Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'nin katılımıyla, Kâğıthane Belediyesi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve İGSAŞ işbirliği ile hayata geçirilen dünyanın en derin 2. Kapalı Dikey Tarım ve ARGE Merkezi'nin açılışı gerçekleştirildi.
Kâğıthane Belediyesi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve İGSAŞ işbirliği ile hayata geçirilen dünyanın en derin ikinci dikey tarım alanının açılışı Kâğıthane Kültür Merkezi binasında düzenlenen törenle açıldı. Açılış törenine Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir, Kâğıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin, İstanbul Tarım İl Müdürü Yavuz Karaca ile çok sayıda davetli katıldı.
“MERKEZLE SINIRLI KALMAYACAK”
Uygulama merkezinde kullanılan teknolojinin modern tarımın gelişmesine sağlayacağı katkılardan bahseden Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci; “Türkiye'de bir ilk olarak otoparkta tarım ürünleri üretmeye başladık. Anlatmaya çalıştığımız husus da şu; yani güneşi görmemize gerek yok veya bizim illa da toprak dememize gerek yok. Birden fazla katta raf sisteminde üretim yapabilen bir üretimin gerçekleştirilebildiği bir merkezi burada aslında ortaya koymaya çalışıyoruz. Bu sadece bu merkezle sınırlı kalmayacak. Bu merkezlerin sayısı artacak. Türkiye'de tarım sektörüne ve de bu alana bilhassa gençlerimizin ilgisini artırarak çekmek bizim için şu anda temel hedef olacak” dedi.
“DÜNYADA İKİNCİYİZ”
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir ise, “Kâğıthane Belediyesi'nin Kültür Merkezi binasının eksi 8. katında kurulan Dikey Tarım Uygulama Merkezi 275 metrekarelik alanda 20 dekara eşdeğer bir üretim sunmaktadır. Yüzde 95 su tasarruflu, yıl boyu üretim yapılan sıfıra yakın zırai ilaçlama ile kıvırcık ve fesleğen üretimi yapılmaktadır. Karbon ayak izini azaltmak için büyük bir adım atıldı. Doğal kaynaklarımız azalmakta ve insan ihtiyaçları artmaktadır. Bununla birlikte eko tarım, akıllı tarım ve dijital tarım sistemi hayata geçirilmek zorunda kalınmıştır. Bin yıldır sürdürülen tarım sektörümüz var. Tarım arazilerimizi teknolojik araçlarla işler hale getiriyoruz. Dünyada İngiltere'den sonra ikinci dikey tarım uygulaması yapan ülkeyiz. 700 metrekarelik bu merkez uzayda ve deniz altında tarım yapma olanağı sağlayan bir merkezdir. Kıvırcık, marul ve fesleğenle başlanılan dikey tarımla yüzde 95 az su oranı ile üretim gerçekleşmektedir. İlaçsız ve az su ile normal üretimin 40 katı daha fazla üretim yapılacak ve kentlerdeki ihtiyaç giderilecektir” diye konuştu.
“BİLİM IŞIĞINDA TARIM ÜRÜNLERİ ÜRETECEĞİZ”
Merkezin şehrin gıda ihtiyacını karşılamada büyük görev üstlendiğini söyleyen Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin şunları kaydetti; “Geçmiş yıllarda metropol şehirleri tarım konusunda tüketen konumdaydı. Bugün, Kapalı Dikey Tarım Uygulama ve ARGE Merkezi’ni hizmete açarak; İstanbul’u tarım konusunda tüketen değil, üreten bir şehir yapmak için büyük bir adım atıyoruz. Burası sayesinde, bilimin ışığında tarım ürünlerini üretebileceğiz. Şehrimizi tarım konusunda dışa bağımlı olmaktan kurtarmak için büyük bir adım atmış olacağız. Bir diğer sevindirici husus; tesisimizde kullanılan akıllı tarım teknolojilerinin tamamen yerli ve milli olmasıdır. Bundan 20-30 yıl öncesine kadar ülkemiz sadece tarım ve hayvancılıkla anılırken; bugün gelinen noktada yerli ve milli imkânlarla geliştirdiği teknolojisini tarıma uyarladığını görüyoruz. Tarımdan kopmadan; tarımı bilimle bütünleştirerek daha çok ürün elde edebilecek; dolayısıyla vatandaşlarımızın gıdaya daha kolay ve uygun fiyattan erişimini sağlamış olacağız.”
Konuşmaların ardından Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, merkezi inceleyerek ilk ürünlerin hasadını yaptı.