İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji öğrencilerinin geliştirdiği 9 proje, dünyanın en saygın bilim organizasyonları arasında yer alan, 26-28 Ekim'de 36'ncısı düzenlenecek MOSTRATEC Bilim Olimpiyatları finalleri için davet aldı.

Samsun, Çanakkale Biga, Sarıyer, Acarkent, İzmir Buca, Ankara İncek ve Ankara Batıkent Kampüsü öğrencileri, biyoloji ve fizik alanında geliştirdikleri bilimsel araştırma projeleriyle, MOSTRATEC finallerinde Türkiye'yi temsil edecek.

Çevre kirliliğini azaltacak alternatif uygulamalar

İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Sarıyer Kampüsü öğrencileri Derin Naz Yayık, Efe Şıvgın ve Can Bilge, Biyoloji Öğretmeni Ebru Özdoğru danışmanlığında hayvan ve bitki bilimleri alanında geliştirdikleri "Hümik Asit ve Fosfor Uygulamalarının Marul Bitkisi ve Topraktaki Fosfor Hareketlerine Etkisi'" projesi ile kullanımı yaygın olan kimyasal ve organik gübrelerin uygun dozlarda kullanımına ve uygun olmayan dozların verimi artırmaktan çok olumsuz etkilere yol açabileceğine dikkat çektiler. Bu proje ile öğrenciler, hümik asit gibi organik düzenleyicilerin uygun dozlarının, kimyasal gübre kullanımını azaltıcı etkisi olduğu ve böylece toprak kirliliğini en aza indirilebileceği sonucuna ulaştılar.

Salgın dolayısıyla online gerçekleşiyor

Dünya çapında 1000'e yakın proje içinden seçilen finalist projeler, 26-28 Ekim'de 36. kez düzenlenecek olan prestijli organizasyonda jüri karşısına çıkacak. Öğrenciler, kanser araştırmalarından araç kazaları sonucu can ve mal kaybını azaltacak projelere, çevre kirliliğini azaltmaktan organik yapıştırıcıya kadar insanlık yararına birçok proje geliştirdiler. İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji'nden yapılan açıklamaya göre, Brezilya'nın Novo Hamburgo şehrinde düzenlenen, dünyanın en prestijli bilim olimpiyatları arasında gösterilen MOSTRATEC Bilim Olimpiyatları finalleri, bu yıl salgın dolayısıyla online gerçekleşiyor.

SARIYER POSTA