24 Temmuz 1923 yılında imzalanan ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilelebet payidar kalmasını sağlayacak olan Lozan Barış Antlaşması’nın 98. yıl dönümü, bu yıl da Sarıyer Merkez'de kutlandı.

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Sarıyer Lozan Mübadilleri Derneği ve Sarıyerliler Derneği tarafından Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen etkinliğe; CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, ADD Sarıyer Şube Başkanı Fahrettin Serdaroğlu ve yönetim kurulu üyeleri, ÇYDD Sarıyer Şube Başkanı Gül Çağlayan ve yönetim kurulu üyeleri, Sarıyer Lozan Mübadilleri Derneği Başkanı Zehra Filiz Yerebasmaz ve yönetim kurulu üyeleri, Sarıyerliler Derneği Başkanı Hayati Kaptanoğu ve yönetim kurulu üyeleri, CHP Sarıyer İlçe Kadın Kolları Başkanı Sunay Sevinç, CHP Sarıyer İlçe Başkan Yardımcısı Metin Güner ve yönetim kurulu üyeleri, İYİ Parti Sarıyer İlçe Başkan Yardımcısı Filiz Çaha Caca ve yönetim kurulu üyeleri, Emirgan'ı Sevenler Derneği Başkanı Cafer Hergünsel, Sarıyer Spor Kulübü Genel Sekreteri Bayramali Koçoğlu, Sarıyer Belediye Meclisi üyeleri, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

"LOZAN, KURTULUŞ MÜCADELESİNİN NİHAYETE ERDİĞİ TARİHTİR"

İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, " Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Sarıyer Lozan Mübadilleri Derneği ve Sarıyerliler Derneği'ne, Türkiye Cumhuriyeti'nin tapusu olarak kabul ettiğimiz Lozan Barış Antlaşması'nın 98. yıl dönümü dolayısıyla düzenledikleri etkinlik için teşekkür ediyorum. Lozan, Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkarak başlattığı ulusal kurtuluş mücadelesinin nihayete erdiği tarihtir. Lozan, genç cumhuriyetin tüm dünya tarafından varlığının kabul edilmesidir. Lozan, ülkemizdeki kapitülasyonların kaldırılarak Kabotaj Bayramı'na gidilen süreçtir. Lozan, cumhuriyete, demokrasiye, insan haklarına dayalı, kadın-erkek eşitliğine dayalı bir ülkenin dünyaya ilan ettiği anlaşmadır. Eğer cumhuriyet sonsuza kadar yaşayacaksa Lozan Barış Antlaşması'nı delme girişimlerine, hafifletilmeye çalışılmasına, tartışmaya açılmasına karşı dik durmalıyız" diye konuştu.

"VATAN İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ"

ADD Sarıyer Şube Başkanı Fahrettin Serdaroğlu, "Tarihin tüm izlerini silmeye çalışıyorlar. Statlardan Atatürk adını kaldırıyorlar. Yeni bir toplum yaratmaya çalışıyorlar. Atatürk'e laf söyleyemeyenler Lozan ve İsmet İnönü ile Atatürk'e vurmaya çalışıyorlar. Kıbrıs'ın kurtuluşunun 47. yılında düzenlenen törende Kıbrıs'ı alan Bülent Ecevit ve Necmettin Erbakan'ın adını dahi anmama hafifliğini gösterenleri kınıyorum. Aramızda Kıbrıs Gazisi Hacı Mehmet Bayraktar var. Kıbrıs'ı bu arkadaşlarımız aldı. Sen kimsin ki o kahramanların adlarını anmıyorsun? Lozan'ı da, Montrö'yü de, Kabotaj'ı da, tüm ulusal günlerimizi yok etmeye çalışıyorlar. Lozan'a karşı olmak vatana karşı olmaktır. Fakat biz direneceğiz. Korkmak yok. Sonuna kadar bu vatan için mücadele edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"LOZAN, KURTULUŞ MÜCADELESİNDEN CUMHURİYETE GİDEN BİR KÖPRÜDÜR"

