TBMM, akaryakıt kaçakçılığı ve bu sektördeki kayıt dışılığı önlemek için hazırlanan yasayı kabul etti ve salgınla mücadele kapsamında alınan kapanma kararına paralel olarak çalışmalarına 18 Mayıs'a kadar ara verdi.

Akaryakıt kaçakçılığı ve bu sektördeki kayıt dışılığı önlemek için hazırlanan yasa Meclis'ten geçti.

Kaçakçılık suçları kapsamına alındı

Petrol türevli ürünlere ilave olarak EPDK'den izin alınmaksızın herhangi bir üründen üretilen maddelerin akaryakıt olarak ikmal edilmesi, satışı, bulundurulması, bu özelliğini bilerek ticari amaçla satın alınması, taşınması veya saklanması da kaçakçılık suçları kapsamına alındı.

5 yıla kadar hapis

Ödeme kaydedici cihaz ve otomasyon gibi elektronik sistemlere müdahale ederek kaçakçılık yapmaya çalışanlar hakkında hemen yargı süreci başlayacak. Ödeme kaydedici cihaz mührünü kaldıran, donanım, yazılımı değiştiren, kayıt dışı satışı önlemek için geliştirilen sistemlere müdahale edenlere 3 ila 5 yıl hapis cezası.

Lisans iptal edilecek

Dağıtıcılar, herhangi bir dağıtıcıdan aldıkları akaryakıtı başka bir dağıtıcıya satamayacak. Buna uygun hareket etmeyenlere önce para cezası uygulanacak, devamı halinde lisansı iptal edilecek. Petrol Piyasası Yasasına göre yapılan talep veya işlemlerde, kanuna karşı hile veya yalan beyanda bulunulduğu tespit edilirse de lisans iptal edilecek.

SARIYER POSTA GAZETESİ