Sarıyer Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’ne bağlı Çevre Koruma ve Denetim Birimi ekipleri, Sarıyer’de bulunan restaurant ve lokantalara yapılan rutin denetimler devam ediyor.

Koruma ve Kontrol Müdürü Ali Güneş, Zabıta Amiri Tuncay Zaman ve zabıta ekipleri tarafından yapılan kızartmalık yağ kontrolünde yasal sınırları aşan işletme sahipleri bilgilendirildi.

“Sarıyer denetimlerde ilk 5 ilçe arasında”

Denetim ile ilgili açıklamalarda bulunan Koruma ve Kontrol Müdürü Ali Güneş, “Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü olarak Çevre Koruma ve Denetim Birimi oluşturduk. Ekip çalışması son derece önemli. Bu denetimleri yaparak örnek olacak bir çalışmaya eşlik ediyoruz. Aynı zamanda toplumun bilinçlenmesine ve farkındalığına hizmet ediyoruz. Bu uygulama düzenli olarak yapılıyor. Sarıyer bu konuda 39 ilçe içerisinde denetimlerde ilk 5 belediye arasında yer alıyor. İki farklı kızartmalık yap ölçümü yaptık. Bazı işletmelerde ilki verilere uygun, polar seviyesi 6 idi ve kullanılabilirdi. Bazılarında ise bu rakam 25 ve üzerindeydi. Bunun zararlarını işletme sahiplerine ve mutfak personeline anlatacağız. Bundan sonra böyle olmaması gerektiğini bilecek ve bu konuya daha fazla önem verecekler” diye konuştu.

“Amaç ceza değil, bilinçlendirmek”

Yapılan denetimler hakkında önemli bilgiler veren Güneş, “Denetimleri iki aşamada yapıyoruz. Bunun ilk ayağı cezalandırma değil, uyarmak ve bilinçlendirmek. Bilgilendirmelerin içeriği de son derece basit. Kızartmalık yağlar 2 ve üzerinde kullanıldığı zaman içerisindeki kimyasal ve fiziksel yapısı bozuluyor. Elimizde ki elektronik cihazlar ile yaptığımız analiz sonrasında eğer polar seviyesi 25 ve üstünde ise kanserojen etkisi yaratan bir yapıya dönüşüyor” ifadelerini kullandı.

Atık yağlar doğa düşmanı

Kızartmalık yağların canlılara büyük zarar verdiğini belirten Güneş, “Atık yağlar gelişi güzel doğaya döküldüğü zaman yer altı sularına veya denizlere ulaştığı zaman suda yaşayan canlılara zarar veriyor. Eğer lavaboya dökülseydi bu kez giderleri tıkayacak ve alt yapı maliyetini arttıracaktı. 1 lt atık kimyasal yağ, 1 milyon lt suyu kirletiyor. Dolayısıyla biz bunların toplanmasını sağlayarak biyodizele gitmesini sağlıyoruz. Biyodizelde EPDK’nın verdiği kararla binde 5 gibi bir oranda akaryakıt içerisine katarak bunu faydalı hale getirilmesini sağlıyoruz” şeklinde konuştu.