Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim, tekrarlayan baş ağrısında akıllara genellikle migren ve beyin tümörü geldiğini belirtirken, konu ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Sinüsler, burun ve göz çevresinde bulunan hava boşluklarıdır. Sinüslerin iltihaplanması sonucu burun tıkanıklığı, yüz ve baş ağrısı, koku almada azalma, sarı - yeşil burun akıntısı, geniz akıntısı, öksürük ve balgam şeklinde belirtileri ortaya çıkıyor. Fakat burun tıkanıklığı her zaman olmayabiliyor. Bazı sinüslerin tıkanması halinde tek belirti baş ağrısı olabilir. İlk belirti gözlerde şişme, menenjit veya beyin apsesi olarak da karşımıza çıkabiliyor.

İşte sinüzitin nedenleri

Sinüzitin ortaya çıkış nedenini anlatan Selim, "Burun içerisindeki yapısal nedenler  örneğin sonradan oluşan burun eti, var olan burun etlerinin büyük olması, burun etlerinin hava ile şişmesi, kemik ve kıkırdak eğriliği sinüzite neden olur, bunlardan başka üst solunum yolu enfeksiyonları, alerjik burun rahatsızlığı, uçak yolculuğuna bağlı basınç değişikliği ve geniz eti gibi nedenlere bağlı da sinüzit gelişebilir. Sinüzit burun tıkanıklığı, baş ağrısı, yüzlerde dolgunluk ve basınç hissi, geniz akıntısı, öksürük, balgam, ağız kokusu, horlama, halsizlik ve yorgunluk yaparak hastaların yaşam kalitesini tansiyon ve şeker hastalığına oranla daha fazla bozar" ifadelerini kullandı.

"Çok riskli olabilir"

Sinüzit hastalığının tedavisi olup olmadığına ilişkin bilgiler veren Selim, "Akut sinüzit medikal tedavi ile kronik sinüzit bilgisayar destekli endoskopik sinüs cerrahisi ile güvenli ve kolay bir şekilde tedavi edilir. Sinüziti alternatif tedaviler ile tedavi etmeye kalkarken hayati riskler taşıyan yöntemlerden uzak durulmalı. Halk arasında sinüzite iyi geleceği düşünülen bazı yöntemler gırtlakta ödem yaparak hayati birtakım sonuçlara neden olabilir. Sinüzite iyi geldiği düşünülen, bitkisel tedaviler de yan etkileri nedeniyle çok riskli olabilir" diye konuştu.

SARIYER POSTA GAZETESİ