CHP Sarıyer İlçe Başkan Yardımcısı Metin Güner, "Parçalanmış bir imparatorluktan çağdaş bir devlet yaratan ve bu devletin kuruluşunu oluşturan Lozan Barış Antlaşması'nın zafer olduğunu anlamak için TBMM hükümetinin kabul etmediği, ancak İstanbul hükümetinin imzaladığı Sevr Antlaşması'na bakmak yeterli olacak. 1 asır önce Türkiye'yi laik ve demokratik cumhuriyet rejimi ile yönetmeye hazırlanan kadrolar, cepheden cepheye koşmanın tüm yorgunluğuna, ülkenin içinde bulunduğu imkansızlık ve yoksulluğa rağmen ulusal sınırları belirlenmiş, geçmiş ile hesaplarını kapatmış ve bölgesinde yeniden kendi ayakları üzerinde durmayı hedeflemiş bir devlet kurmanın kararlılığı içindeydiler. Lozan aynı zamanda kurtuluş mücadelesinden cumhuriyete giden bir köprü oldu. Cumhuriyetin temel değerleriyle uyum sağlayamayan ve hazımsızlıklarını her fırsatta dışa vuran kimi çevreler, Lozan'ı küçümse gayreti içerisindeler. Yeni Sevr dayatmalarının ve milletimizi ayrıştırma planlarının yapıldığı bu günlerde Lozan Barış Antlaşması'na ve cumhuriyetimizin kazanımlarına hepimizin sahip çıkması gerekiyor. Lozan'ı sahiplenmek cumhuriyeti sahiplenmektir" şeklinde konuştu.

"LOZAN, TÜRK MİLLETİ'NE HAZIRLANAN SUİKASTIN YIKILIŞINI İFADE EDİYOR"

İYİ Parti Sarıyer İlçe Başkan Yardımcısı Filiz Çaha Caca, "1. Dünya Savaşı'nın ardından yenilgiye uğrayan Osmanlı İmparatorluğu, Avrupa devletlerinin eline geçmiş ve Osmanlı toprakları  işgal edildi. Dış borçlar, Boğazlar sorunu, Türk-Yunan çatışması ile birçok sorunu çözmüş ve ülkemizi sömürgecilerden kurtarıldı. Lozan onur ve yaşam güvencemizdir. Lozan, Osmanlı'nın kapanıp Türkiye'nin açıldığı, yeni devletin tapu senedidir. 1. Dünya Savaşı'nı sona erdiren tek antlaşmadır. Görüşmeleri yapan İsmet İnönü Lozan'a gittiğinde 38 yaşındaydı. O yaşa kadar savaş meydanlarında yer aldı. İlk sivil çalışması da Lozan Barış Antlaşması oldu. İnönü kendisine 'burada bayrak asma. Ermeni çeteleri kol geziyor' diyenlere aldırmayarak aracına bayrak takmaya devam etti. Diğer ülkeler tarafından sıkıştırıldığında 'ben diplomatik cilveleşmeleri bilmem. 1 saat sonra savaşa tutuşmayı bilirim' diyerek taviz vermedi. Lozan, Türk Milleti aleyhine yüzyıllardan beri hazırlanan ve Sevr Antlaşması ile tamamlandığı zannedilen büyük bir suikastın yıkılışını ifade eden bir belgedir" dedi.

"TÜRK TARİHİNDE BİR DÖNÜM NOKTASIDIR"

Sarıyer Lozan Mübadilleri Derneği Başkanı Zehra Filiz Yerebasmaz, "Mustafa Kemal Atatürk, Nutuk'ta Lozan Barış Antlaşması'nı benzeri görülmemiş siyasi zafer olarak tanımlıyor. Bunun anlamını bugün iyice kavramamız gerekiyor. Bu diplomatik zaferin temelini ulusumuz, Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kazandığı Kurtuluşu Savaşı'ndan itibaren oluşturdu. Türkleri tarih sahnesinden silmek isteyen emperyalist güçler karşısında kale gibi direnç gösteren, müzakereleri diplomatik başarıyla sonlandıran, İnönü Savaşlarının kahramanı İsmet İnönü'nün katkısını unutmamak gerekiyor. Bizler de her yıl döneminde olduğu gibi bu yıl da Lozan'ın Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin tapusu olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Atatürk'ün, dönemin en güçlü ülkelerine diz çöktürdüğü bir antlaşmadır. 1. Dünya Savaşı'nda yenilgiye maruz kalan Osmanlı hem ekonomi hem siyasi hem de askeri olarak batılı ülkelerin hakimiyetine girmiş, vatan toprakları dört bir koldan işgal edilmişti. Ulus olarak can, mal, namus ve inanç güvenliğimiz tehdit altındaydı. Lozan ile kaybedilen Anadolu sınır toprakları yeniden belirlendi, Türkiye Cumhuriyeti Devleti tanındı. Lozan, Türk tarihinde bir dönüm noktasıdır" diye konuştu.

Törenin sonunda ADD Genel Merkezi'nin basın açıklaması Mehmet Kılınç tarafından okundu.

SARIYER POSTA GAZETESİ