İstanbul'un balık ihtiyacının yüzde 40'ını karşılayan Sarıyer'deki balıkçılar tepkili. Konuyla ilgili Sarıyer Posta Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulunan İstanbul Balık üreticiler Su Ürünleri Kooperatif Başkanı İlyas Torlak, "Her fırsatta balıkçılar olarak biz denetleniyoruz fakat olta balıkçıları göz ardı ediliyor" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Sarıyerli balıkçılar, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Sarıyer İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından aralıksız denetlenirken, sahil şeridinde avlanan amatör balıkçıların denetlenmemesine sitem ediyor.

"KANUNDA BOŞLUK YOK, DENETİMDE SIKINTI VAR"

İstanbul Balık üreticiler Su Ürünleri Kooperatif Başkanı İlyas Torlak, "Her 4 yılda bir Türkiye'de balıkçılıkla ilgili tebliğler yayınlanır. Bunlardan biri ticari balıkçılıkla, diğeri de amatör balıkçılıkla ilgili. Avlanma ile ilgili denetimler her iki gruba da aynı şekilde yapılır. Su Ürünleri Kanunu'nda Tarım ve Orman Bakanlığı teşkilatında bakanlığı birimler, ayrıca jandarma polis, belediye zabıtası, köy muhtarları, köy koruyucuları bu tebliğlerin uygulanması hususunda denetim yetkisine sahip olduğu belirtiliyor. Kanunda boşluk yok fakat denetimde sıkıntı var. Ekmeğini denizden kazanan balıkçılar olarak biz diyoruz ki balık halleri, balıkçı tekneleri bu kadar denetlenirken, boyutu kurallara uygun olmayan balıkları avlayanlara 1380 sayılı yasaya göre ceza kesiyorsunuz da olta balıkçılığı yapanlara neden denetim yapmıyorsunuz? Ticari denizcilik ile ilgilenen balıkçılar bin 380'den 6 bin lira ceza yiyor ve bu ruhsatına işliyor. Fakat yıllardır sahillerdeki bu mezbelelik gündeme gelmiyor. Orada Boğaz'dan akış yapan her türlü balık avlanıyor. Belli boyutta olması gereken balıklar yavruyken tutuluyor. Balıkçıları bu kadar denetliyorsunuz da onları neden göz ardı ediyorsunuz? Hafta sonu vakit geçirmek için balık tutmaya gelenler ile bir sorunumuz yok. Bizim en büyük sıkıntımız olta balıkçılarına yapılmayan denetim" ifadelerini kullandı.

"AMATÖR BALIKÇILAR NEDEN DENETLENMİYOR?"

Torlak, "Bazı vatandaşlarımızdan da bize 'siz de denizlerde ayrım yapmadan balık avlıyorsunuz, denizi kuruttunuz' diye tepkiler geliyor. Bu konuda bazı arkadaşların yaptığı yasa dışı avlanma nedeniyle haklı olabilirler. Fakat bunu yapan arkadaşlar en ağır şekilde ceza yiyorlar, sık sık denetleniyorlar. Peki, sahillerde avlanan amatör balıkçılar neden denetlenmiyor? Ayrıca bu denetimi yalnızca ilgili kurumlar değil, biz de kendi aramızda yapıyoruz. Gerekli uyarılarımızı tüm balıkçılara iletiyoruz. Fakat biz yargı müessesi değiliz. Sadece uyarımızı yaparız. Ceza kesmek yetkili makamlarındır" diye konuştu.

"KIYIDA AVLANMAK YASAK DEĞİL"

Doğru bilenen yanlışları anlatan Torlak, "Toplumda doğru bilinen fakat aslında yanlış olan bir konuya açıklık getirmek istiyorum. 'Balıkçılar kıyılara ağ sarıyor' deniyor. Doğru balıkçılar bunu yapıyor. Ancak yayınlanan bu tebliğlerde avlanma yasakları kıyı ile alakalı değil, derinlik mesafesi ile alakalı. İnsanlar bunu yanlış biliyor. Koca tekneler kıyıya 20 metre kala ağ sarıyor diyorlar. Boğaz'da ilerledikçe bir anda çok derine gelebilirsin. Bir an da derinlik artar. Kıyıdan 10 metre açıkta avlanma derinliği sınırı 24 metre. Ama orada 30 metre var. Baktıklarında kıyıdan 10 metre ileride avlanınca tepki gösteriyorlar. Fakat derinlik statüye uygun. O yüzden kanuna aykırı bir şey yok. İsterse kıyıya 1 metre kala ağ sarar" dedi.

SARIYERLİ BALIKÇILARDAN İSKELE TALEBİ

Sarıyerli balıkçıların sorunlarını dile getiren Torlak, şunları söyledi: "Türkiye genelinde olduğu gibi Sarıyer'de balıkçı filosu her geçen gün artıyor. Dolayısıyla sorunlar da aynı oranda artıyor. Bunların başında balık hali, barınma ve yanaşma sorunu geliyor. Bununla ilgili 4 yıl önce Kireçburnu'nda iskele talebimiz olmuştu. Fakat kabul görmedi. Vatandaşlardan gelen şikayetlerden biri de balıkçı teknelerinin demir korkuluklara halat bağlamasıyla ilgili. Zaman zaman o demirleri koparttığı için haklı olabilirler. Ancak bu teknelerde bir yere yanaşacak. Sahilde teknelerin yaşanacağı kaç yer var? Sahil Güvenlik'in nasıl bir iskelesi varsa balıkçılar için de 50 metrelik bir iskelenin yapılmasını istedik. Tüm işlerini oradan halletsin dedik. Ancak olumlu cevap alamadık."

SARIYER POSTA GAZETESİ