Covid-19'un ağır hasar bıraktığı organların başında kalp geliyor. Özellikle kalp hastalarının Covid-19'u ağır geçirdiğini söyleyen uzmanlar, salgın sürecinde kalp hastalığına zemin hazırlayacak risklere karşı da önemli uyarılarda bulunuyor.

Prof. Dr. Timur Kaynak, hipertansiyon, diyabet, obezite, sigara, yüksek kolesterol, egzersiz yapmamak, sağlıksız beslenmek ve ailede kalp hastalığı hikayesi olmasını kalbin düşmanı 8 risk faktörü olarak sayabileceklerini belirtti.

"Sağlık bilinci büyük önem taşıyor"

"Kalp hastası olmak kader değildir" diyen Kaynak, "Kalp hastalığı riskini oluşturan faktörlerden uzak durursak kalp hastalığını önleyebiliriz" dedi. Bu tabloyu değiştirebilmenin mümkün olduğunu vurgulayan Timurkaynak, 8 risk faktörüne dikkati çekerek, kalbi koruyacak önerilerde bulundu. Kalp sağlığı için yapılması gerekenlerin, aslında tüm vücudu ve sağlığı korumak için yapılması gerekenler ile aynı olduğunu belirten Timurkaynak, şunları kaydetti: "Kalbimize iyi bakmak aslında sanıldığından çok daha kolay. Unutulmamalıdır ki kalp hastası olmak kader değildir. Kalp hastalığı riskini oluşturan faktörlerden uzak durursak kalp hastalığını önleyebiliriz. Bu noktada sağlık bilinci büyük önem taşıyor. Bu bilincin yüksek olması kalp hastalığı, felç, böbrek yetmezliği gibi hastalıklardan korur. Tüm dünyada yaşanan Kovid-19 salgını, sağlığımıza daha fazla dikkat etmemiz gerektiğini öğreterek düzenli sağlık kontrollerinin önemini gözler önüne serdi. Kronik hastalığının yanında kalp hastalığı olan bireylerin Kovid-19'u daha zor atlattığı görülürken, uzun bir yaşamın sırrının sağlıklı kalpten geçtiği gerçeği her geçen gün biraz daha önem kazandı. Sağlıklı beslenme, spor, düzenli kontrollerle damarlarımızı ve kalbimizi genç tutmak hiç de zor değil."

SARIYER POSTA GAZETESİ