Pandemi nedeniyle dünya genelinde personelin büyük bir kısmının evden çalışma düzenine geçmesiyle ofisler boş kaldı. Ticari gayrimenkul danışmanlık pazarında faaliyet gösteren bir şirketin yaptığı araştırmaya göre, Maslak'ta ofis kiraları yüzde 21 oranında düştü.

Araştırmaya göre, 2021 yılının ilk çeyreğinde ofis kiralamaya talep yüzde 44 azaldı. Kiralama şartları da değişti, artık ofisin konumuna ile birlikte altyapısına ve temiz hava kalitesine bakılıyor.

OFİS PAZARINA OLAN TALEP AZALDI

Dünyayı etkisi altına alan corona virüs farklı sektörlerdeki birçok alışkanlığı değiştirdi. Ofis piyasası da derinden etkilendi. Ticari gayrimenkul danışmanlık pazarında faaliyet gösteren Cushman & Wakefield'in yaptığı araştırmaya göre, 2021 yılının ilk çeyreğinde ofis pazarına olan talep ciddi anlamda düştü.

"DOLAR CİNSİNDEN KİRA BEDELLERİ YÜZDE 20-22 GERİLEDİ"

Araştırmanın detaylarına ilişkin bilgi veren Cushman & Wakefield'in Ofis Kiralama Bölüm Başkanı Savaş Gürbüz, " Uzaktan çalışma insanların yeni ekosistem dediğimiz çalışma modeli, ofise olan ihtiyacı değiştirdi. Ofisler hayatımızdan çıkmayacak, önemi azalmadı ama ihtiyacımız şekillendi. Türk lirası bazında enflasyon etkisiyle ofis kiralama fiyatları yüzde 11 arttı. Ama dolar cinsinden kira bedelleri yüzde 20-22 geriledi. Buradaki ana etken kurdaki değişiklikler. Dolar bazında bakarsak son bir yılda Levent'te kiralar yüzde 21.9, Esentepe- Gayrettepe'de yüzde 26.3, Maslak'ta yüzde 21.1, Anadolu yakasında ise yüzde 22.7, İzmir'de yüzde 25, Ankara'da yüzde 30.8 geriledi" dedi.

SARIYER POSTA GAZETESİ