Sarıyer sağlık sektöründe yıllardır başarı ile hizmet veren Yeniköy Tıp Merkezi’nin uzman kadrosuna katılan Prof. Dr. Fikret Çetin, kulak - burun - boğaz sağlığı hakkında gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

Türk Onkoloji Vakfı Nurhan Kocabıyık Yeniköy Tıp Merkezi, tecrübeli kadrosu, modern sağlık ekipmanları ve güler yüzlü hizmeti ile yalnızca Sarıyer’e değil tüm İstanbul’a şifa olmaya devam ediyor.

Hayatını bu mesleğe adamış Profesör

30 yıldır bu mesleği severek yaptığını anlatan kulak – burun – boğaz doktoru Çetin, “Yeniköy Tıp Merkezi bünyesine yeni katıldım. Mesleğimde 30 yılı devirdim ve hala ilk günkü kadar heyecanlıyım. Hayatımı bu mesleğe adadım. Tıp merkezimizde hastalarımıza talepleri doğrultusunda üst düzey sağlık hizmeti veriyoruz” dedi.

“Kulak mantarı yaz aylarının en yaygın hastalığı”

İnsan vücudunda kulağın çok önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Çetin, “Kulak mantarı yaz aylarının en yaygın hastalıklardan biridir. Kulak kiri normalde hepimizde olması gereken sağlıklı kulağın salgısıdır. Toplum nezdinde sanıldığı gibi kötü bir şey değildir. Kulağı koruyan bir yapıdır. Kulak yolunu örten cilt, ince ve hassastır. Kulağımızı temizlerken kemik kanalının üstündeki cildi yırtarsak, tahriş edersek ağrı hissederiz. Eğer cildi yırtarsak dış kulak yolundaki bakteriler, mikroplar cilt altına iner, kulağımızın iltihaplanmasına ve orta kulak iltihabına neden olabilir. Kulak çöpleriyle kulağımızı temizlemeye kalkarsak, dışarı atılmak üzere olan salgıyı, daha ileriye doğru atarız. Kulak bunu 'bir miktar salgı azaldı' gibi algılar ve onu tamamlamak için biraz daha fazla salgı yapar. Böylece kulağımızda kirle dolma durumu ortaya çıkabilir” uyarısında bulundu.

Kulak mantarının en önemli belirtileri kaşıntı ve akıntı

İnsan vücudunda mikropların en çok yerleştiği bölgenin kulak olduğunu ifade eden tecrübeli Doktor: “Lizozim maddesi, kulağı bakterilere, mantarlara karşı koruyor. Duş aldıktan sonra kulağı havluyla kurulamak yeterlidir. Deniz ve havuzdan sonra kulak mantarı kulağımızın içerisine kolaylıkla yerleşebiliyor. En önemli belirtiler kaşıntı ve akıntıdır. Bunun tedavisi ve temizlenmesi kulak – burun – boğaz doktoru tarafından temizlenmelidir” diye konuştu.

“Burun beynin giriş kapısıdır”

İnsan burnunun çok hassas yaratıldığını söyleyen Prof. Dr. Fikret Çetin şu uyarılarda bulundu: “Tırnak uçları en önemli mikrop taşıyıcı materyalleridir. Burnumuz ile fazla uğraşmamak gerekiyor. Çünkü burun beynin giriş kapısıdır. Burunda ki herhangi bir bakteri kolaylıkla üst yapılara doğru ulaşabilir.”

“Her insanın burnunda et vardır”

Toplum içinde horlayan insanlara ‘burnunda et var o yüzden horluyorsun’ dendiğini hatırlatan Prof. Dr. Çetin, bunun doğru bir yorum olmadığını belirtti ve ekledi: “Her insanın burnunda et vardır.” Çetin açıklamasını şöyle sürdürdü: “Her horlayan kişiye burnunda et var demek doğru değil. Çünkü her insanın burnunda et vardır. Sağlıklı bir insanın 3 sağda 3 solda olmak üzere burnunda toplam 6 et parçası vardır. Ancak o etler bazı insanlarda çok büyük. Bu durum daha çok bir şeye alerjisi olan insanlarda olur.