Denta Vita Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nden Diş Hekimi Berk Göl, bembeyaz dişler sağlıklı gülüşlere sahip olmak isteyenlerin neler yapması gerektiğini gazetemizle paylaştı.
Ağız sağılının yanı sıra estetik görünüşte çok etkili olan diş rengindeki beyazlık hepimizin önem verdiği bir durum. İşte bunun için Sarıyer merkezde yıllardır hizmet veren Denta Vita Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nden Diş Hekimi Berk Göl sağlıklı ve bembeyaz dişlere sahip olmak için neler yapılması gerektiğini anlattı.

DİŞ BEYAZLATMA NEDİR?

Dişlerin yıllar içerisinde yiyecekler, içecekler (Kahve, çay, şarab vb.) ve sigara tüketimi nedeniyle beyazlıklarını kaybedebildiğini belirten Diş Hekimi Berk Göl, “Bu durumu düzeltmek için diş beyazlatma işlemi yapılabilir. Diş beyazlatma işlemi porselen kaplamalarla karşılaştırıldığında kolay, güvenilir, ekonomik ve dişler aşındırılmadığı için daha koruyucu bir işlemdir.”dedi.

LEKELENME VE RENK DEĞİŞİMİ NEDEN OLUR

Dişlerde lekelenme ve renk değişiminin nedenleri üzerinde duran Berk Göl, “Diş rengi, göz rengi ve saç rengi gibi kişiye özgüdür. Dişin içerdiği elementlerin birbirine göre oranı dişin rengini belirler. Mine yüzeyi gözle görülmeyen küçük delikli bir yapıya sahiptir. Bu nedenle dişin doğal rengi zaman içerisinde dış etkenlerden etkilenerek değişebilir.”bilgisini verdi.

BEYAZLATMA SONUÇLARI

Zaman içinde oluşan sarı ve hafifçe kahverengi renkleşmelerin beyazlatmada en iyi sonucu verdiğini ancak koyu kahve, mavi-gri renklemeler de ise dişin en derin yapılarına yerleşmiş zor beyazlatılan renkleşmeler olduğunu anlatan Göl, “Bu tür renkleşmeler genellikle dişin gelişimi esnasında tetrasiklin gibi antibiyotiklerin kullanımı sonucu oluşurlar ve istenilen sonucun elde edilmesi için beyazlatma seans sayısının artırılması gerekebilir.”ifadelerini kullandı.

TEDAVİ NASIL UYGULANIR?

İki tip tedavi yöntemi olduğunu hatırlatan diş hekimi Göl, şöyle devam etti: “Bunlardan ilki diş hekiminizin kliniğinde daha hızlı sonuç alınan yöntemdir (Office bleaching). Diğeri de yine hekiminiz tarafından hazırlanan size özel apereyle sayesinde evde kendinizin uygulayacağı yöntemdir. (home bleaching).”

OFİS TİPİ BEYAZLATMA

Beyazlatma işlemlerinin tek seansta gerçekleştirildiğini belirten Göl, ancak gerekli ise seansın tekrarlanabileceğini kaydetti. Bu amaçla dişetleri izole edilerek dişler üzerine beyazlatma özelliğine sahip bir jel uygulandığını söyleyen Göl, “Jeli aktive etmek için özel ışık kaynakları kullanılır.”dedi.

EV TİPİ BEYAZLATMA NASIL UYGULANIR

Ev tipi beyazlatmayı da anlatan Göl, bunun diş hekimi denetimde yapılacağını belirtti. Göl, “Evde yapılan beyazlatma yöntemi de diş hekiminin denetiminde yapılır. İlk randevuda hastanın dişlerinden ölçü alınır ve dişlerin üzerine geçecek şeffaf plaklar hazırlanır. Evde beyazlatma yapan kişi tarafından kullanılan bu plak, hastanın dişlere beyazlatma maddesinin uygulanmasını ve dişetlerinin korunmasını sağlar.”diye konuştu.

NE KADAR SÜREDE SONUÇ ALINABİLİR

Beyazlatma işleminin ne kadar sürede sonuç vereceği konusunda bilgiler vererek sözlerini sürdüren Göl şunları kaydetti: “Klinikte yapılan beyazlatma işlemi ortalama 40 dakika ile 1 saat arasında sürer. Beyazlatmadan birkaç gün sonra dişlerin rengi son halini alır. Evde yapılan beyazlatma işlemi ise 1-2 hafta içerisinde sonuç vermektedir.”

BEYAZLATMA İŞLEMİ SIRASINDA AĞRI OLUR MU?

Beyazlatma işlemi sırasında ağrı olup olmayacağı ve piyasada satılan beyazlatma ürünleri hakkında da bilgiler veren Göl, “Her hastada olmasa da da çok az bir hassasiyet duyabilir. Bu durum 24 saat içerisinde geçer. Hekime danışmadan marketlerdeki beyazlatma ürünlerini kullanırsa ve hastanın dişlerinde dentin tabakası açıktaysa geçmek bilmeyen diş hassasiyetleri ile karşı karşıya kalınabilir. Bu nedenle beyazlatma ajanları mutlaka diş hekimi kontrolünde kullanılmalıdır.”açıklamasını yaptı.

BEYAZLATMA SONRASI NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Kanal tedavisi nedeniyle rengi değişen dişlerin beyazlatılmasıyla ilgili olarak konuşan Göl, “Eğer beyaz dişler arasında diğer dişlere göre daha koyu renkli bir diş varsa bu diş canlılığını yitirmiş veya kanal tedavisi yapılmış bir diştir. Bu dişe yapılacak beyazlatma işlemi ile dişin rengi açılabilir. Hekim tarafından diş içerisine beyazlatıcı madde konur ve 1-2 gün aralıklarla bu madde istenilen sonuç alıncaya kadar değiştirilebilir.

Göl,  klinikte yapılan beyazlatma işlemini takiben 2 gün süre ile renkli gıdalardan (çay, kahve, sigara, kırmızı şarap, vişne suyu gibi) uzak durmakta fayda olduğunun altını çizdi.

http://www.sariyerposta.com