Uzman Diyetisyen Sevdenur Yetkin Sarıyer Posta okuyucuları için, kış aylarında soğuk algınlığından korunmak ve bağışıklık siteminin güçlenmesi için sağlıklı beslenmenin ipuçlarını paylaştı.
Son zamanlarda artan soğuk algınlığına ilişkin sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çeken Sevdenur Yetkin, “Özellikle kış aylarında soğuk algınlığından korunmak ve oluşabilecek semptomları en aza indirmek için sağlıklı beslenme alışkanlıklarının benimsenerek bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerekmektedir. Bu süreçte mevsimine uygun sebze ve meyve tüketimini artırmak, egzersiz yapmak, ideal vücut ağırlığında olmak, düzenli uyumak, sigara, alkol ve stresten uzak durmak, prebiyotik ve probiyotik tüketimini artırmak, doymuş yağ asitlerini, rafine karbonhidratları ve şeker tüketimini ise en aza indirerek Akdeniz tipi bir diyet modelini benimsemek bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olmaktadır” dedi.
HAFTADA 2 GÜN SOFRADA OLMALI
Omega-3 ve Omega 6 kullanımının önemine değinen Yetkin, “Araştırmalarda, Omega-3’ün yetersiz alımının aksine Omega 6’nın ise gereğinden fazla tüketildiği görülmektedir. Özellikle Omega-6/Omega-3 yağ asitlerinin ideal bir denge ile alınması gerekmektedir. Bu dengenin ise en az 5, en fazla 10 gr Omega 6 yağ asitine karşılık, 1 gr Omega 3 yağ asidi alınmasıyla sağlanabileceği Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından belirtilmiştir. Özellikle balık ve deniz ürünlerine haftada 2-3 kez sofralarımızda yer verilmesi çok kıymetlidir” ifadelerini kullandı.
C VİTAMİNİ YÖNÜNDEN ZENGİN
Uzman Diyetisyen Yetkin, “Besinlerde bulunan en önemli antioksidanlar vitaminler, polifenoller ve flavonoidlerdir. Beta karoten bol miktarda havuç, patates ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunurken; kırmızı biber, kivi, brokoli, çilek, portakal ve limon gibi besinler de C vitamini yönünden oldukça zengindir. Beslenmemizde bulunması gereken en önemli antioksidanlardan birisi de E vitaminidir. En önemli kaynakları ise fındık, badem gibi yağlı tohumlar, bitkisel yağlar ve ıspanak, brokoli gibi sebzelerdir” diye konuştu.
ENFEKSİYONLARI ÖNLÜYOR
D vitaminin önemli olduğunu vurgulayan Yetkin, “Kış aylarında güneş ışığından yeterli oranlarda faydalanılamadığı için ciltte 7-dehidrokolesterol düzeyleri düşerek D vitamini seviyelerinin azaldığı saptanmıştır. D vitamininin ana kaynakları güneş ışığı ve diyettir. D vitamini ihtiyacının yüzde 90’ı güneş ışığı ile alınarak vücutta sentezlenmektedir. Diyetle ise yalnızca yüzde 10’unun karşılandığı bilinmektedir. D vitamininin besin kaynakları ise başta karaciğer, yumurta sarısı ve tereyağıdır. Özellikle kış ayında görülen D vitamini eksikliklerinin viral enfeksiyonlarla ilişkisi olduğu bilinmektedir. D vitamini düzeyleri yeterli olduğunda pnömoniye neden olan sitokin fırtınası riskinin ve solunum yolu enfeksiyonlarının azaldığı görülmüştür” dedi.
HASTALIK SÜRESİNİ AZALTIYOR
“Yapılan çalışmalar, çinkonun soğuk algınlığına ve gribe yakalanma riskini ciddi düzeyde azalttığı görülmüştür” diyen Yetkin, “Özellikle hastalık semptomlarının şiddetini azaltarak, hastalığın süresini yaklaşık iki gün kısalttığı gözlemlenmiştir. Çinko kaynakları ise kümes hayvanları, kırmızı et, peynir, kabak çekirdeği, fındık, susam, mercimek ve fasulye gibi besinlerdir” diye konuştu.
İMMÜN SİSTEMİ GÜÇLENİYOR
Yetkin, “Prebiyotikler kolondaki bakterilerin aktivitesini artıran sindirilemeyen fermente karbonhidratlardır. En önemli prebiyotik kaynakları ise kuru baklagiller, soğan, sarımsak, bezelye, pırasa, kuşkonmaz ve muz bu besinlere örnek olarak verilebilir. Probiyotik adı verilen canlı mikroorganizmaların ise yeterli oranlarda alımı ile konakçının sağlığı olumlu bir şekilde etkilenmektedir. İmmün sistemin güçlendirilmesini sağlayan Probiyotiklerin en önemli kaynakları ise fermente peynir, yoğurt, turşu, kefir ve tarhanadır” dedi.
SAĞLIKLI UYKU
Uykunun bağışıklık sistemindeki önemine dikkat çeken Sevdenur Yetkin, “Yetersiz uykunun da bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkilediği ve hastalıklara yakalanma hızını daha çok artırdığı bilinmektedir. Kaliteli bir uyku için özellikle akşam yemeğinde serotonin ve melatoninden zengin besinlerin tüketilmesi çok önemlidir. Bu besinlere örnek olarak yeşil yapraklı sebzeler, muz, kiraz, yulaf ve badem gibi yağlı tohumlar örnek verilebilir. Süt ve süt ürünleri gibi proteinler uykuyla pozitif ilişkili olan triptofanın temel kaynaklarıdır” diye konuşarak son olarak şunları kaydetti; “Kişinin gereksinimlerinin karşılandığı ve organizma için yeterli enerjinin yanında gerekli besin öğelerinin de alınarak bağışıklığın güçlendirilmesidir. Bağışıklığı güçlü olan kişinin hastalıklara yakalanma riski azalır, kendini hem bedenen hem de ruhen iyi hisseder ve yaşamdan keyif almaya başlar.”