bilinçle mesleğimi icra ediyorum” diye konuştu.

PEHLİVANOĞLU SORUNLARIMIZI ANLATTI

Yerel basının sorunlarına değinen Pehlivanoğlu, “Türkiye’deki tüm yerel basının en büyük sorunu reklam. Objektif, tarafsız ve ilkeli bir yayın politikası izlemek istiyorsanız maddi gücünüzün olması gerekiyor. Bunu da kurum, kuruluş ve firmalardan reklam alarak yapabilirsiniz. Eğer dik bir duruş sergilerseniz firmalarda reklam vermek için sizi tercih eder. Fakat sosyal medya özellikle reklam ile ayakta duran yerel basını çok olumsuz etkiledi” ifadelerini kullandı.

"SOSYAL MEDYA GAZETECİLİĞİ OLUMSUZ ETKİLEDİ"

Sosyal medyanın gazeteciliğe etkisini değerlendiren Pehlivanoğlu, “Günümüz artık uzay çağı. Teknoloji hiç olmadığı kadar gelişti ve ilerledi. Yerel ve ulusal basın bu gelişimi yakalaması çok ama çok zor. Dolayısıyla bu durum her sektörde olduğu gibi basını da etkiledi. Teknoloji bizler için büyük avantaj fakat gazeteciliği olumsuz etkilediği hususu da göz ardı edilemez. Maalesef sosyal medya kullanan herkes gazetecilik yapmaya çalışıyor. Sosyal medya gibi bazı gazeteciler de basını amacı dışında kullanıyor. Bu da bizim gibi meslek ahlakını benimseyen gazetecileri zor durumda bırakıyor” şeklinde konuştu.

"BASIN İLAN KURUMU YEREL BASINI DESTEKLEMELİ"

Basın kartının ve Basın İlan Kurumu’ndan reklam almanın zorluğunu değinen Pehlivanoğlu, şunları söyledi: “Üzülerek ifade ediyorum ki yerel basının çok büyük bölümü bu iki konudan oldukça uzakta. Basın kartı alabilmek için 212 diye tabir edilen yasa kapsamında personel çalıştırmanız gerekiyor. Fakat bunun şartları oldukça ağır. Peki reklam ile ayakta kalan yerel basın bu şartları nasıl karşılayacak? Diğer bir konu ise resmi ilan. Bizim gibi gazetecilik yapan, sahada emek veren, masa başı haber yapmayan gazeteler resmi ilan alamıyor. Basın İlan Kurumu’nun bu haksızlığa son verip, yerel basını desteklemesi gerekiyor.”

SARIYER POSTA GAZETESİ