Lüks bir dekorasyonun en önemli unsurlarından biri olan havuzlar, yapıldığı yerin değerini ve önemini artıran alanların başında gelmekte.

Havuzlar, genellikle yüzme amaçlı olarak yapılsa da çoğu zaman dekoratif şekilde de tercih edilebiliyor. Bu kapsamda öncelikle havuz yapımına başlamadan önce hangi amaçla kullanılacağına dair karar verilmesi gerekiyor. Uygun koşulların sağlandığı her alana yapılabilen havuzlarda dikkatli olunması ve titizce yürütülmesi gereken bir süreç bulunmakta. İnşaat sırasında nelere dikkat edilmesi gerektiğinden havuz kenar seramiği gibi hangi malzemelerin kullanılması gerektiğine kadar detaylı bilgileri, sizler için hazırladığımız yazımızda bulabilirsiniz. 

HAVUZ YAPIMINA BAŞLAMAK İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER

Havuz yapımı için gerekli olan malzemeler, yapılacak olan havuzun türüne göre değişiklik göstermekte. Bunun yanı sıra havuzun yapılacağı yer de en az türü kadar önem arz ediyor. Ancak ilk olarak belirlemeniz gereken şey; tür olarak ne tarz bir havuz yapmak istediğiniz. Standart, termal, olimpik, masaj, terapi veya süs havuzu gibi birbirinden farklı seçenekler arasından seçim yapabilirsiniz.

Yüzme havuzlarının yapımında gerekli malzemeler büyük ölçüde benzerlik gösterirken, küçük dekoratif detaylar süreci birbirinden ayırmakta. Standart bir yüzme havuzu yapımı için gereken malzemelerin başında beton bulunuyor.

Bunun yanı sıra PVC boru, beton arası geçiş parçaları, çelik mala, sıva, şap, bitüm emülsiyonu ve seramik havuz yapımında kullanılması gereken malzemeler arasında sıralanıyor.

Havuz yapımı sırasında bu malzemelerin olabildiğince kaliteli seçmeye özen göstermelisiniz. Havuzun uzun ömürlü olması ve insan sağlığını olumsuz etkilememesi için malzeme kalitesi son derece önemlidir. 

HAVUZ YAPIMININ PÜF NOKTALARI

Havuz yapımı için önceden belirlenen alanın kazılması gerekiyor. Alan iyice kazıldıktan sonra tesisat döşemeleri işlemlerine hazırsınız demektir. Havuzun olmazsa olmazı olan tesisat döşemesi, asla hata kabul etmeyen bir süreç. Bu nedenle uzman eşliğinde yapılması tavsiye edilen tesisat döşeme işlemi, sonradan oluşabilecek maddi hasarların önüne geçilmesi açısından da önem arz etmekte. Tesisat döşendikten sonra beton içi işlemlerine geçiliyor. Bu süreç ile elektrik tesisatı olabildiğince birlikte yürütülmeli. Aydınlama ünitelerin elektrik tesisatıyla bağlanması ve beton dökülmesiyle birlikte havuz kabaca şeklini almaya başlayacaktır.

Havuz yapımında sırada sıva ve şap işlemleri karşımıza çıkıyor. Gerektiği kadar sıva yaptıktan sonra şap işlemini de tamamladığınızda havuzun yavaştan son hâline yaklaştığını fark edeceksiniz. Şimdi sırada izolasyon işlemleri var. İzolasyon malzemeleri ile havuz donatıldıktan sonra kaplama işlemine geçiliyor. Havuz içi aksesuarlarının da eksiksiz şekilde tamamlanmasının ardından geriye sadece havuzu test etmek kalıyor. 

HAVUZ DEKORASYONU NASIL OLMALI?

Havuz yapımı işlemlerinden sonra alanı dekore ederek modern bir görünüm yakalayabilirsiniz. Yüzme havuzunda kullanabileceğiniz dekoratif malzemelerinin başında havuz savak ızgaraları yer alıyor. Havuzunuzun büyüklüğüne göre alabileceğiniz savak ızgaraları her boyuta uygun olarak üretiliyor.

Havuzunuz eğer büyük bir bahçede ise çevresini dekoratif dolomit taşlarıyla süsleyebilirsiniz. Eğer çocuklu bir aileyseniz dolomit taşlarını büyük plastik veya ahşap saksılara yerleştirebilirsiniz.

Havuz dekorasyonun en önemli kısmı ise çevresindeki zeminde kullanılan malzemelerdir. Seramikler ile kaplanan havuz kenarlarının kaymaz özelliğe sahip olması oldukça önemlidir. Günümüzde farklı model ve yüzey tiplerine uygun olarak üretilen seramik çeşitleri arasından seçim yaparak bu işlemi kolaylıkla halledebilirsiniz.

Eğer ortama modern bir hava katmak istiyorsanız bambu setleri değerlendirebilirsiniz. Havuzun çevresine yerleştireceğini bu bambu sepetler, yeşille mavinin eşsiz uyumunu gözler önüne seriyor. Havuzlarında renkli detaylar isteyenler için ise ışıklı su şelaleleri öne çıkıyor. Led ışıkla aydınlatılan şelaleler, havuz kenarına monte edilebiliyor.