İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Fatih Projesi’ne teknik danışmanlık hizmeti verecek, siber güvenliği sağlayacak, Ar- ge faaliyetlerini yürütecek. Personelin eğitimi, çalışmaların denetimi, yazılım ve içeriklerin yürütülmesine de İTÜ katkı sağlayacak.


İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Milli Eğitim Bakanlığı ( MEB) Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (YEĞİTEK) arasında “İleri Teknoloji ve Fatih Projesi İşbirliği Protokolü” imzalandı. Buna göre, MEB’in eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla geliştirdiği Fatih Projesi’nin teknik danışmanlık, eğitim ve Ar-ge faaliyetlerine İTÜ Bilişim Enstitüsü destek verecek. Siber güvenlik, personelin eğitimi, bilgi güvenliği başlıklarında hizmet verilecek, öğretmenler eğitilecek.
İTÜ Ayazağa Yerleşkesi’nde yapılan protokol, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ve MEB YEĞİTEK Genel Müdürü Dinçer Ateş tarafından imzalandı.

"Farklı kurumlarla ortaklıklar devam edecek"


22117180Törende konuşan MEB YEĞİTEK Genel Müdürü Dinçer Ateş, projenin ne amaçla yapıldığına yönelik şu bilgileri verdi:
“Fatih Projesi ile 21’inci yüzyıl becerinin öğrencilere aktarılması oldukça önemli. Burada projenin paydaşlarını çoğaltmaya çalışıyoruz. Bilişim teknolojileri alanında öncü kurumların başında gelen, dünyada sayılı üniversitelerinden, deneyimi olan İTÜ’yü projeye katmak önemli. İTÜ paydaşlardan biri olacak. Projeye akademik güç katacak. Diğer üniversiteler ve farklı kurumlarla bu tür çalışmalar devam edecek. Proje ortak akılla yürütülecek. Çalışmanın alt başlıklarını Bakanlık, üniversiteyle birlikte oluşturacak. 100’e yakın bileşeni olan FATİH Projesi eğitim anlamında sadece donanım ve tablet projesi değil. Dünyanın en büyük altyapı sistemini kuruyoruz. Etkileşimli tahtalar, internet erişimi eğitim ortamlarına okullara ciddi ivme kattı. Öğrencilerin sürekli yetişmesine, gelişmelerine katkı sağlayacak çok bileşenli çalışma. Kısaca özetlenebilecek bir proje değil.”

"240 yıllık birikimi projeye aktaracağız"


İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ise törende şöyle konuştu:
“Fatih Projesi kapsamında bu işbirliği bünyesinde 240 yıllık bir kurum olan üniversitemiz elini taşın altına soktu. Başta siber güvenlik olmak üzere bilgi güvenliği konusunda gerekli desteği vereceğiz. Bu işe gönüllü olduk. Yıllardır var olan bilgi birikimini buraya aktaracağız. Bakanlığın bizi seçmesinden dolayı mutluyuz. Burada teknik şartnamelerin oluşturulması, testlerin yapılması, kalite süreçleri, personel eğitimi, yazılım geliştirilmesi gibi başlıklarda yer alacağız. Üniversitemizin markası burada yer alacak. Bu sayede işler daha hızlı ilerleyecek.”

İTÜ projenin şu aşamalarında destek verecek

-Yazılım faaliyetlerini yürütecek, içeriklerin sunulduğu portalların kullanışlılık testlerini yapacak.
-Bilgi güvenliği kapsamında kurum personeline sunulacak eğitimleri hazırlayacak ve personel eğitimlerini verecek.
-Yapılacak alımlara yönelik teknik şartnamelerin oluşturulması katkı verecek. Ara denetimlerin yapılması, ekspertiz, muayene ve kabul işlemleri, etki analizleri, kalite testleri ve bilimsel raporların hazırlanmasını sağlayacak.
-Teknik destek sağlanması, zafiyet ve sızma testlerinin yapılması ve gerekli önlemler konusunda danışmanlık hizmeti verecek.