Sarıyer Belediye Meclisi’nin Mayıs ayı son toplantısı Başkanvekili Hüseyin Coşkun’un başkanlığında gerçekleşti. Oturuma belediyenin 2018’e ait gelir - gider tablosu damga vurdu.

Meclis oturumuna; AK Parti, CHP ve MHP meclis üyeleri, CHP Sarıyer İlçe Başkanı Sevim Yalınkılıç, İYİ Parti Sarıyer İlçe Başkanı Taner Tayfur, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. Alt komisyonlardan gelen 6 madde oylanarak Meclis’ten geçti.

AK Parti’den o maddeye ret oyu

Toplantıda 2018 kesin hesap cetveli hakkında bütçe ve hukuk komisyonu müşterek raporu ile ilgili konuşan AK Parti Meclis Üyesi Salim Kain, “Geçtiğimiz ay yapılan oturumda faaliyet raporu için çok kötü yönetilen ve borç batağındaki belediyenin rakamlarını geniş çaplı ortaya koymuştuk. Belediyenin 2018 yılı itibariyle iştiraklar hariç borcu 590 milyon lira, iştiraklar dahil bu rakam 600 milyonu geçiyor. Ayrıca banka kredilerinden kısa vadede 7 milyon 565 bin, uzun vadede 24 milyon 370 bin TL borç var. Bunların yanı sıra faiz giderleri 4 milyon 334 bin TL. 2018 sonu itibariyle de bütçe geliri 322 milyon, bütçe gideri 377 milyon TL. Yani 55 milyon TL bütçe açığı var. Sarıyer Belediyesi’nin geçtiğimiz yılsonu itibariyle alacaklı olduğu vergi geliri 137 milyon TL. Belediye bu vergileri toplayamadı ancak buna rağmen bankadan 32 milyon TL kredi kullandı. Diğer bir konu ise bankalardan yapılan borçlanmalarda ödenen faiz giderlerinin her yıl bütçenin belli bir kısmını oluşturduğu görüyoruz. Ayrıca hukuk işleri 2018 yılında 1 milyon 250 bin TL harcayacağını öngörmesine rağmen, 7 milyon 200 bin TL daha ek ödeme aldı. Bu da belediyenin davalarla boğuştuğunu, işlerin iyi gitmediğini ve belediyeyi daha zor süreçlerin beklediğini görüyoruz. Çok kötü bir şekilde yönetilen mali tablo, harcamaya yönelik bilanço ve ‘diğer’ kelimesi adı altına gizlenen gelir – gider kalemleri dolayısıyla AK Parti grubu olarak bu maddeye ret oyu veriyoruz” ifadelerini kullandı.

CHP’li Günel’den AK Parti’li Kain’e cevap

AK Parti Meclis Üyesi Salim Kain’in konuşmasına cevap vermek için söz alan CHP Meclis Üyesi Nizamettin Günel, “Sarıyer Belediyesi’nin alacaklı olduğu vergilerin bir kısmının neden tahsil edilemediği sorusunu asıl Cumhuriyet Halk Partisi grubu sormalıdır. Çünkü iktidar partisi her yıl vergi affı çıkarıyor. Bunu gören borçlu ‘belediyeye gidip borcumu neden ödeyeyim?’ diye düşünüyor. Buna rağmen 377 milyon TL’lik alacaktan 322 milyon TL tahsilat yapmak ciddi anlamda başarıdır. Kendi belediyelerinize baktığınızda ne kadar başarısız bir durumun olduğunu görüyorsunuz. 2008 yılından itibaren devraldığımız borcun 90 milyon Dolar olmasına rağmen bugünkü kur ile çarpıldığında neredeyse denk durumda. Bunun akabinde böyle bir belediye binası, hemen yanında devasa kültür merkezi, müze, kreş ve semt evleri gibi hizmetler hayata geçirildi” diye konuştu.

Oturumda söz alan diğer meclis üyeleri de içerisinde bulunduğumuz Ramazan ayı ve yaklaşan Ramazan Bayramı ile ilgili temennilerini dile getirdi.